Recenzja: Żywność fermentowana i probiotyczna Dietz Michael- Zdrowe Podejście
Kiedyś usłyszałam, o fermentowaniu żywności i temat mnie zainteresował. Odpowiednia lektura pomaga w poszerzaniu wiedzy, dlatego na moją półkę zawitała książka pt. "Żywność fermentowana i probiotyczna", którą otrzymałam od sklepu Zdrowe Podejście.
Opis:
Jeszcze sto lat temu prawie każdy miał w swojej piwnicy naczynia do fermentacji i przygotowywał w nich różne produkty. Ta tradycyjna i zdrowa metoda konserwowania potraw obecnie wraca do łask. Fermentacja to proces, w którym mikroorganizmy przetrawiają do pewnego stopnia produkty spożywcze i przez to poprawiają wartość i przyswajalność znajdujących się w nich substancji odżywczych. Współczesne zwyczaje żywieniowe są odpowiedzialne za wszelkie problemy trawienne. Idealnym rozwiązaniem jest spożywanie żywności fermentowanej i probiotycznej, która zawiera żywe bakterie kwasu mlekowego i przez długie miesiące zachowuje witaminy i enzymy. Potrawy są lekkostrawne oraz wspierają florę bakteryjną jelit, a tym samym układ odpornościowy. Teraz i Ty odkryjesz ponad 30 przepisów na trwałe potrawy zaczerpnięte z różnych regionów świata. Dzięki tej książce samodzielnie przygotujesz zdrowe pikle, kimchi, sunomono czy tofu. Poznasz tajniki kiszenia i marynowania popularnych warzyw takich jak kapusta, marchew czy buraki. Te i wiele innych produktów poprawiają wchłanialność witamin i żelaza. W znaczący sposób pobudzają trawinie tłuszczów i białka. Pozytywnie wpływają na przepływ krwi w jelitach, aktywują pracę trzustki i oczyszczają krew. Żywność fermentowana i probiotyczna w dużym stopniu poprawia pracę mózgu i uspokaja system nerwowy. Dzięki niej oczyścisz organizm ze środków konserwujących, wzmacniaczy smaku oraz innych składników, które spożywałeś wraz ze sztucznie przetworzonym pokarmem.
Więcej informacji:
Moja opinia:
Książka jak widać ładnie wydana.
Fermentacja to proces, w którym mikroorganizmy przetrawiają do pewnego stopnia produkty spożywcze i przez to poprawiają wartość i przyswajalność znajdujących się w nich substancji odżywczych. Ja osobiście wcześniej nie wiedziałam, że żywność fermentowana ma tyle witamin i taki wspaniały wpływ na zdrowie.
Książka objętościowo nie jest obszerna. Jednak wszystko co najważniejsze zostało w sposób przystępny opisane. Poznamy historię fermentacji, korzyści zdrowotne, dowiemy się o drobnych uwagach. Po tej krótkiej lekturze możemy przystąpić do fermentacji żywności, a po przeczytaniu podejdziemy do tego z wielką ochotą :)
Po tym wstępie czeka na nas ponad 30 łatwych przepisów z różnych części świata- chociaż muszę powiedzieć, że ocet ume su czy też ocet ryżowy genmai su, które są potrzebne do niektórych przepisów, stacjonarnie dość trudno było znaleźć, ale warto było szukać. W książce znajdziemy przepisy m. in. na pyszne marynowane pomidory, pikle z buraka czy marchwi, kiszona kapustę, marynowaną rzodkiew. Z bardziej egzotycznych przepisów znajdziemy okrę, pikle z kombu czy kimchi, które swoją drogą wychodzi przepyszne z tego przepisu. Kiedy kiedyś usłyszałam o kimchi, zakopywaniu tej kapusty w dzbanku "na x" dni pod ziemią to byłam obrzydzona. Przepis Dietza Michaela jest dużo apetyczniejszy i łatwiejszy.
Zanim przystąpimy do fermentacji to znajdziemy także informację o nietypowych składnikach- właśnie jak wspomniane przeze mnie wcześniej octy czy miso lub tamari.
Ze swojej strony bardzo polecam książkę.
Zapraszam do zapoznania się ze wszystkimi tytułami, które oferuje Zdrowe podejście: >KLIK<
Uwielbiam jedzenie i właśnie z tego względu muszę ją przeczytać :)
OdpowiedzUsuńBuziaki, Mavselina (klik)
Zachęcam, a skorzystanie z przepisów to samo zdrowie ;)
UsuńBardzo chętnie przeczytałabym tą książkę :)
OdpowiedzUsuńzdrowe to na pewno, pozycja przydatna
OdpowiedzUsuńBardzo
UsuńPierwszy raz widzę tę książkę.
OdpowiedzUsuńPolecam do niej zajrzeć :)
UsuńSuper wpis! Pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńxxBasia
Pozdrawiam ;)
UsuńChętnie bym przeczytała :)
OdpowiedzUsuńCiekawe takie przepisy.
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńChętnie bym przeczytała :D
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńMogłaby być fajną inspiracją dla mnie :)
OdpowiedzUsuńZapewne :)
UsuńOstatnio bardzo interesuję się probiotykami, dlatego niesamowicie chciałabym dorwać w swoje łapki tę książkę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Pozdrowionka :)
UsuńUwielbiam pikle :D Myślę, że książka bardzo ciekawa chociaż miałabym problem z kupnem niektórych produktów.
OdpowiedzUsuńWszystkie można kupić w sklepach internetowych, gorzej stacjonarnie :P
Usuń