Recenzja: Koper włoski mielony (fenkuł), Tarczyca bajkalska korzeń, Pomidory z czosnkiem i czarnuszką- Kociołek Smaków
Koper włoski:
Kilka słów od producenta: Koper włoski - to dwuletnia roślina z rodziny selerowatych, występująca dziko w strefie śródziemnomorskiej oraz w Pakistanie, Iranie, Afganistanie. Grecy używali ją do plecenia wieńców nakładanych na głowę w czasie misteriów, zaś Rzymianie wykorzystywali jako roślinę leczniczą w terapii schorzeń wzroku. W wiekach średnich koper żuto po posiłkach dla odświeżenia oddechu i jako środek wspomagający trawienie. Surowcem lekarskim są przede wszystkim owoce fenkułu. Zawierają do 6% olejków eterycznych, flawonoidy, sole mineralne, związki białkowe i olej tłusty. Koper włoski wyróżnia się słodkim aromatem i smakiem przypominającym anyż, lecz łagodniejszym od tej przyprawy.
Zastosowanie: koper włoski stosuje się jako składnik przyprawy do chleba (razem z anyżem, kminkiem i kolendrą) oraz do potraw kuchni włoskiej bazującej na pastach, pieczeni wieprzowej i kiełbasach. Może być dodawany do kapusty kiszonej oraz do potraw z ryb i owoców morza. Doskonale nadaje się do konserwowania warzyw, a w szczególności ogórków. Wzbogaca smak i aromat zup i sosów. Używany jest również do wyrobu niektórych napojów alkoholowych (absynt, pastis).
Więcej informacji: >KLIK<
Moja opinia: Kopru włoskiego używam przede wszystkim jako dodatek do sosów i zup. Przyjemnie wzbogaca smak. Świetnie nadaje się do potraw azjatyckich i orientalnych ze względu na korzenno-anyżowy smak.
Tarczyca bajkalska korzeń:
Moja opinia: Jeżeli chodzi o tarczycę bajkalską to zaparzam z niej napar i piję. Ma działanie uspokajające, odprężające i wyciszające. Tarczyca bajkalska działa ochronnie na komórki nerwowe i wątrobowe. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym tarczyca bajkalska wykazuje dużą skuteczność w usuwaniu metali ciężkich z organizmu oraz w hamowaniu zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.
Obniża ciśnienie krwi, hamuje proces zwapniania tętnic. Uodparnia i działa antyprzeziębieniowo oraz antyalergicznie. Warto ją zatem pić w okresie pylenia.
Pomidory z czosnkiem i czarnuszką:
Kilka słów od producenta: Pomidory z czosnkiem i czarnuszką - to wyborna mieszanka starannie dobranych trzech składników: czerwonych pomidorów, czosnku i aromatycznej czarnuszki. Nadaje potrawom barwny i apetyczny wygląd, a także wyjątkowy smak. Dzięki tradycyjnej metodzie suszenia pomidorów na słońcu, otrzymuje się przyprawę o bardzo intensywnym aromacie, niezwykle wzmocnionym smaku i zapachu.
Zastosowanie: mieszanka polecana jest do wszelkich potraw, szczególnie do past, sosów, zapiekanek, pizzy, surówek, sałatek oraz do mięs i marynat, jogurtów, twarożku, omletów. Sprawdza się najlepiej w duecie z makaronem, a nawet jako urozmaicenie tradycyjnej jajecznicy. Zwykłe tosty z żółtym serem posypane suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, zapieczone, podawane na gorąco - smakują i wyglądają wyjątkowo. Polecamy do gastronomii oraz celów domowych.
Więcej informacji: >KLIK<
Moja opinia: Jedna z moich ulubionych przypraw do wszystkiego. Najbardziej lubię podkręcać nią smak zupy pomidorowej, sosów pomidorowych- wszystkich dań na bazie pomidorów. Jednocześnie to przyprawa uniwersalna- do zup, mięsa, jajek (wspaniale wzbogaca smak jajecznicy).
co rusz to nowe przyprawy u Ciebie widze, a sama nie znam żadnej, znowu,
OdpowiedzUsuńWypróbuj kilka, trzeba odkrywać nowe smaki :)
Usuńlubię koper
OdpowiedzUsuńRównież ;)
UsuńBardzo fajne te przyprawy, super. :-)
OdpowiedzUsuńI wzbogacają smak dań :)
UsuńUwielbiam dobre przyprawy ;)
OdpowiedzUsuńJa także :)
UsuńTa tarczyca to jakiś ciekawy wynalazek :D
OdpowiedzUsuńI jaki dobry napar z niej :)
UsuńPomidory z czosnkiem i czarnuszką muszę koniecznie wypróbować :) u Ciebie jak zwykle można dowiedzieć się czegoś ciekawego. Tarczyca bajkalska jeszcze zupełnie mi nie znana.
OdpowiedzUsuńJa też pierwszy raz miałam z nią do czynienia i żałuję, że tak późno ją poznałam :)
UsuńCiekawa jestem jak smakują potrawy doprawione tą przyprawą :)
OdpowiedzUsuńPysznie :)
UsuńProdukt numer 2 mnie zainteresował :)
OdpowiedzUsuńWarto się na nią skusić :)
UsuńNigdy nie piłam tarczycy bajkalskiej :P, nawet nie wiedziałam, że istnieje :).
OdpowiedzUsuńJa się dopiero dowiedziałam jak ją otrzymałam :)
UsuńUwielbiam te przyprawy są gebialne ;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
UsuńZ chęcią wypróbowałabym pomidory z czosnkiem i czarnuszką :-)
OdpowiedzUsuńSą wspaniałe :)
UsuńAle super! Uwielbiam takie rzeczy :)
OdpowiedzUsuńSą super :)
UsuńPomidorki z czosnkiem i czarnuszką muszą być przepyszne <3
OdpowiedzUsuńo tym samym pomyślałam :D
UsuńI jak tu obejsć się bez takich drogocennych przypraw w domu :)
OdpowiedzUsuńOoo i znowu ciekawe i warte wypróbowania przyprawy. Tarczycy jako przyprawa w ogóle nie znam...
OdpowiedzUsuńPomidorki chętnie wypróbowałabym :)
OdpowiedzUsuń