Recenzja: Kawa ziarnista Segafredo Espresso Casa- Konesso


Uwielbiam takie spokojniejsze popołudnie jak dziś, kiedy mogę się zrelaksować przy dobrej kawie w ciszy i regenerować siły. Ten czas umila mi Konesso ;)

Kilka słów od producenta:
Idealnie skomponowana mieszanka ziaren arabiki i robusty w proporcjach pół na pół. W połączeniu z mlekiem kawa jest delikatna natomiast espresso jest mocne i bardzo aromatyczne. Kawa polecana zarówno do ekspresów ciśnieniowych jak i do parzenia tradycyjnego.
Spróbuj kawę Segafredo Espresso Casa, a na pewno się nie zawiedziesz.
Skład: 50% Arabica, 50% Robusta
Stopień palenia: średni
Zawartość kofeiny: wysoka
Opakowanie: 1000g
Typ: Kawa ziarnista

Więcej informacji:


Moja opinia:
Opakowanie czarne, kojarzące się z mocną espresso. 
Po otwarciu opakowania możemy wyczuć już jej zapach- mocny, bardzo aromatyczny, lekko gorzki z mocnym akcentem gorzkiej czekolady. Kawa jest dość mocno palona- na kolor czekoladowy, ziarenka średniej wielkości. W dotyku jakby lekko tłuste, co charakteryzuje mocniej paloną kawę.


Po zaparzeniu czuć niezwykły aromat. Bogactwo zapachów jest niezwykłe, mocna gorzka czekolada z lekką goryczką.
Kawa ziarnista Segafredo Espresso Casa to kawa idealna do słodkości ze względu na intensywność. Świetnie nadaje się do espresso. Doceni ją każdy smakosz kawy. Za intensywnością kryje się smak gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao. Nie jest oczywiście pozbawiona typowego smaku Arabicci. Z każdym łykiem uwalnia ten niezwykły, subtelnie słodki aromat oraz bardziej zdecydowany smak Robusty. Wszystko idealnie ze sobą współgra.


Czekolada doprawiona jest delikatną nutą ziemistą, dość mocno wyczuwalną. Finish lekko gorzki, bardzo soczysty, jak grejpfrut czy kubańskie pomarańcze. Smak prawdziwej, świeżo palonej kawy. Mimo iż smak jest bardzo bogaty to również zharmonizowany, pełny i czysty, bardzo szlachetny. Wyróżnia się walorami świeżości i intensywnością oraz wyrazistością. Pianka jest delikatna i aksamitna, tak samo jak sama konsystencja kawy. 


Daje wystarczającą dawkę energii o poranku, pobudza, daje dużo przyjemności podczas picia. Dla osób, które wolą lżejsze intensywnością kawy idealna będzie do latte macchiato. Spienione mleko zmniejszy intensywność, ale nie pozbawi zacnego smaku, a pianka przyjemnie połaskocze usta delikatnością.


Sklep Konesso w swojej ofercie ma nie tylko wspaniałą kawę mieloną, gorącą czekoladę, kawę ziarnistą czy herbatę. To także kawiarki oraz ekspresy. W przypadku tych ostatnich trzeba ostro dbać o konserwację. Jeżeli posiadacie tak jak ja ekspres Saeco lub Philips z technologią Saeco (właściwie to samo) to warto pamiętać o regularnym odwapnianiu odkamieniaczem Saeco Decalcifier/Entkalke, zmianie podstawowego filtra do wody na Filtr do ekspresu SAECO / PHILIPS BRITA Intenza+, no i smarze Saeco do bloku zaparzającego, aby prowadnice lekko chodziły. Od czasu do czasu warto również zakupić środek do oczyszczenia przewodu mleka- u mnie tym bardziej zdaje egzamin, bo nie mam dyszy, tylko dzbanek, więc ekspres sam automatycznie spienia mleko, bez męczenia się. A uwierzcie, że dysza dzbanka potrafi się czasami zapaskudzić ;)

Komentarze

  1. Nie ma to jak dobra mała czarna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ni pijam kawy aczkolwiek patrząc na te zdjęcia to i ja bym się jej napiła :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kawę więc myślę że chętnie wypróbuje.
    Buziaki Kochana!

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam ta kawę mieliśmy ją uwielbiam zapach takiej prawdziwej kawy

    OdpowiedzUsuń
  5. Twój opis jest tak zachęcający i wręcz poetycki iż mam ochotę na filiżankę tej kawusi :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja dawno nie piłam kawy z ekspresu...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja nie piję kawy w ogóle, więc się nie wypowiem, jednak tę markę znam.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kawę wolę bardziej w wersji... łagodnej i "lekkiej" :o)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ubóstwiam kawę. Narobiłaś mi ochoty na małą czarną :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pilam ja kiedyś i bardzo mi smakowala Była mocna i aromatyczna Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda kusząco, ale u mnie króluje rozpuszczalna, bo nie lubię smaku parzonej, choć zapach uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jak się parzy, typowa zalewajka nie jest za dobra, ale po turecku już smakuje świetnie :)

      Usuń
  12. Dobra kawka to jest to, co lubię ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mogłabym pić kawę zawsze i wszędzie <3

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja aż tak za kawą nie przepadam :) Oczywiście od czasu do czasu wypiję, ale do połowy zalewam ją mlekiem haha :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Hmmm chyba pora na poranną kawę, ale nie mam do niej żadnych słodkości

    OdpowiedzUsuń
  16. O mniam taką z pianką bym chciała teraz mmmm

    OdpowiedzUsuń
  17. Kawa musi być zaparzona na dobrej wodzie ostatnio domu testujemy wodę z filtra redox fitaqua - to jest woda pomagająca zwalczać wolne rodniki.

    OdpowiedzUsuń
  18. Mój mąż byłby zadowolony :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Spróbuj kiedyś kawy speciality jest o wiele lepsza

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Jeżeli zaciekawił Cię mój blog to zapraszam do obserwowania :)
Jak zaobserwujesz to napisz mi o tym, a się odwdzięczę :)

Popularne posty: