Recenzja: Kawa smakowa Irish Whisky mielona- Tommy Cafe
Kawa to dla mnie gwarancja udanego popołudnia. Dzisiaj zapraszam na szklaneczkę (a właściwie filiżankę) whisky, ale nie z lodem, a w kawowym wydaniu z Tommy Cafe :)
Kilka słów od producenta:
Kawa o smaku dobrej irlandzkiej Whisky.
Kawa świeżo mielona - kawa jest mielona tuż przed wysłaniem zamówienia. Do wyboru są 4 grubości mielenia, odpowiednią należy wybrać przed dodaniem kawy do koszyka. Po zmieleniu, kawa trafia do specjalnego opakowania, z zamknięciem strunowym oraz jednostronnym wentylkiem, aby kawa w nim przechowywana długo utrzymywała swój aromat i odpowiednią wilgotność.
Kawa wpisuje się w nasz codzienny rytuał. Towarzyszy nam przy wszelakich okazjach. Pasuje do każdej sytuacji. Pijemy ją na różne sposoby, jako espresso, Latte Machiato czy Cappuccino. Parzymy je w sposób tradycyjny lub alternatywny. Jednak zawsze przychodzi moment, w którym mamy ochotę na zmianę. I w tym momencie właśnie, Tommy Cafe pojawia się z ofertą ponad 40 kaw smakowych, które są ciekawą alternatywą dla „małej czarnej” i zapobiegną codziennej rutynie.
Eksperymentując i próbując różnych mieszanek, wyłowiliśmy najlepszą bazę do kaw smakowych: Kolumbia Excelso. Jej niezbyt kwaskowaty i zbalansowany charakter doskonale komponuje się z najwyższej jakości aromatami, dzięki którym możemy się z Państwem podzielić kawą o różnych wariantach smakowo- zapachowych.
Przygotowując kawy smakowe dokładamy wszelkiej staranności by trafiły one do opakowań pełne smaku i aromatu oraz aby nie straciły nic ze swej jakości. Chcielibyśmy zwrócić jeszcze raz uwagę na to, że nasze kawy smakowe, to najwyższej jakości kawa Arabica, tylko palona specjalnie pod przygotowanie kaw o różnych kompozycjach smakowych. Olejki potęgują jedynie doznania zmysłowe przy jej spożywaniu.
Kawę palimy w naszej palarni, studzimy i od razu dodajemy odpowiedni aromat – myśląc o każdym szczególe, zadbaliśmy o to, by olejki dodawane do naszych kaw spełniały wszystkie normy bezpieczeństwa; były produkowane wg zasad HACCAP oraz spełniały normy ISO 9001.
Kawy smakowe możemy zaparzać tradycyjnie jak i metodami alternatywnymi. W lecie najlepiej przygotowywać je na zimno i podawać z kostkami lodu. Stanowią one doskonały dodatek do deserów, zwłaszcza lodowych. Proponujemy spożywanie kaw smakowych z odrobiną mleka, które doskonale nadaje głębi i pięknie podkreśla jej aromat i smak. Zapraszamy do eksperymentowania, bawienia się kawą. Zaparzania na różne sposoby, podawania z różnymi dodatkami.
W swojej ofercie Tommy Cafe posiada około 40 przemyślanych i specjalnie skomponowanych kaw smakowych, więc wśród nich na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
Więcej informacji:
Moja opinia:
Kawa pudełkowana, ładnie wygląda, całość estetyczna w odcieniu bieli. Pudełko w każdej chwili możemy zamknąć. W środku znajdziemy czarne opakowanie.
Po otwarciu poczujemy słodkawy smak. Niekoniecznie whisky, ale pralinek czekoladowych z najlepszej belgijskiej czekolady z nadzieniem whisky.
Kawa jest drobno mielona. Muszę nadmienić, że przed wysyłką jest świeżo palona i mielona. Taka aromatyczna i świeżo przyrządzona kawa trafia do nas. Przed wybraniem produktu do koszyka wybieramy grubość mielenia, a są 4 stopnie do wyboru- grubo, średnio, drobno i bardzo drobno. Kawa smakowa powstaje na bazie Kolumbia Excelso. Więcej o Kolumbia Excelso miałam okazję już kiedyś napisać >KLIK<
Kawę generalnie parzyłam po turecku, czyli chwilę gotując lub po "turecku polsku" czyli normalnie zalewając. Po zaparzeniu roznosi się lekki aromat irlandzkiej whisky.
Powiem tak- kawa ma zaskakujący smak. Czasami lubię wypić małą szklaneczkę whisky z lodem w wolny dzień. Tak samo jak zapach, tak i smak to subtelne whisky. Ale nie wyobrażałam sobie kawy o smaku typowej irlandzkiej whisky. Smak jest wyśmienity, jak najlepsze pralinki z lekko alkoholowym nadzieniem.Subtelnie słodka, bardzo kremowa, przypominająca advocat. Whisky jest najbardziej wyczuwalne w posmaku, który zostaje w ustach. Pycha! Sama Kolumbia Excelso nie jest kwaskowata, a zbalansowana. Idealnie współgra z aromatem.
Kawa przyjemnie pobudza. Niejednoznaczy smak sprawia, że to wspaniały dodatek do słodkiego ciasta. Irish Whisky to wspaniały poprawiacz humoru. Kompozycja, która zasmakuje każdemu, nie tylko koneserom alkoholu.
Chętnie bym posmakowała takiej kawy :)
OdpowiedzUsuńDobra jest :)
UsuńCiekawa propozycja :D
OdpowiedzUsuńakurat ta wersja nie bardzo by mi pasowała, nie lubię aromatu Whisky nawet jeśli jest słabo wyczuwalne
OdpowiedzUsuńTakie bardziej kremowe whisky :)
UsuńNie przepadam za niczym co jest związane z alkoholem.
OdpowiedzUsuńRozumiem :)
UsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju kawy, ta z pewnością przypadła by mi do gustu.
OdpowiedzUsuńBuziaki Kochana.
Widzę, że też kawosz :)
Usuńlubię kawy smakowe:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piję kawy także zdecydowanie nie jest to produkt dla mnie :)
OdpowiedzUsuńA ja nie wyobrażam sobie dnia bez kawy? :)
UsuńPodobno dobra kawa jest przepyszna, ale ja nie piję, więc nie wiem. Mogę tylko ufać, że tak jest ;) Mniam. Pozdrowionka serdeczne! :)
OdpowiedzUsuńMoże na taką kawkę byś się skusiła? :)
UsuńJestem nałogową fanka kawy pod każdą postacią:) Chętnie kiedyś spróbuję, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka :)
UsuńNa co dzień nie przepadam za kawką ale takiej chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPewnie :)
UsuńMi by posmakowała ^^
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOj nie wiem czy taka kawa by mi odpowiadała nie przepadam za whisky ...
OdpowiedzUsuńMi smakuje :)
UsuńOj nie dla mnie. Nie przepadam ani za kawą, ani za whisky ;D
OdpowiedzUsuńOj :D
Usuńja niestety kawy bardzo, ale to bardzo nie lubię :)
OdpowiedzUsuńNawet rozpuszczalnej? ;)
UsuńJa nie przepadam za smakowymi kawami ale przyznam że ta mnie ciekawi
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuń