Recenzja: Syrop 100% czarny bez Ogrody Łąckie- Tłocznia Maurera


Rośnie w wielu parkach, na łąkach itp., a nie każdy wie, że sok z jego owoców to samo zdrowie ;) Tłocznia Maurera oferuje syropy, których już nie musimy słodzić :)

Kilka słów od producenta: Smak syropu zależy od odmiany owoców. Mętność i osad to zjawisko naturalne. Przechowywać w zacienionym miejscu, w temperaturze od 2 do 25oC. Po otwarciu przechowywać w lodówce. Pasteryzowany.

  • 100% syrop czarny bez
  • Niskosłodzony
  • Bez dodatku wody
  • Nie z koncentratu
  • Idealny do napojów, koktajli, lodów, deserów

Więcej informacji: >KLIK<


Moja opinia: Syrop znajduje się w wygodnej, szklanej buteleczce o pojemności 500 ml. Koreczek został zakryty i przewiązany. Wraz z etykietką kojarzy mi się ze starymi babcinymi przetworami.
Syrop ma bardzo ciemny kolor, wręcz czarny zarówno przed jak i po rozcieńczeniu z wodą. 
W smaku jak to czarny bez jest bardzo przyjemny, ale cukier robi swoje. Nie jest tak cierpki i gorzkawy oraz kwaśny. Jednak te nuty da się lekko wyczuć. 


Sok z czarnego bzu od dawna był w apteczkach w medycynie ludowej. Nie wiem dlaczego gdzieś te szlaki się zatarły. U mnie to naturalny środek numer jeden w walce z kaszlem, dlatego kiedy łapię lekki kaszel to zaraz sięgam po herbatę z miodem i syropem z czarnego bzu. Ma działanie przeciwkaszlowe. ego owoce czarnego bzu mają lekkie działanie napotne- również przydatne przy przeziębieniach, bo jak twierdził mój dziadek chorobę trzeba wypocić.


Zauważyłam również lekką ulgę przy bólu brzucha (działanie rozkurczowe) oraz uspokajające. Z tego względu dodaję sok z czarnego bzu do melisy, aby wzmocnić działanie relaksujące :) Warto wspomnieć o właściwościach moczopędnych. Sok z czarnego bzu to najlepszy naturalny detoks dla organizmu. Szklanka rozcieńczonego soku przez około 2 tygodnie gwarantuje lepsze samopoczucie na dłużej.


Sok z owoców czarnego bzu zawiera garbniki, kwasy owocowe, witaminy (szczególnie dużo C i prowitaminy A), sole mineralne (wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza). 
Babcia używa syropu z czarnego bzu do zrobienia marynaty.


Ja natomiast podlewam nim mięso podczas pieczenia. Nadaje oryginalnego posmaku. Idzie lato, więc może być także stosowany do deserów lodowych :)

Sklep Maurera

Komentarze

  1. Jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mm pychotka. I do tego jest tak ładnie zapakowany :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kojarzy się z tymi babcinymi przetworami :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Czarny bez? I dobrze, bo to samo zdrowie :)

      Usuń
  4. Nie widziałam jeszcze nigdzie syropu z czarnego bzu, ciekawy produkt

    OdpowiedzUsuń
  5. a ostatnio była w weekend rozmowa i czytanie składów a tu proszę zdrowa alternatywa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla soków ze sklepowych półek jak najbardziej :)

      Usuń
  6. Oh z deserem lodowym bym chętnie zjadła <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie próbowałam ;d
    Ps mogę prosić o kliknięcie w ostatnim poście ? Bardzo mi pomożesz ;) Buziaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czasem kupuję takie naturalne i organiczne specyfiki w szczególności dla rodziców :-) tego jeszcze nie widziałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój tata przepada za tymi naturalnymi szczególnie :)

      Usuń
  9. Czasami stosuje podobne produkty ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Musi być zdrowy i smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piłam soki tego producenta, są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi szczególnie zasmakował jabłkowy z miętą :)

      Usuń
  12. Fajny pomysł z podlewaniem mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja syrop z czarnego bzu robię sama ale ten bym chętnie wypróbowała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żebym miała trochę więcej czasu to sama chętnie sięgnęłabym po dobra naturalne i przetwarzała :))

      Usuń
  14. Bardzo lubię smak czarnego bzu. Z chęcią bym nabyła taki naturalny syrop. Według mnie to niezły hit smakowy, próbowałam kiedyś podobny. Mniam :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wcześniej piłam niesłodzony, dodawałam miodku :)

      Usuń
  15. Do deserów lodowych to i teraz bym się skusiła. ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym bardziej przy takiej pogodzie ;)

      Usuń
  16. Ja uwielbiam sok z czarnego bzu, ale co roku robię jego samodzielnie. Jest to bardzo żmudna praca, ale efekt jest warty tego poświęcenia. Codziennie piję kieliszeczek tego soku (można też wlać go do herbaty lub używać przy różnego rodzaju deserach)i powiem szczerze, że działa bardzo dobrze na mój system odpornościowy. Jest jednak pewne ALE - nie powinny go używać osoby, które mają odwodniony organizm. On jest trochę moczopędny i o tym należy pamiętać. Ale bardzo się cieszę, że ta roślina staje się coraz bardziej popularna, bo jej właściwości są naprawdę rewelacyjne.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No mnie kusi w wolnym czasie zrobić taki sok... tylko najpierw muszę znaleźć krzaczek czarnego bzu :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Jeżeli zaciekawił Cię mój blog to zapraszam do obserwowania :)
Jak zaobserwujesz to napisz mi o tym, a się odwdzięczę :)

Popularne posty: