Chiński ryż/Recenzja: Bulion wegański MISO Bio 1000 ml Amandin- Vegamarket


Dzisiaj kolejna odsłona produktu Amandin z Vegamarket.

Sam bulion jest wegański, więc kurczaka można pominąć. Ja użyłam:
- 1,5 szklanki ryżu sypkiego
- 3 piersi z kurczaka
- mieszanka chińska (papryka czerwona, por, cebula, kiełki fasoli mung, marchew, grzyby mun, pędy bambusa)
- Bulion wegański MISO Bio 1000 ml Amandin
- sól, pieprz, papryka słodka, goździki, cynamon, sproszkowany imbir (Ta mieszanka sprawia, że mamy tu 5 smaków- słodki, słony, gorzki, kwaśny i pikantny).
- pół kubeczka śmietany

Kurczaka pokroiłam na kawałki, wrzuciłam na rozgrzany olej. Po kilku minutach wrzuciłam mieszankę chińską i chwilę smażyłam. W moździerzu roztłukłam 3 goździki i kilka kuleczek czarnego pieprzu. Na końcu dodałam cynamon, imbir i paprykę słodką, aby wszystko się połączyło. Tym razem ryż gotowałam od razu w bulionie. Ryż po ugotowaniu wchłonął większość bulionu. Dorzuciłam kurczaka i warzywa, zagotowałam, zabieliłam śmietaną i doprawiłam przyprawami.


Bulion Amandin wegański Miso Bio:

Kilka słów od producenta:
Bulion wegański MISO stanowi podstawę japońskich śniadań, lunchów i kolacji. Miso Genmai jest przygotowane z soji i brązowego ryżu. Wakame, tradycyjnie uprawiane wodorosty w Japonii, dodają kwintesencji smaku oraz wartości odżywczych.


Moja opinia:
Opakowanie standardowe- kartonik jak przy soku, zakręcany.
Bulion w postaci płynu to nowość na rynku polskim, ale muszę przyznać że wkracza pewnym krokiem ;)
Produkt w odcieniu brązowym, w smaku spodziewałam się typowo chińskiego smaku- słodko- kwaśnego. A tu niespodzianka. Umami! Typowy smak umami, wyczuwalna soja. Dobra baza pod japońskie czy chińskie potrawy. Nie potrzeba więcej sosu sojowego.


My Europejczycy mamy problem ze smakiem umami, natomiast u Japończyków stanowi podstawę dań. Wiele osób może niekoniecznie od razu przekonać się do tego smaku, ale ja go lubię :)

Mieliście kiedyś okazję do wypróbowania Bulionu wegańskiego MISO bio 1000 ml?  
Wasze sklepy sprzedają takie produkty?

Komentarze

  1. Zapisuje przepis :)

    http://roseaud.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam sos sojowy, więc i bulion polubię:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłaś mi apetytu! Oj Ty niedobra ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie i chętnie bym spróbowała tego dania, ponieważ lubię czasem zjeść chińszczyznę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie używałam nigdy takiego bulionu, szukam właśnie czegoś zdrowszego na zastępstwo kostek rosołowych

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm...uwielbiam ryż po chińsku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale to apetycznie wygląda. Mam ochotę na takie danie. Pyszności :) Ciekawa jestem czy mi smak umami przypadłby do gustu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam dzisiaj urlop więc chętnie przygotuję sobie coś smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak ryż to ja bardzo chętnie :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja jakoś nie bardzo jestem przekonana do tego typu potraw

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te buliony akurat są dużo zdrowsze niż kostki :)

      Usuń
  11. Bardzo lubię takie potrawy. :) Aż zrobiłam się głodna. ;D

    Mogłabyś poklikać w linki w moim nowym poście ? Dzięki! ;*
    xxveronica.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. nie miałam, ale chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. zapewne jest oryginalny smakowo ale nie wiem czy nie obawialabym sie go uzyc :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z chęcią zjadłabym to danie :) Zostało Ci trochę? :D
    Będę Ci bardzo wdzięczna,jeśli klikniesz w linki w tym poście :) http://natalie-forever.blogspot.com/2016/11/pazurki-w-odcieniach-bekitu.html

    OdpowiedzUsuń
  15. jak zawszę apetyczne jedzenie :) Ja tworze wpisa ogólnego o kilku produktach ale coś sie zebrać nie mogę ;p

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Jeżeli zaciekawił Cię mój blog to zapraszam do obserwowania :)
Jak zaobserwujesz to napisz mi o tym, a się odwdzięczę :)

Popularne posty: