Chiński ryż/Recenzja: Bulion wegański MISO Bio 1000 ml Amandin- Vegamarket
Dzisiaj kolejna odsłona produktu Amandin z Vegamarket.
Sam bulion jest wegański, więc kurczaka można pominąć. Ja użyłam:
- 1,5 szklanki ryżu sypkiego
- 3 piersi z kurczaka
- mieszanka chińska (papryka czerwona, por, cebula, kiełki fasoli mung, marchew, grzyby mun, pędy bambusa)
- Bulion wegański MISO Bio 1000 ml Amandin
- sól, pieprz, papryka słodka, goździki, cynamon, sproszkowany imbir (Ta mieszanka sprawia, że mamy tu 5 smaków- słodki, słony, gorzki, kwaśny i pikantny).
- pół kubeczka śmietany
Kurczaka pokroiłam na kawałki, wrzuciłam na rozgrzany olej. Po kilku minutach wrzuciłam mieszankę chińską i chwilę smażyłam. W moździerzu roztłukłam 3 goździki i kilka kuleczek czarnego pieprzu. Na końcu dodałam cynamon, imbir i paprykę słodką, aby wszystko się połączyło. Tym razem ryż gotowałam od razu w bulionie. Ryż po ugotowaniu wchłonął większość bulionu. Dorzuciłam kurczaka i warzywa, zagotowałam, zabieliłam śmietaną i doprawiłam przyprawami.
Bulion Amandin wegański Miso Bio:
Kilka słów od producenta:
Bulion wegański MISO stanowi podstawę japońskich śniadań, lunchów i kolacji. Miso Genmai jest przygotowane z soji i brązowego ryżu. Wakame, tradycyjnie uprawiane wodorosty w Japonii, dodają kwintesencji smaku oraz wartości odżywczych.
Moja opinia:
Opakowanie standardowe- kartonik jak przy soku, zakręcany.
Bulion w postaci płynu to nowość na rynku polskim, ale muszę przyznać że wkracza pewnym krokiem ;)
Produkt w odcieniu brązowym, w smaku spodziewałam się typowo chińskiego smaku- słodko- kwaśnego. A tu niespodzianka. Umami! Typowy smak umami, wyczuwalna soja. Dobra baza pod japońskie czy chińskie potrawy. Nie potrzeba więcej sosu sojowego.
My Europejczycy mamy problem ze smakiem umami, natomiast u Japończyków stanowi podstawę dań. Wiele osób może niekoniecznie od razu przekonać się do tego smaku, ale ja go lubię :)
Mieliście kiedyś okazję do wypróbowania Bulionu wegańskiego MISO bio 1000 ml?
Wasze sklepy sprzedają takie produkty?
Zapisuje przepis :)
OdpowiedzUsuńhttp://roseaud.blogspot.com/
Miło mi :)
UsuńUwielbiam sos sojowy, więc i bulion polubię:D
OdpowiedzUsuńSos sojowy jest umami :D
UsuńNarobiłaś mi apetytu! Oj Ty niedobra ;)
OdpowiedzUsuńOj, oj :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie i chętnie bym spróbowała tego dania, ponieważ lubię czasem zjeść chińszczyznę :D
OdpowiedzUsuńJa też lubię :)
UsuńNie używałam nigdy takiego bulionu, szukam właśnie czegoś zdrowszego na zastępstwo kostek rosołowych
OdpowiedzUsuńWięc to dobra alternatywa :)
UsuńMmm...uwielbiam ryż po chińsku :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńAle to apetycznie wygląda. Mam ochotę na takie danie. Pyszności :) Ciekawa jestem czy mi smak umami przypadłby do gustu. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńEuropejczycy mają problem z jego rozpoznaniem :P
UsuńMam dzisiaj urlop więc chętnie przygotuję sobie coś smacznego :)
OdpowiedzUsuńNo pewnie, gotowanie samemu jest najlepsze :)
UsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńpo proszę ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam :D
UsuńJak ryż to ja bardzo chętnie :P
OdpowiedzUsuńJa jakoś nie bardzo jestem przekonana do tego typu potraw
OdpowiedzUsuńTe buliony akurat są dużo zdrowsze niż kostki :)
UsuńPycha :D Lubię takie dania.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo lubię takie potrawy. :) Aż zrobiłam się głodna. ;D
OdpowiedzUsuńMogłabyś poklikać w linki w moim nowym poście ? Dzięki! ;*
xxveronica.blogspot.com
Zaraz poklikam ;)
Usuńja właśnie pojadłem lecza P
OdpowiedzUsuńOj jak dawno nie jadłam lecza :)
Usuńnie miałam, ale chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
Usuńzapewne jest oryginalny smakowo ale nie wiem czy nie obawialabym sie go uzyc :)
OdpowiedzUsuńNie ma się czego obawiać :)
UsuńMogłabym zjeść :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadłabym to danie :) Zostało Ci trochę? :D
OdpowiedzUsuńBędę Ci bardzo wdzięczna,jeśli klikniesz w linki w tym poście :) http://natalie-forever.blogspot.com/2016/11/pazurki-w-odcieniach-bekitu.html
Zostało :D
UsuńZaraz poklikam :)
jak zawszę apetyczne jedzenie :) Ja tworze wpisa ogólnego o kilku produktach ale coś sie zebrać nie mogę ;p
OdpowiedzUsuńCzekam na wpis :)
UsuńTe buliony są genialne :)
OdpowiedzUsuńO tak :)
UsuńMniam mniam :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń