Recenzja: Polski Czatni (chutney)- imbirowa śliwka, korzenny pomidor i ostry zielony pomidor- Luks Pomada


Chutney to bardzo popularny, gęsty sos w Indiach. Dlaczego by nie używać ich w naszych potrawach? Luks Pomada uraczy nas wieloma wariantami tego sosu :)

Kilka słów od producenta:
Śliwa jest super! Śliwkowy Czatni jest smażony długo, w małych pojemnościach z niewielką ilością cebulki i dodatkiem jabłka. Pełni aromatu dodają imbir, goździki, rodzynki i inne korzenne przyprawy. Aromat śliwkowego Czatni jest wyjątkowy, mocno śliwkowy. W smaku przoduje smak smażonych, wręcz wędzonych śliwek zrównoważony winnym jabłkiem, słodką cebulką i imbirem. Śliwkowy czatni stanowi świetny dodatek do grillowanych mięs, schabu, pasztetów, gęsi, kaczki. Wspaniale także uzupełni wszystkie gatunki serów, jest doskonały także z rybami.

Więcej informacji:


Pomidor inaczej! Dobrze przyprawiony pokazał nowe oblicze, zaskakujące i zadziorne. Pomidorowy Czatni to połączenie dojrzewających w słońcu słodko - kwaśnych pomidorów z karmelizowaną cebulką, przyprawionych aromatycznym cynamonem, pikantnym chilli, wonnym imbirem, jagodami jałowca i innymi sekretnymi ziołami. Nasz czatni pomidorowy to doskonały dodatek do wszystkich tradycyjnych wędlin, grillowanych mięs i ryb oraz twardych serów. Sprawdzi się także z każdą kanapką i świeżo pieczonym chlebem.

Więcej informacji:


Zielony pomidor w wersji hot! Powoli smażony, z cebulką i czosnkiem, doprawiony ostrą papryczką i pieprzem kajeńskim - doda pikanterii niejednej potrawie. Szyku i nietuzinkowości dodaje mu aromatyczny tymianek i kolendra. W smaku jest słodko-ostry, zbalansowany, choć wyrazisty i bogaty. To najbardziej pikantny czatni w ofercie Luks Pomada.  Czatni z zielonego pomidora pasuje do wszelkich dań mięsnych na ciepło i zimno, serów, ulubionych kanapek.

Więcej informacji:


Moja opinia:
Przed tymi słoiczkami drżałam przez dłuższy czas. Powiem szczerze, że obawiałam się pomidora korzennego i imbirowej śliwki. Jak się później okazało niesłusznie, ale od początku.
Słoiczki niewielkie, opatrzone etykietką, na której znajdziemy najważniejsze informacje. Kojarzą mi się z domowymi przetworami. 
Śliweczka po otwarciu słoiczka wygląda  jak powidła, ale diametralnie różni się od nich swoim smakiem! Szczerze mówiąc za powidłami nie przepadam, ale w Imbirowej śliwce nie ma takiego ostrego posmaku. Śliwka jest słodka, jakby delikatnie przywędzana, lekko przełamana przyprawami. Korzenny charakter sprawia, że to świetne nadzienie do pierniczków- oryginalne i smaczne. Idealnie pasuje również do oscypka, schabu (jako sos, czy nadzienie) i pieczonej kaczki.


Korzenny pomidor to super propozycja dla osób lubiących słodko-kwaśne aromaty. Można nim zagęścić sos w taki stylu. Fajnie go podkręci. Smakuje również jako dodatek do domowych polędwiczek na ostro czy nuggetsów. Dobrze smakuje też z tostami i zapiekanymi kanapkami, które zyskują nowy smak i nie są już nudne :) Najlepszy jest jednak do grilla- kiełbaski, karkówka czy inne grillowane specjały nie obejdą się już bez niego!


Na koniec mój ulubieniec- ostry zielony pomidor. W smaku pomidorowo- paprykowy. Nie jest mdły, dobrze przyprawiony. Idealna baza do sosu i dodatek do kanapek. Dla osób lubiących mięso na ostro polecam zamarynować w nim je i upiec. 

Komentarze

  1. Nie znam tych sosów. Muszę poszukać składy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomidor bym mogła spróbować ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. korzennego pomidora bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie słyszałam o CZATNI nie wiedziałam że coś takiego jest :) Aż mam ochotę spróbować !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi się non stop kiedyś obijał o uszy :)

      Usuń
  5. Wiele słyszałam o chutney.
    Nie jadłam jeszcze. Trzeba spróbować koniecznie.
    Super wygląd bloga! Zmiany nie do poznania. Jak najbardziej na plus.
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy ich nie miałam, ale chciałabym sprawdzić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo gotujesz, więc pewnie byś je szybko wykorzystała :)

      Usuń
  7. Nie znam zupełnie tych produktów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe czy by mi smakowały :) generalnie lubię takie produkty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez się obawiałam, że mi nie posmakują :)

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Jeszcze lepsza jest konfitura z czarnego bzu :)

      Usuń
  10. Pierwszy raz widzę na oczy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie znam, ale wyglądają apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nowy wygląd bloga? Bardzo mi się podoba!
    Nie miałam jeszcze produktu, ale zapowiada się ciekawie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie znam tych smaków i chętnie spróbuję ! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Może i na śliwkę bym się skusiła, ale pomidorów się boję ;)
    Widzę zmiany u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wypróbowałabym chętnie ten ze śliwką :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Jeżeli zaciekawił Cię mój blog to zapraszam do obserwowania :)
Jak zaobserwujesz to napisz mi o tym, a się odwdzięczę :)

Popularne posty: