Recenzja: Polski Czatni (chutney)- imbirowa śliwka, korzenny pomidor i ostry zielony pomidor- Luks Pomada
Chutney to bardzo popularny, gęsty sos w Indiach. Dlaczego by nie używać ich w naszych potrawach? Luks Pomada uraczy nas wieloma wariantami tego sosu :)
Kilka słów od producenta:
Śliwa jest super! Śliwkowy Czatni jest smażony długo, w małych pojemnościach z niewielką ilością cebulki i dodatkiem jabłka. Pełni aromatu dodają imbir, goździki, rodzynki i inne korzenne przyprawy. Aromat śliwkowego Czatni jest wyjątkowy, mocno śliwkowy. W smaku przoduje smak smażonych, wręcz wędzonych śliwek zrównoważony winnym jabłkiem, słodką cebulką i imbirem. Śliwkowy czatni stanowi świetny dodatek do grillowanych mięs, schabu, pasztetów, gęsi, kaczki. Wspaniale także uzupełni wszystkie gatunki serów, jest doskonały także z rybami.
Więcej informacji:
Pomidor inaczej! Dobrze przyprawiony pokazał nowe oblicze, zaskakujące i zadziorne. Pomidorowy Czatni to połączenie dojrzewających w słońcu słodko - kwaśnych pomidorów z karmelizowaną cebulką, przyprawionych aromatycznym cynamonem, pikantnym chilli, wonnym imbirem, jagodami jałowca i innymi sekretnymi ziołami. Nasz czatni pomidorowy to doskonały dodatek do wszystkich tradycyjnych wędlin, grillowanych mięs i ryb oraz twardych serów. Sprawdzi się także z każdą kanapką i świeżo pieczonym chlebem.
Więcej informacji:
Zielony pomidor w wersji hot! Powoli smażony, z cebulką i czosnkiem, doprawiony ostrą papryczką i pieprzem kajeńskim - doda pikanterii niejednej potrawie. Szyku i nietuzinkowości dodaje mu aromatyczny tymianek i kolendra. W smaku jest słodko-ostry, zbalansowany, choć wyrazisty i bogaty. To najbardziej pikantny czatni w ofercie Luks Pomada. Czatni z zielonego pomidora pasuje do wszelkich dań mięsnych na ciepło i zimno, serów, ulubionych kanapek.
Więcej informacji:
Moja opinia:
Przed tymi słoiczkami drżałam przez dłuższy czas. Powiem szczerze, że obawiałam się pomidora korzennego i imbirowej śliwki. Jak się później okazało niesłusznie, ale od początku.
Słoiczki niewielkie, opatrzone etykietką, na której znajdziemy najważniejsze informacje. Kojarzą mi się z domowymi przetworami.
Śliweczka po otwarciu słoiczka wygląda jak powidła, ale diametralnie różni się od nich swoim smakiem! Szczerze mówiąc za powidłami nie przepadam, ale w Imbirowej śliwce nie ma takiego ostrego posmaku. Śliwka jest słodka, jakby delikatnie przywędzana, lekko przełamana przyprawami. Korzenny charakter sprawia, że to świetne nadzienie do pierniczków- oryginalne i smaczne. Idealnie pasuje również do oscypka, schabu (jako sos, czy nadzienie) i pieczonej kaczki.
Korzenny pomidor to super propozycja dla osób lubiących słodko-kwaśne aromaty. Można nim zagęścić sos w taki stylu. Fajnie go podkręci. Smakuje również jako dodatek do domowych polędwiczek na ostro czy nuggetsów. Dobrze smakuje też z tostami i zapiekanymi kanapkami, które zyskują nowy smak i nie są już nudne :) Najlepszy jest jednak do grilla- kiełbaski, karkówka czy inne grillowane specjały nie obejdą się już bez niego!
Na koniec mój ulubieniec- ostry zielony pomidor. W smaku pomidorowo- paprykowy. Nie jest mdły, dobrze przyprawiony. Idealna baza do sosu i dodatek do kanapek. Dla osób lubiących mięso na ostro polecam zamarynować w nim je i upiec.
Nie znam tych sosów. Muszę poszukać składy :)
OdpowiedzUsuńNaturalne :)
UsuńPomidor bym mogła spróbować ;D
OdpowiedzUsuńkorzennego pomidora bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńDobry jest :)
UsuńWygląda ciekawie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie słyszałam o CZATNI nie wiedziałam że coś takiego jest :) Aż mam ochotę spróbować !
OdpowiedzUsuńMi się non stop kiedyś obijał o uszy :)
UsuńWiele słyszałam o chutney.
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze. Trzeba spróbować koniecznie.
Super wygląd bloga! Zmiany nie do poznania. Jak najbardziej na plus.
Pozdrowionka! :)
Dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńCiekawa jestem tej sliwki!:)
OdpowiedzUsuńJa tez !
UsuńJa się jej niepotrzebnie obawiałam :)
UsuńNigdy ich nie miałam, ale chciałabym sprawdzić :)
OdpowiedzUsuńDużo gotujesz, więc pewnie byś je szybko wykorzystała :)
UsuńNie znam zupełnie tych produktów :)
OdpowiedzUsuńRozumiem;)
UsuńCiekawe czy by mi smakowały :) generalnie lubię takie produkty :)
OdpowiedzUsuńTez się obawiałam, że mi nie posmakują :)
UsuńPomidorek kusi ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze lepsza jest konfitura z czarnego bzu :)
UsuńPierwszy raz widzę na oczy :)
OdpowiedzUsuńNie znam, ale wyglądają apetycznie:)
OdpowiedzUsuńBrzmi kusząco :)
OdpowiedzUsuńNowy wygląd bloga? Bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńNie miałam jeszcze produktu, ale zapowiada się ciekawie. :-)
Ślicznie dziękuję :)
UsuńBardzo ciekawe produkty :-)
OdpowiedzUsuńCoś innego;)
UsuńCiekawe jak smakują :)
OdpowiedzUsuńTrzeba spróbować;)
UsuńNie znam tych smaków i chętnie spróbuję ! :)
OdpowiedzUsuńTrzeba poznawać nowe smaki :)
UsuńMoże i na śliwkę bym się skusiła, ale pomidorów się boję ;)
OdpowiedzUsuńWidzę zmiany u Ciebie :)
Takie małe zmiany;)
Usuńchutney znam z gier:P
OdpowiedzUsuńxD
UsuńWypróbowałabym chętnie ten ze śliwką :D
OdpowiedzUsuńIdealny do mięs;)
Usuń