Leśny mech- przepis z mąkami Młyny Stoisław
Dzisiaj poświątecznie szybciutko przepis na leśny mech ;)
Ciasto:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 250g cukru
- 3 duże jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mąki tortowej Młyny Stoisław
- 1 szklanki mąki krupczatki Młyny Stoisław
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 300 ml śmietany 36%
- 2 śmietanki fixy
- 2 łyżki cukru pudru
Opcjonalnie:
- owoc granatu
(u mnie w sklepie na ostatnią chwilę jak kupowałam nie było, więc roztopiłam czekoladę mleczną dodałam trochę barwników, przelałam do form na pralinki i jak czekolada lekko zastygała powbijałam podłużne krakersy)
Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody. Do miski wybijamy jajka,dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy olej. Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy szpinak. Ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180 przez 1 godzinę lub do tak zwanego "suchego patyczka".
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fixy i cukier puder. Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy odciętą górną część na okruszki.Na ciasto wykładamy śmietanę,posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią,aby nie odpadały. Całość posypujemy pestkami granatu (ja ułożyłam grzybki).
raz w życiu jadłam takie ciasto, bardzo mi smakowało
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSUPER, WIEDZIAŁAM IZ W PRZEPISIE ZNAJDZIE SIĘ SZPINAK. MOJA MAMA ROBIŁA PODOBNE CIASTO POSYPANE JESZCZE PESTKAMI GRANATU :)
OdpowiedzUsuńTeż czasami robię, ale teraz grzybki zrobiłam :)
UsuńRobiłyśmy kiedyś z mamą to ciasto. Jest naprawdę wyjątkowe :) Pięknie się prezentuje. A do tego jest pyszniutkie. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńPozdrówki:)
UsuńRobiłam to ciasto już kilkakrotnie :) Gościom zawsze smakuje :)
OdpowiedzUsuńU mnie podobnie :)
UsuńLubię ciasta z warzywami, ale tego jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńMarchewkowe też jest dobre :)
Usuńoj ale ciekawy ten leśny mech ;D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZnam i lubię :) Moja mam robi to ciasto. Za pierwszym razem przerażała mnie myśl zjedzenia jednocześnie słodkiej masy i szpinaku :)
OdpowiedzUsuńJa również najpierw miałam dziwne wrażenie :D
UsuńO raju to musi być smaczne! :]
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo ciekawie
OdpowiedzUsuńW końcu leśny mech ;)
UsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńjak to fajnie wygląda :D !
OdpowiedzUsuńA no :P
UsuńSłyszałam o tym przepisie, osobiście nie robiłam tego ciasta.
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńWizualnie fajnie wygląda :D
OdpowiedzUsuńLeśnie :P
UsuńAle to apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńOj jakie śmieszne ciasto, ze szpinakiem ciekawa jestem jak smakuje
OdpowiedzUsuńNie czuć szpinaku ;)
UsuńNo takiego przepisu to ja jeszcze nie znłam! Ależ zjawiskowo wygląda1
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle super :D
OdpowiedzUsuńNigdy go nie jadłam ale koleżanka mówiła mi że jest mega :)
OdpowiedzUsuńPyszny naprawdę :)
UsuńCiekawa jestem jak smakuje i czy dzieciaki je polubią .Na pewno wypróbuje .
OdpowiedzUsuńSzpinak jest niewyczuwalny, a to dobry sposób aby przemycić znienawidzony szpinak w cieście :)
Usuń