Recenzja: Makaron orkiszowy ekologiczny na wodzie źródlanej Skrętka- Gemelli- Fabijańscy- szybka zupa pieczarkowa



Kto z nas nie lubi zup? Pieczarkowa to jedna z moich ulubionych. Pieczarki czy smażone, czy w zupie czy sosie mogłabym jeść kilogramami :) Stąd też z rana szybka zupa pieczarkowa z wykorzystaniem makaronu orkiszowego Fabijańscy.


Składniki:
- 2 litry wody
- 3 marchewki
- 1-2 pietruszki
- kawałek selera
- 0,5-0,75kg pieczarek (na każde 2-3 litry bulionu)
- kilka liści laurowych, sól, pieprz, vegeta/kucharek bądź inna przyprawa tego typu
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- makaron orkiszowy skrętka (gemelli) Fabijańscy

 Kroimy marchewkę, pietruszkę i seler, wstawiamy w garnku wodę, wrzucamy warzywa, liście laurowe, łyżeczkę soli i gotujemy. Bulion wstawiony, więc kroimy pieczarki jak nam wygodnie- paski, słupki, kosteczka, to samo robimy z cebulą. Przeciskamy czosnek przez praskę. Wrzucamy wszystko na roztopione masło na patelni i podsmażamy. Pod koniec smażenia solimy i pieprzymy (nie solimy pieczarek wcześniej, bo puszczą więcej wody i zamiast smażyć się to zaczną się gotować). Kiedy wszystko się ładnie podsmaży to wrzucamy do gotującego się bulionu. Jeżeli "korzeniowate" są już miękkie to nie pozostaje nam nic innego jak zaciągnąć zupę śmietaną :) Doprawiamy solą, pieprzem, vegetą do smaku :) Wystarczy ugotować tylko makaron według zaleceń producenta lub wrzucić go do zupy (uważać tylko aby nie przywarł lub nie rozgotował się!)

Makaron orkiszowy ekologiczny na wodzie źródlanej Skrętka- Gemelli:


Kilka słów od producenta: Gemelli – z włoska bliźniaki – jako, że kształt przypomina przylegające do siebie dwie rurki lub nitki. ...Wersja polska: przekrój poprzeczny tego makaronu to „S”, a więc Skrętka. Abstrahując od nazw – skrętka jest bardzo wdzięczna i doskonale komponuje się z różnymi daniami: z sosem, jako składnik sałatek makaronowych, a także do zapiekanek. 

Więcej informacji: >KLIK<


Moja opinia: Makaron zamknięty w przezroczystym opakowaniu. Etykieta jest także zamknięciem. Makaron dobrze się gotuje, po dodaniu łyżki oliwy nie przykleja się praktycznie i nie przywiera do dna. 
Jak widać makaron to prawdziwa skrętka- dwie nitki połączone ze sobą i skręcone. Dzięki temu, że kształt jest oryginalny to produkt nadaje się zarówno do zup, jak i zapiekanek, spaghetti, a także sałatek makaronowych.


Po ugotowaniu makaron nie odkształca się- pierwotny kształt zostaje zachowany. Makaron ma oczywiście lekki posmak razowy. W zupie pieczarkowej nie czuć go jednak, więc nawet jeżeli komuś nie zasmakowałby, to gwarantuję, że w pieczarkowej go nie poczuje. Wręcz przeciwnie- makaron świetnie się z nią komponuje i podkreśla jej smak :) Dodatkowo jest dużo zdrowszy! 


Fabijańscy

Komentarze

  1. jakoś nie przepadam za makaronami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja wręcz przeciwnie- makaronożerca jakiś się zrobiłam od jakiegoś czasu :/

      Usuń
  2. Dziwnie wygląda ale z zupą pieczarkową bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za zupą pieczarkową :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie próbowałam makaronu orkiszowego i przyznam, że nieco dziwnie wygląda, ale jakoś całość twoje danie prezentuje się niezwykle apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Różni się troszkę od normalnego makaronu, ale jest niezwykle zdrowy :)

      Usuń
  5. nie jadłam takiego makaronu, a musi być bardzo zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam takiego makaronu, muszę spróbować. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super smacznie!
    Też lubię pieczarki i ogólnie grzyby ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z grzybów to kurki lubię :D Ślimakowate maślaki są niedobre dla mnie :P

      Usuń
  8. Makaron wygląda jak robaczki :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Jeżeli zaciekawił Cię mój blog to zapraszam do obserwowania :)
Jak zaobserwujesz to napisz mi o tym, a się odwdzięczę :)

Popularne posty: