Ryż z kurczakiem i warzywami z orientalnym smakiem/Bulion wegański orientalny bio i śmietana ryżowa Bio- Vegamarket
Dzisiaj bardzo szybki przepis na orientalny ryż z użyciem produktów Amandin od Vegamarket ;)
Jeżeli chodzi o składniki to oczywiście można modyfikować, ja użyłam warzyw, które akurat miałam w lodówce ;) Może być z mięsem, może być w wersji wegetariańskiej z samymi warzywami, bo sam bulion oraz śmietana ryżowa są wegańskie. Moje składniki (4-5 osób):
- 3 torebki ryżu
- 2 piersi z kurczaka
- słoiczek mieszanki 3-składnikowej- groszek, marchewka i kukurydza
- marchewki mini
- marchewka żółta
- czerwona papryka- 2 szt.
- przyprawa naturalna orientalna
- Bulion wegański orientalny Bio Amandin- około pół litra
- Śmietana ryżowa bio Amandin 200 ml
Piersi pokroiłam w kostkę, doprawiamy przyprawą orientalną, wrzuciłam na rozgrzaną oliwę z oliwek. Kiedy mięso lekko się podsmażyło dorzuciłam marchewki mini oraz marchewkę żółtą. Na końcu wrzuciłam pokrojoną w kostkę paprykę. Ugotowałam ryż "do połowy" (tylko do połowy czasu zalecanego przez producenta). Wlałam pół opakowania bulionu do garnka, wrzuciłam niedogotowany ryż, aby doszedł i wchłonął bulion. Dodałam usmażoną pierś z kurczaka, marchewki, czerwoną paprykę oraz mieszankę 3 składnikową. Wszystko gotowałam do wchłonięcia przez ryż bulionu i redukcji nadmiaru pod przykryciem (około 10 minut). Dodałam tylko jeszcze opakowanie śmietanki ryżowej Bio.
Bulion wegański orientalny bio:
Kilka słów od producenta:
Bulion wegański orientalny można spożywać bez specjalnego przygotowania lub z ryżem, warzywami, makaronem, tofu, wodorostami. Jest doskonałą bazą do wielu zup i potraw z woka. Shiitake mają wysoką zawartość błonnika pokarmowego i są bogate w przeciwutleniacze, a imbir w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Moja opinia:
To pierwszy bulion na rynku polskim w formie płynu, zazwyczaj używamy tych w kostce. Nie ma co ukrywać, że to wygodne rozwiązanie. Opakowanie kartonowe, z tyłu najważniejsze informacje.
Bulion jest dość mętny, w smaku można wyczuć smaki orientu. Imbir dodaje lekkiego pazura, nie jest także dominujący. Po podgrzaniu jeżeli lubimy takie smaki możemy po prostu spożyć lub ugotować na jej bazie zupę.
Ja zrobiłam ryż. Nie musiałam dodawać ani soli, ani pieprzu. Ryż był idealnie doprawiony samym smakiem bulionu. Dopiero po dodaniu śmietany smak stał się mniej intensywny, dodałam wtedy łyżeczkę przyprawy naturalnej orientalnej.
Śmietana ryżowa Bio:
Kilka słów od producenta:
Śmietana ryżowa jest pyszną alternatywą dla kremów mlecznych. Można też użyć jej do dań i pikantnych sosów, kremów, zup, risotto, deserów, a także do kawy i herbaty.
Moja opinia:
Pudełeczko w stylu produktów marki Amandin.
Jak dotąd nie miałam pojęcia, że jest coś takiego jak śmietana ryżowa. Produkt jest gęsty, jak normalna śmietanka. Idealnie biała, śnieżna. W smaku delikatna, bardzo kremowa. Nie ma smaku ryżu ;) Jest subtelnie śmietankowa.
Śmietanka nadaje się do zabielania sosów, zapewne i sprawdziłaby się do zaciągnięcia zup. Sprawia, że potrawa jest delikatniejsza w smaku. Sos jest bardziej kremowy. Nie wiem jakby się sprawdziła do deserów, ale z pewnością jeszcze się na nią skuszę, ze względu na delikatny smak :)
Produkty mogą być dosyć trudno dostępne, ale Vegamarket to hurtownia. Sprzedaży detalicznej nie prowadzi, ale można zasugerować właścicielowi sklepu, aby skontaktował się hurtownią www.vegamarket.pl :)
kochana, jak Ty gotujesz :) mniaaam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowo :)
UsuńBardzo fajny przepis, a obiadek pewnie przepyszny:)
OdpowiedzUsuńI przede wszystkim szybko :)
Usuńwygląda przepysznie mniam!!!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńChętnie poznałabym smak tej śmietanki :)
OdpowiedzUsuńJest taka delikatna i lekka :)
UsuńAle smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńZjemy kolację? :D
Usuńciekawam tych napojów:)
OdpowiedzUsuńTo akurat bulionik :)
UsuńOjeej, ale mi smaka narobiłaś ;)
OdpowiedzUsuńMój blog - HELLO-WONDERFUL
Pozdrawiam cieplutko:*
Miło mi :P
UsuńŚwietny przepis, uwielbiam takie dania z ryżu :)
OdpowiedzUsuńU mnie go ostatnio sporo jakoś :)
UsuńZrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńPrzepis fajny, nie stosowałam jeszcze produktów amandin
OdpowiedzUsuńJa je bardzo zaczynam lubić :)
UsuńŚwietny pomysł :D
OdpowiedzUsuńProsty i szybki :)
UsuńJadłabym :)) Lubie takie potrawki :D
OdpowiedzUsuńJa też lubię ryżowe potrawki :)
UsuńTeż wcześniej nie miałam pojęcia o istnieniu takiej śmietany :P
OdpowiedzUsuńPyszna jest :)
UsuńMniam :D Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTaki bulion jest na pewno zdrowszy od tych w kostce
OdpowiedzUsuńOj tak, to się zgadza ;)
Usuńzjadłabym! :D
OdpowiedzUsuńNie używałam jeszcze ich produktów. Danie wygląda na smakowite :D
OdpowiedzUsuńBędę Ci bardzo wdzięczna, jeśli klikniesz w reklamy na moim blogu :)
Zapraszam http://natalie-forever.blogspot.com
Kliknę, kliknę :)
UsuńMM wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńo widzisz u mnie jak na razie poszedł napój owsiany / owsiany z kokosem / oraz ryżowy ;) Buliony czekają ;) Hmm apetycznie wygląda obiad ;) Muszę w końcu i ja wypróbować :D
OdpowiedzUsuńTe napoje też są pyszne :)
UsuńAle pyszności! :-)
OdpowiedzUsuńFajna potrawa.
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
UsuńPyszotka :) Wygląda super. Zjadłoby się dziś takie smakowitości. Pozdrowionka serdeczne!
OdpowiedzUsuńPozdrówki :)
UsuńAż jestem ciekawa smaku tego cuda. :D
OdpowiedzUsuń