Recenzja: Ekologiczna kasza jaglana z truskawkami/malinami- Ecoblik + ciasto jaglane z owocami.
Kasza jaglana... kto raz ją jadł to wie, że do smacznych nie należy. Ecoblik daje nam alternatywę- kaszę jaglaną z owocami. A kogo i ona nie przekonuje może zrobić ciasto :)
Kilka słów od producenta: Malinowa: Doskonała ekologiczna kasza jaglana, z dodatkiem starannie zbieranych i suszonych malin. To smakowita, ręcznie przygotowana porcja kaszy oraz ekologicznych owoców. Pachnące latem danie, idealne o każdej porze dnia.
Truskawkowa: Doskonała ekologiczna kasza jaglana, z dodatkiem starannie zbieranych i suszonych truskawek. To smakowita, ręcznie przygotowana porcja kaszy oraz ekologicznych owoców. Pachnące latem danie, idealne o każdej porze dnia. Szczególnie polecamy z dodatkiem 1-2 kostek gorzkiej czekolady.
Nasza kasza została wyprodukowana z najlepszych i najzdrowszych ziaren ekologicznego prosa. Właśnie dzięki temu, jest tak naturalnie żółta, drobna i delikatna w smaku, a jej ekologiczne pochodzenie sprawia, że gotuje się znacznie krócej i jest zdrowsza od zwykłej kaszy jaglanej.
Więcej informacji:
Kasza jaglana z truskawkami: >KLIK<
Kasza jaglana z malinami: >KLIK<
Moja opinia: Opakowania ładne wizualnie, żywe kolory to coś co przyciąga mój wzrok. a opakowaniu (kartonowe pudełeczko) znajdziemy najważniejsze informacje.
W środku czekają na nas dwie przezroczyste paczuszki kaszy. Jedna wystarczy na porcję produktu, którą przygotowujemy według opakowania- 5 łyżek zalewamy gorącą wodą i gotujemy 15 minut lub do wygotowania wody.
Do wyboru mamy kilka wariantów dodatku owoców: truskawki, maliny, gruszki, morele, wiśnie, jabłka oraz kasza jaglana bez dodatków.
Po ugotowaniu kasza jest miękka. Owoce wygotowują się i kasza barwi się na brązowo. W smaku produkty nie są gorzkie, kasza odbiega od tej kupowanej na sklepowych półkach.
Pod koniec gotowania najlepiej dodać cukier lub miód. Owoce są dobrze wyczuwalne. Nie ma żadnej gorzkości, jest za to lekka kwaskowatość owoców. Kasza jest lekka, łagodzi głód.
Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Nie zawiera glutenu, jest lekko strawna. Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Jagła reguluje również cholesterol.
Moi domownicy i tak nie mogli się przekonać do jagły, więc została przemycona w postaci ciasta ;)
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
- szklankę kaszy jaglanej z owocami- wypada około 1,5 torebki kaszy Ecoblik,
- 2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- dodatkowo ulubione owoce,
- 1/4 szklanki miodu,
- około 2 łyżeczki wiórków kokosowych,
- 1/2 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej (można także dodać odrobinę anyżu).
Rozbełtać w mleku jajka, dodać miód i dobrze wymieszać aby się rozpuścił. Nieugotowaną kaszę wsypać do miski, dodać gałkę muszkatołową, cynamon i wymieszać. Zalać odrobiną mleka z jajkami i miodem, tak aby była zwilżona (ale nie pływała) i na chwilę odstawić. Pokroić ulubione owoce- ja akurat miałam jabłka, więc je dodałam. Wrzucić 1/3 owoców do kaszy. Keksówkę wysmaruj masłem i wsyp kaszę. Ułóż resztę owoców i posyp wiórkami kokosowymi. Można także posypać ulubionymi orzechami lub ziarnami. Wlej resztę mleka z jajkami i miodem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 175 stopni przez godzinę.
Lubicie kaszę jaglaną?
o jaaaa.... nie wiedziałam że można ciasto nawet zrobić, ostatnio jadłam jagłę w gołąbku:)
OdpowiedzUsuńDo gołąbków jeszcze nie dodawałam :)
UsuńKasza jaglana jest bardzo zdrowa, ale ja za nią nie przepadam :-(
OdpowiedzUsuńJa w wersji solo również nie :P
UsuńUwielbiam tę kaszę pod każdą postacią <3
OdpowiedzUsuńCzas na ciacho :D
Ja najbardziej pod tą postacią ją lubię :)
UsuńUwielbiam kaszę pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńJa pod prawie każdą :)
Usuńa ja ją uwielbiam i na słodko i na słono :) ale częściej właśnie zamiast kaszy jem płatki jaglane, to moje ulubione z suszonym ananasem i rodzynkami, po prostu je kocham :)
OdpowiedzUsuńA jutro na śniadanie zjem polentę z musem truskawkowym, bo mnie zainspirowałaś.
Jakbym tylko te kasze gdzieś spotkała to biorę wszystkie smaki mu(a)sowo :D
Mnie intryguje reszta smaków :)
UsuńJa bardzo lubię kaszę jaglaną, w każdej postaci! :-)
OdpowiedzUsuńJa też się z nią polubiłam, szczególnie na słodko :)
Usuńale mi smaka zrobiłaś na ciasto, mniam mniam ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa bardzo lubię kaszę jaglaną, ale żeby z niej ciasto a to ciekawe:D
OdpowiedzUsuńJakoś musiałam zachęcić do niej domowników :D
UsuńTakich jaglanek z dodatkami jeszcze nie próbowałam. Zwykle sama sobie przygotowuję zwykłą kaszę jaglaną i dodaję tam różnych specjałów. Super pomysł. Z malinami kusi. Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńZ malinami bardziej mi zasmakowała :) + łyżeczka miodu :)
Usuńnigdy nie jadłam jaglanej hah :D
OdpowiedzUsuńTrzeba nadrobić, bo bardzo zdrowa :)
UsuńSama nie wiem, ale chyba mnie nie przekonuje :)
OdpowiedzUsuńRozumiem :)
Usuńja jakoś nie lubię czegoś, co tworzy swego rodzaju "breję"
OdpowiedzUsuńMi też kiedyś ciężko było się przekonać ;)
UsuńA ja uważam, że odpowiednio podana kasza jaglana jest naprawdę smaczna zarówno w wersji na słodko jak i na słono ;) Chociaż twoją dzisiejszą propozycję z przyjemnością bym także spróbowała.
OdpowiedzUsuńOdpowiednio ugotowana nie jest gorzka :)
UsuńChętnie bym spróbowała takie kasze z owocami, a to ciasto rewelka :)
OdpowiedzUsuńSmaczne i zdrowe :)
Usuńkasza jaglana TAK ale z owocami fujjj :P
OdpowiedzUsuńJa właśnie tylko z owocami :)
UsuńKochamy kaszę jaglaną. Musi choćby raz być na jakiś posiłek w ciągu dnia. Nie ważne czy na słodko czy na słono. Każda wersja idelana
OdpowiedzUsuń