Recenzja: Ekologiczna kasza jaglana z truskawkami/malinami- Ecoblik + ciasto jaglane z owocami.


Kasza jaglana... kto raz ją jadł to wie, że do smacznych nie należy. Ecoblik daje nam alternatywę- kaszę jaglaną z owocami. A kogo i ona nie przekonuje może zrobić ciasto :)

Kilka słów od producenta:  Malinowa: Doskonała ekologiczna kasza jaglana, z dodatkiem starannie zbieranych i suszonych malin. To smakowita, ręcznie przygotowana porcja kaszy oraz ekologicznych owoców. Pachnące latem danie, idealne o każdej porze dnia.


Truskawkowa: Doskonała ekologiczna kasza jaglana, z dodatkiem starannie zbieranych i suszonych truskawek. To smakowita, ręcznie przygotowana porcja kaszy oraz ekologicznych owoców. Pachnące latem danie, idealne o każdej porze dnia. Szczególnie polecamy z dodatkiem 1-2 kostek gorzkiej czekolady.


Nasza kasza została wyprodukowana z najlepszych i najzdrowszych ziaren ekologicznego prosa. Właśnie dzięki temu, jest tak naturalnie żółta, drobna i delikatna w smaku, a jej ekologiczne pochodzenie sprawia, że gotuje się znacznie krócej i jest zdrowsza od zwykłej kaszy jaglanej.

Więcej informacji: 
Kasza jaglana z truskawkami: >KLIK<
Kasza jaglana z malinami: >KLIK<


Moja opinia: Opakowania ładne wizualnie, żywe kolory to coś co przyciąga mój wzrok. a opakowaniu (kartonowe pudełeczko) znajdziemy najważniejsze informacje. 
W środku czekają na nas dwie przezroczyste paczuszki kaszy. Jedna wystarczy na porcję produktu, którą przygotowujemy według opakowania- 5 łyżek zalewamy gorącą wodą i gotujemy 15 minut lub do wygotowania wody.
Do wyboru mamy kilka wariantów dodatku owoców: truskawki, maliny, gruszki, morele, wiśnie, jabłka oraz kasza jaglana bez dodatków.


Po ugotowaniu kasza jest miękka. Owoce wygotowują się i kasza barwi się na brązowo. W smaku produkty nie są gorzkie, kasza odbiega od tej kupowanej na sklepowych półkach.


Pod koniec gotowania najlepiej dodać cukier lub miód. Owoce są dobrze wyczuwalne. Nie ma żadnej gorzkości, jest za to lekka kwaskowatość owoców. Kasza jest lekka, łagodzi głód.


Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Nie zawiera glutenu, jest lekko strawna. Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Jagła reguluje również cholesterol.


Moi domownicy i tak nie mogli się przekonać do jagły, więc została przemycona w postaci ciasta ;)

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
- szklankę kaszy jaglanej z owocami- wypada około 1,5 torebki kaszy Ecoblik,
- 2 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- dodatkowo ulubione owoce,
- 1/4 szklanki miodu,
- około 2 łyżeczki wiórków kokosowych,
- 1/2 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej (można także dodać odrobinę anyżu).


Rozbełtać w mleku jajka, dodać miód i dobrze wymieszać aby się rozpuścił. Nieugotowaną kaszę wsypać do miski, dodać gałkę muszkatołową, cynamon i wymieszać. Zalać odrobiną mleka z jajkami i miodem, tak aby była zwilżona (ale nie pływała) i na chwilę odstawić. Pokroić ulubione owoce- ja akurat miałam jabłka, więc je dodałam. Wrzucić 1/3 owoców do kaszy. Keksówkę wysmaruj masłem i wsyp kaszę. Ułóż resztę owoców i posyp wiórkami kokosowymi. Można także posypać ulubionymi orzechami lub ziarnami. Wlej resztę mleka z jajkami i miodem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 175 stopni przez godzinę. 


Lubicie kaszę jaglaną?

Komentarze

  1. o jaaaa.... nie wiedziałam że można ciasto nawet zrobić, ostatnio jadłam jagłę w gołąbku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, ale ja za nią nie przepadam :-(

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tę kaszę pod każdą postacią <3
    Czas na ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kaszę pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja ją uwielbiam i na słodko i na słono :) ale częściej właśnie zamiast kaszy jem płatki jaglane, to moje ulubione z suszonym ananasem i rodzynkami, po prostu je kocham :)
    A jutro na śniadanie zjem polentę z musem truskawkowym, bo mnie zainspirowałaś.
    Jakbym tylko te kasze gdzieś spotkała to biorę wszystkie smaki mu(a)sowo :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja bardzo lubię kaszę jaglaną, w każdej postaci! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się z nią polubiłam, szczególnie na słodko :)

      Usuń
  7. ale mi smaka zrobiłaś na ciasto, mniam mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja bardzo lubię kaszę jaglaną, ale żeby z niej ciasto a to ciekawe:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś musiałam zachęcić do niej domowników :D

      Usuń
  9. Takich jaglanek z dodatkami jeszcze nie próbowałam. Zwykle sama sobie przygotowuję zwykłą kaszę jaglaną i dodaję tam różnych specjałów. Super pomysł. Z malinami kusi. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z malinami bardziej mi zasmakowała :) + łyżeczka miodu :)

      Usuń
  10. nigdy nie jadłam jaglanej hah :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Sama nie wiem, ale chyba mnie nie przekonuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ja jakoś nie lubię czegoś, co tworzy swego rodzaju "breję"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też kiedyś ciężko było się przekonać ;)

      Usuń
  13. A ja uważam, że odpowiednio podana kasza jaglana jest naprawdę smaczna zarówno w wersji na słodko jak i na słono ;) Chociaż twoją dzisiejszą propozycję z przyjemnością bym także spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  14. Chętnie bym spróbowała takie kasze z owocami, a to ciasto rewelka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. kasza jaglana TAK ale z owocami fujjj :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Kochamy kaszę jaglaną. Musi choćby raz być na jakiś posiłek w ciągu dnia. Nie ważne czy na słodko czy na słono. Każda wersja idelana

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Jeżeli zaciekawił Cię mój blog to zapraszam do obserwowania :)
Jak zaobserwujesz to napisz mi o tym, a się odwdzięczę :)

Popularne posty: