Recenzja: Syrop 100% czarny bez Ogrody Łąckie- Tłocznia Maurera
Rośnie w wielu parkach, na łąkach itp., a nie każdy wie, że sok z jego owoców to samo zdrowie ;) Tłocznia Maurera oferuje syropy, których już nie musimy słodzić :)
Kilka słów od producenta: Smak syropu zależy od odmiany owoców. Mętność i osad to zjawisko naturalne. Przechowywać w zacienionym miejscu, w temperaturze od 2 do 25oC. Po otwarciu przechowywać w lodówce. Pasteryzowany.
- 100% syrop czarny bez
- Niskosłodzony
- Bez dodatku wody
- Nie z koncentratu
- Idealny do napojów, koktajli, lodów, deserów
Więcej informacji: >KLIK<
Moja opinia: Syrop znajduje się w wygodnej, szklanej buteleczce o pojemności 500 ml. Koreczek został zakryty i przewiązany. Wraz z etykietką kojarzy mi się ze starymi babcinymi przetworami.
Syrop ma bardzo ciemny kolor, wręcz czarny zarówno przed jak i po rozcieńczeniu z wodą.
W smaku jak to czarny bez jest bardzo przyjemny, ale cukier robi swoje. Nie jest tak cierpki i gorzkawy oraz kwaśny. Jednak te nuty da się lekko wyczuć.
Sok z czarnego bzu od dawna był w apteczkach w medycynie ludowej. Nie wiem dlaczego gdzieś te szlaki się zatarły. U mnie to naturalny środek numer jeden w walce z kaszlem, dlatego kiedy łapię lekki kaszel to zaraz sięgam po herbatę z miodem i syropem z czarnego bzu. Ma działanie przeciwkaszlowe. ego owoce czarnego bzu mają lekkie działanie napotne- również przydatne przy przeziębieniach, bo jak twierdził mój dziadek chorobę trzeba wypocić.
Zauważyłam również lekką ulgę przy bólu brzucha (działanie rozkurczowe) oraz uspokajające. Z tego względu dodaję sok z czarnego bzu do melisy, aby wzmocnić działanie relaksujące :) Warto wspomnieć o właściwościach moczopędnych. Sok z czarnego bzu to najlepszy naturalny detoks dla organizmu. Szklanka rozcieńczonego soku przez około 2 tygodnie gwarantuje lepsze samopoczucie na dłużej.
Sok z owoców czarnego bzu zawiera garbniki, kwasy owocowe, witaminy (szczególnie dużo C i prowitaminy A), sole mineralne (wapnia, potasu, sodu, glinu i żelaza).
Babcia używa syropu z czarnego bzu do zrobienia marynaty.
Ja natomiast podlewam nim mięso podczas pieczenia. Nadaje oryginalnego posmaku. Idzie lato, więc może być także stosowany do deserów lodowych :)
lubimy takie zdrowe syropy :)
OdpowiedzUsuńMoi domownicy też lubią :)
UsuńJestem ciekawa jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
UsuńMm pychotka. I do tego jest tak ładnie zapakowany :)
OdpowiedzUsuńKojarzy się z tymi babcinymi przetworami :)
UsuńTaki ostatnio za mną chodzi!
OdpowiedzUsuńCzarny bez? I dobrze, bo to samo zdrowie :)
UsuńNie widziałam jeszcze nigdzie syropu z czarnego bzu, ciekawy produkt
OdpowiedzUsuńDo tego pyszny i zdrowy!
Usuńa ostatnio była w weekend rozmowa i czytanie składów a tu proszę zdrowa alternatywa:)
OdpowiedzUsuńDla soków ze sklepowych półek jak najbardziej :)
UsuńOh z deserem lodowym bym chętnie zjadła <3
OdpowiedzUsuńZamiast polewy :D
UsuńNigdy nie próbowałam ;d
OdpowiedzUsuńPs mogę prosić o kliknięcie w ostatnim poście ? Bardzo mi pomożesz ;) Buziaki ;)
Poklikałam, zawsze klikam :)
UsuńCzasem kupuję takie naturalne i organiczne specyfiki w szczególności dla rodziców :-) tego jeszcze nie widziałam
OdpowiedzUsuńMój tata przepada za tymi naturalnymi szczególnie :)
UsuńCzasami stosuje podobne produkty ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMusi być zdrowy i smaczny :)
OdpowiedzUsuńO tak :)
UsuńPiłam soki tego producenta, są pyszne.
OdpowiedzUsuńMi szczególnie zasmakował jabłkowy z miętą :)
UsuńFajny pomysł z podlewaniem mięsa :)
OdpowiedzUsuńA i smak inny :)
UsuńJa syrop z czarnego bzu robię sama ale ten bym chętnie wypróbowała
OdpowiedzUsuńŻebym miała trochę więcej czasu to sama chętnie sięgnęłabym po dobra naturalne i przetwarzała :))
UsuńSyrop z czarnego bzu jest najlepszy
OdpowiedzUsuńZgadzam się ;)
UsuńBardzo lubię smak czarnego bzu. Z chęcią bym nabyła taki naturalny syrop. Według mnie to niezły hit smakowy, próbowałam kiedyś podobny. Mniam :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńJa wcześniej piłam niesłodzony, dodawałam miodku :)
UsuńMusi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńNo ba :)
UsuńSamo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
UsuńDo deserów lodowych to i teraz bym się skusiła. ;]
OdpowiedzUsuńTym bardziej przy takiej pogodzie ;)
UsuńJa uwielbiam sok z czarnego bzu, ale co roku robię jego samodzielnie. Jest to bardzo żmudna praca, ale efekt jest warty tego poświęcenia. Codziennie piję kieliszeczek tego soku (można też wlać go do herbaty lub używać przy różnego rodzaju deserach)i powiem szczerze, że działa bardzo dobrze na mój system odpornościowy. Jest jednak pewne ALE - nie powinny go używać osoby, które mają odwodniony organizm. On jest trochę moczopędny i o tym należy pamiętać. Ale bardzo się cieszę, że ta roślina staje się coraz bardziej popularna, bo jej właściwości są naprawdę rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
No mnie kusi w wolnym czasie zrobić taki sok... tylko najpierw muszę znaleźć krzaczek czarnego bzu :)
Usuń