Recenzja: Makaron orkiszowy ekologiczny- Fabijańscy- Świderek- Fusilli- zapiekanka makaronowa a`la lasagne z cukinią
Z wieczora przepis na szybką zapiekankę. Miałam ostatnio ochotę na lasagne, a że nie miałam makaronu lasagne to pozostała mi improwizacja- i wyszło pysznie :)
Składniki:
- Duża cebula czerwona/ ewentualnie biała
- Cukinia
- Marchewka
- 500g mięsa mielonego
- Puszka pomidorów/ 3-4 świeże pomidory/ słoiczek sosu bolognese lub napoli
- oliwa z oliwek bądź inny olej
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2-2,5 szklanki mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano
- Kilka plasterków sera/ ok 15 dag do starcia
- inne warzywa, które nam smakują :)
Makaron ugotować według zaleceń producenta. Mięso mielone doprawić, wrzucić na rozgrzaną oliwę i podsmażyć do zrumienienia. Cebulę pokroić w kostkę, cukinię w talarki i podsmażyć na odrobinie oliwy, na koniec wrzucić startą marchewkę i smażyć jeszcze minutę, doprawić solą i pieprzem. Na tą samą patelnię wlać całą zawartość pomidorów z puszki, rozgnieść lekko tłuczkiem do ziemniaków. Chwilę "smażyć" (2-3 minuty) aż pomidory się jeszcze rozpadną. (To samo można zrobić ze świeżymi pomidorami, można także zamiast "gotować" sos to zblendować pomidory z puszki lub świeże i doprawić, albo po prostu użyć sosu ze słoika ;)). Doprawić solą pieprzem i sporą ilością oregano :)
Makaron, warzywa, mięso i sos wymieszać razem i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę- dosłownie wymieszać i zostawić kilka sekund, po czym wlewać mleko cały czas mieszając. Sos zagotować, doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową- mamy sos beszamelowy.
Polać beszamelem to co mamy już w naczyniu żaroodpornym. Położyć na to plastry żółtego sera lub posypać startym. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, aż ser się roztopi i zapiecze.
Lasagne możemy dowolnie modyfikować dodawając swoje ulubione warzywa lub po prostu robiąc wersję wegańską :)
Makaron orkiszowy ekologiczny na wodzie źródlanej Świderek- Fusilli:
Kilka słów od producenta: Ten kształt oprócz tego, że wygląda apetycznie, stworzony jest do pochłaniania ogromnej ilość sosu. W sam raz dla wszystkich, którzy potrzebują sytych, energetycznych posiłków. Ale nie tylko.
Więcej informacji: >KLIK<
Moja opinia: Makaron w standardowym opakowaniu ze wszystkimi informacjami. Produkt jest w kształcie świderka. Po ugotowaniu nie traci swojej formy. W smaku wyrazisty, jednak w lasagne jego smak gdzieś zanikł, podkreślając smak sosów oraz mięska i warzyw. Świetny do zapiekanek i sałatek makaronowych. Tak jak napisał producent- pochłania duże ilości sosu- to prawda dzięki swojemu kształtowi :) Między skrętki wchodzi spora ilość sosu :)
Ale mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda pysznie :) warto improwizować
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle pyszności zrobiłaś :), uwielbiam dania z makaronami, a o takim orkiszowym jeszcze nie słyszałam .
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowo :) Ja również uwielbiam dania makaronowe :)
Usuńwygląda pysznie!!!! MNIAMMMM:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszności, markaron uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńja również :)
Usuńtakie zapiekane slinka mi cieknie !
OdpowiedzUsuń:D
UsuńPyszności widzę !
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZjadłabym :)
OdpowiedzUsuńnawet nie wiedziałam że jest taki makaron. Smaka na zapiekankę mi zrobiłaś....
OdpowiedzUsuńCzas zrobić :)
UsuńGratuluję! Zostałaś nominowana do Liebster Award! Szczegóły znajdziesz tutaj : http://myenchantix.blogspot.com
OdpowiedzUsuńDziękuję i zajrzę :)
Usuńmusiało być smaczne :)
OdpowiedzUsuńewamaliszewskaoff.blogspot.com
Było :)
UsuńJakie pyszności ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńChyba przestanę czytać takie posty o tej porze ;D zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuń