Łyżka zdrowia- Recenzja: Olej Lniany BOFLAX® do Diety dr Budwig- IWNIRZ


Kilka słów od producenta: Olej Lniany BOFLAX® do Diety Dr Budwig jest olejem tłoczonym na zimno ze starannie wyselekcjonowanych nasion lnu. Ze względu na wysoką, ponad 55% zawartość kwasu alfa-linolenowego, stanowi najbogatsze, znane roślinne źródło tego kwasu należącego do rodziny Omega-3. W większości spożywanych olejów roślinnych zawartość kwasów Omega-3 wynosi do 10 %.
Istota potrzeby codziennej suplementacji diety kwasami Omega-3 sprowadza się do zniwelowania dużej różnicy w stosunku do spożywanych kwasów Omega-6. Kwasy Omega-3 oraz Omega-6 należą do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT), których organizm sam nie potrafi syntetyzować i przyswaja je z pożywienia. Niestety, w diecie przeciętnego Europejczyka stosunek ilościowy spożywanych kwasów Omega-3 do Omega-6 wynosi od 1:10 do nawet 1:20, natomiast właściwą sprzyjająca zdrowiu proporcja, to 1:4. Świadomy konsument powinien niwelować różnicę między w/w kwasami, ograniczać spożywanie tłuszczów utwardzonych oraz stosować zasady zdrowego, zrównoważonego żywienia.
Kwas alfa-linolenowy zawarty w Oleju Lnianym BOFLAX® ulega w organizmie przemianom metabolicznym, pełniąc wiele ważnych dla zdrowia funkcji. W procesie spalania dostarcza potrzebnej organizmowi energii do pracy. W tym zakresie jest wyjątkowo energetyczny, zalecany sportowcom przed zawodami. Jest składnikiem błon komórkowych organizmu. Nadaje im elastyczność, zapewnia prawidłowy transport substancji odżywczych i komunikację z innymi komórkami. Po przetworzeniu przez bakterie jelitowe bierze udział w usuwaniu zbędnego cholesterolu z organizmu. W rezultacie kwas alfa-linolenowy przyczynia się do utrzymywania prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi.


Olej Lniany BOFLAX® może być alternatywą dla ludzi, którzy nie stosują w swojej diecie ryb z powodu innych preferencji kulinarnych (np. dla wegan). Metabolitami kwasu alfa-linolenowego w organizmie są aktywne, występujące również w tłuszczach ryb kwasy EPA i DHA.
Ponad 80-letnia lniarska tradycja naukowo-badawcza Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich pozwala na wykorzystanie posiadanej wiedzy dla zapewnienia wysokiej jakości i właściwości prozdrowotnych Oleju Lnianego BOFLAX®. Wytwarzany w niskich temperaturach, poddany naturalnej filtracji w celu usunięcia zbędnych, stałych zanieczyszczeń zachowuje bogactwo fitosteroli, tokoferoli i Omega-3 oraz wyjątkowy walor smakowy. Każda wyprodukowanawedług najwyższych standardów jakości seria Oleju Lnianego BOFLAX® jest wnikliwie badana przez doświadczonych specjalistów w nowocześnie wyposażonym, certyfikowanym laboratorium badawczym. Surowce do produkcji pochodzą od sprawdzonych przez Instytut wieloletnich dostawców oraz upraw własnych.
Nasiona wykorzystywane do produkcji Oleju Lnianego BOFLAX® nie są poddawane żadnym modyfikacjom genetycznym (NON GMO) i nie zawierają żadnych dodatków przeciw-utleniających. 
 
Świeży olej lniany bardzo ceniony w tradycyjnej staropolskiej kuchni, jest znany jako najbogatsze źródło nienasyconych kwasów omega3 (45-60%).
Olej ten jest idealnym dodatkiem do wszelkich potraw np. białego sera, kaszy, ziemniaków w mundurkach, śledzi, zielonej sałaty, surówek, korzystnie z dodatkiem cebuli lub czosnku.

Olej Lniany BOFLAX® jest idealną podstawą diety Dr Budwig, której głównym założeniem jest nasycenie organizmu odpowiednią ilością kwasów Omega-3, przez co komórki odzyskują swoje naturalne właściwości. Dieta ta może być stosowana w profilaktyce nowotworowej. Przeznaczona jest dla osób starszych, intensywnie uczących się i uprawiających sport ze względu na zwiększenie wydolności i odporności organizmu. Olej Lniany BOFLAX® z wysoką zawartością kwasów Omega 3 jest źródłem energii i witamin, stanowi materiał budulcowy dla komórek i tkanek organizmu człowieka.

Więcej informacji: >KLIK<


Moja opinia: Olej umieszczony w buteleczce z ciemnego szkła, która chroni olej przed dostępem światła. Etykieta estetyczna i miła dla oka. Znajdziemy na niej wszystkie ważne informacje odnośnie stosowania, przeznaczenia, właściwości, wartości odżywczych. Butelka została wyposażona w korek niekapek, dzięki czemu przez cały okres stosowania nie potłuściła mi się butelka. 
Olej nie zawiera konserwantów, tłoczony na zimno. Nie jest więc pozbawiony swoich drogocennych właściwości. Na dnie butelki mogłam zauważyć naturalny osad, który się wytrącił. Nie zmienia to jednak smaku ani właściwości oleju lnianego. 
 Jego kolor jest złoty, zapach delikatnie orzechowy. Posmak orzechów włoskich dodaje orientalnego charakteru potrawom. Pamiętajmy, że olej lniany nadaje się tylko do spożycia na zimno, nie należy go nigdy podgrzewać nawet na krótko, bo traci swoje właściwości.


Jeżeli chodzi o kuchenne aspekty to oleju najczęściej używałam do dressingu do surówek i sałatek. Polewałam nim surówkę lub mieszałam z ulubionymi przyprawami albo robiłam winegret. Olej lniany nadaje się idealnie do pomidorów i mozarelli zamiast oliwy z oliwek. Możemy go także użyć do warzyw gotowanych na parze zamiast masełka. Jest to dużo zdrowsza alternatywa :) Idealny do twarogu, polania świeżych ziemniaczków
Olej lniany świetnie nadaje się do olejowania włosów. Jest olejem "cięższym" i gorzej się zmywa, ale przynosi spektakularne efekty. Od pierwszego użycia włosy są nawilżone, sypkie, błyszczą się i nie puszą. Po jakimś czasie są wzmocnione i bardziej elastyczne. Mniej się łamią, końcówki są dużo mniej rozdwojone.


Olej wzmacnia również paznokcie i zmiękcza skórki lepiej niż oliwki czy odżywki. Nie łamią się i nie rozdwajają. 
Efekt piękniejszych włosów i paznokci z pewnością ujrzymy również po przyjmowaniu kilku łyżeczek dziennie oleju :) Ja piję łyżkę dziennie od długiego czasu i zauważyłam, że dodatkowo skóra skorzystała na tym. Jest bardziej nawilżona, elastyczna. Przy spożywaniu doustnym zauważalna jest również lepsza przemiana materii oraz lepsze samopoczucie.


Nie zapominajmy, że olej lniany posiada szereg właściwości zdrowotnych, dzięki ogromnej ilości wielonienasyconych kwasów Omega3, które mają fundamentalne znaczenie dla naszego organizmu. Są budulcem dla tkanki mózgowej, komórek organizmu i syntezy hormonów.  Prócz tego olej lniany obniża poziom złego cholesterolu, przeciwdziała miażdżycy, pomaga leczyć drętwienie i drżenie kończyn. Polecany jest osobom cierpiącym na depresję ponieważ „hormony szczęścia” – serotonina i dopamina – produkowane są z kwasów Omega-3. Olej lniany jest bogatym źródłem antyoksydantów. U Pań uspokaja gospodarkę hormonalną- uwierzcie w połączeniu z wiesiołkiem (5 dni lniany, 2 dni wiesiołek) nie odczuwam PMS i bólów podczas miesiączki ;)

IWNIRZ

Komentarze

  1. pierwszy raz słyszę o tym produkcie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście naprawde polecam. Po kilku miesiacach stosowania 1-3 lyzek dziennie znacznie obnizylem cholesterol ldl i podwyzszylem hdl.

      Usuń
  2. Uwielbiam czytać wszelkie artykuły o oleju lnianym ponieważ uważam go za cudotwórcę. Polewam nim ryż, warzywa, ziemniaki, sałatki... Jest rewelacyjny - wpływa dobrze na WSZYSTKO, na typowo kobiece problemy rownież. Na włosy też go stosuję. Bomba zdrowia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) U mnie bardzo ładnie wyrównał gospodarkę hormonalną :)

      Usuń
  3. Muszę wreszcie przeprowadzić kurację olejem lnianym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przydałby mi się na paznokcie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja ostatnio miałam olej lniany do włosów :) Był genialny! :)
    Ptysiablog

    OdpowiedzUsuń
  6. W mojej miejscowości jest Pan, który przy kliencie robi olej lniany i z ciepła butelką wraca się do domu, od lat go uwielbamy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczęściara! Żeby u mnie był taki magiczny Pan :)

      Usuń
    2. wow! TEż bym chciała takiego oleju....

      Usuń
  7. Oleje naturalne ogólnie są bardzo pomocne w profilaktyce nowotworowej,niektóre nawet potrafią wyleczyć pewne typy nowotworów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, ten jest dobry na nowotwór piersi :)

      Usuń
  8. kolejny olej :) tego u ciebie pod dostatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś zdrowego musi być wśród całej gamy chemii, którą się codziennie je :P

      Usuń
  9. I love your blog!
    Do you want to support each other's blog by following each other?:) Please let me know if you do so I can follow you right back x

    kisses

    http://nastyadeutsch.blogspot.ru/

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakoś nie potrafię przełamać się do oleju lnianego, ale może kiedyś zaryzykuję.

    OdpowiedzUsuń
  11. Piłam olej lniany, ale teraz stosuję go raczej do włosów a piję po prostu mielone siemię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ale ty masz tych olejki ;) Samo zdrowie ;)
    Smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Odpowiedzi
    1. Krótki okres ważności gwarantuje wysoką jakość:)

      Usuń
  14. Moje włosy bardzo lubią olej lniany :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Właściwości oleju lnianego są mi znane :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Też mam i jestem bardzo zadowolona :D

    OdpowiedzUsuń
  17. OOO olej :D Jestem go ciekawa :]

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie znam tego oleju ale posmak orzechów by mi odpowiadał :)

    OdpowiedzUsuń
  19. warto! szczególnie jak ktoś nie za bardzo spożywa te dobre tłuszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Oj to jego bym raczej nie wykorzystała, bo oleju zazwyczaj do smażenia i czasem do pieczenia ciasta używam.

    OdpowiedzUsuń
  21. dawno temu słyszałam o diecie doktor Budwig

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Jeżeli zaciekawił Cię mój blog to zapraszam do obserwowania :)
Jak zaobserwujesz to napisz mi o tym, a się odwdzięczę :)

Popularne posty: