Recenzja: Przyprawa 5 smaków, Zioła Małgorzatki, Marynata Staropolska i Zatar- Eldorado przypraw


Zapraszam na ostatnią przygodę z Eldorado przypraw ;)

5 smaków:

Kilka słów od producenta: Pochodzenie: Chiny
Skład: goździki, cynamon, pieprz czarny, papryka słodka, imbir. 
Zastosowanie: dodana do potrwa wzbogaca ją o 5 podstawowych smaków: słodki, słony, kwaśny, gorzki i ostry. Można ją stosować do mięs gotowanych, duszonych oraz sosów i marynat.
Więcej informacji: >KLIK<

Moja opinia: To się nazywa miks smaków. Nie spodziewałam się, że jest taka przyprawa, w której wyczujemy każdy smak- słodki, gorzki, słony, kwaśny i ostry. Zupełnie niestandardowa przyprawa.


Najlepsza jest według mnie do mięsa duszonego. Takie mięso tworzy oryginalny smak sosu.


Zioła Małgorzatki:


Kilka słów od producenta:
Pochodzenie: Polska
Skład: pieprz czarny, majeranek, bazylia, gorczyca, lubczyk, kolendra, kminek, cebula, kurkuma, czosnek, tymianek, papryka słodka.
Zastosowanie: uniwersalny dodatek do wszystkich potraw. Wspomaga odchudzanie, trawienie i spalanie tłuszczy.
Więcej informacji: >KLIK<

Moja opinia: To taka lekko uboższa wersja Marynaty Staropolskiej. Świetna do mięs, sosów, sałatek czy warzyw pieczonych. Dobrze urozmaica smak kanapek.


Mieszanka godna polecenia każdemu. Dobrze wyważona i nadająca się do wszystkiego.

Marynata staropolska:


Kilka słów od producenta: Pochodzenie: Polska
Skład: papryka czerwona słodka, czosnek, cebula, pieprz ziołowy, tymianek, oregano, pasternak, bazylia, cząber, papryka czerwona chili, marchew, gorczyca biała, kolendra, estragon, rozmaryn, sól, cukier.
Zastosowanie: do marynowania mięs. Około 30 gram marynaty wymieszać z dwunastoma łyżkami oleju i nasmarować mięso. Pozostawić na kilka godzin w lodówce. Piec na grillu lub w piekarniku.
Więcej informacji: >KLIK<

Moja opinia: To uniwersalna przyprawa, która powinna być w każdej kuchni. Tradycyjne przyprawy dają zwyczajowy smak potrawie mięsnej. Całość nie jest ani ostra ani słona. Każde zioło jest wyczuwalne i w całości przyprawa dodaje charakterystycznego smaku.


Do każdego rodzaju mięsa- drobiu, wieprzowiny, wołowiny i na co tam nas najdzie ochota ;)

Zatar:

Kilka słów od producenta: Pochodzenie: Turcja                                                        

Skład:
 tymianek, oregano, sezam prażony, sumak, sól.
Zastosowanie: uniwersalna mieszanka kuchni arabskiej o łagodnym lecz kwaśnym smaku, do wszystkich mięs, sosów, marynat, grzanek, humusu, twarożku, warzyw i sałatek.
Więcej informacji: >KLIK<

Moja opinia: Jeżeli lubicie lekko kwaśne aromaty to przyprawa dla Was. Z nią możemy wyczarować danie słodko-kwaśne lub też dip do warzyw. Przy okazji przyjemnie chrupie za sprawą sumaku i prażonego sezamu.


Świetnie smakuje z twarożkiem, kanapkami i sałatką. W małych ilościach także z sałatką owocową. 

Eldorado Przypraw

Komentarze

  1. Nigdy nie miałam do czynienia z tymi przyprawami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już to chyba kiedyś pisałam, ale napisze jeszcze raz :D Bardzo lubię wszelkie przyprawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne przyprawy :) bardzo mnie skusiłaś na ich zakup swoją recenzją :) Obserwuje!! :* i zapraszam do mnie :) jeżeli mój blog spodoba Ci się tak jak Twój podoba się mnie to zaobserwuj :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wydaje się, że każda z przypraw może być fajna. Mi jednak najbardziej podobają się Zioła Małgorzatki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubuję się w łączeniu różnych smaków i doprawianiu potraw. Lubię nowości z gatunku przypraw w swojej kuchni. Fajne propozycje. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie jadlam zataru :) ale intryguje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W Twoich postach poznaje masę przypraw, o których nigdy nie słyszałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja tak nie do końca lubię mieszanki, wolę sobie coś sama ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mieszanki robione same też są dobre :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Jeżeli zaciekawił Cię mój blog to zapraszam do obserwowania :)
Jak zaobserwujesz to napisz mi o tym, a się odwdzięczę :)

Popularne posty: