Recenzja: Harissa, Shoarma czerwona, Garam masala, Tandori masala- Eldorado Przypraw
Z Eldorado Przypraw każde mięso smakuje lepiej ;)
Harissa:
Kilka słów od producenta: Pochodzenie: Tunezja
Skład: papryka chilli, kumin, kolendra, czosnek.
Zastosowanie: ostra przyprawa kuchni arabskiej doskonała do wszelkich mięs z grilla i pieczonych, a także do dań orientalnych, sosów, makaronu, kanapek, zup, kuskus, ryżu oraz dipów.
Więcej informacji: >KLIK<
Moja opinia: Przyprawa to małe piekiełko, nadaje każdemu daniu pikantności. Ostra papryka chili gra tu pierwsze skrzypce, ale reszta przypraw nie ustępuje jej i jest wyczuwalna w tle. Świetnie komponuje się z każdym mięsem.
Przyprawa dla osób charakternych lubiących ostrą kuchnię. Możemy użyć jej do polędwiczek z kurczaka. Wyjdą podobne jak z kfc. Do tego dip czosnkowy dla złagodzenia ostrości. Pycha ;)
Shoarma czerwona:
Kilka słów od producenta: Pochodzenie: Irak
Skład: papryka czerwona, czosnek, papryka czerwona chili, kmin rzymski, cynamon, sól.
Zastosowanie: popularna mieszanka kuchni orientalnej przeznaczona do mięs z wołowiny lub wieprzowiny, może być to również mięso cielęce lub drobiowe.
Więcej informacji: >KLIK<
Moja opinia: Najlepsza do mięsa czerwonego. Prawdziwy orient, porządnie paprykowa, lekko ostra ze słodkimi nutami. Jedna z lepszych przypraw dostępnych na rynku.
Prawdziwa mieszanka dla podniebienia, mix smaków i świeży powiew orientu. Jeżeli lubicie dobrze przyprawione mięso to polecam ;)
Garam masala:
Kilka słów od producenta: Pochodzenie: Indie
Skład: pieprz czarny mielony, kolendra mielona, chili, kardamon mielony, kumin, curry, koper włoski.
Zastosowanie: do pieczonych warzyw, ryb, ryżu, mięs, sosów i innych potraw kuchni orientalnej.
Więcej informacji: >KLIK<
Moja opinia: Mój ulubiony dodatek do warzyw z patelni oraz pieczonych czy z grilla, a przede wszystkim ryżu. Nadaje ryżu lekkiej słodyczy z domieszką pieprzu. Wspaniała, typowo orientalna i aromatyczna przyprawa.
Ryż z kurczakiem i warzywami z patelni... z dodatkiem tej przyprawy. Zwyczajna paella nabiera nowego smaku, egzotycznego ;)
Tandori masala:
Kilka słów od producenta: Pochodzenie: Indie
Skład: kolendra, kmin rzymski, pieprz cayenne, imbir, trawa cytrynowa, czosnek, goździki, gałka, papryka słodka.
Zastosowanie: tradycyjna przyprawa kuchni indyjskiej do kurczaka, ryb pieczonych, mięsa mielonego, warzyw i sosów na bazie jogurtu.
Więcej informacji: >KLIK<
Moja opinia: Przyprawa uniwersalna, która powinna być w każdej kuchni. Nadaje charakterystycznego orientalnego smaku i zapachu. Szczególnie przyjemnie komponuje się z kurczakiem i warzywami.
W małej ilości świetnie smakuje z daniami z kapustą, ze względu na kmin w składzie.
Ale dzisiaj u Ciebie aromatycznie. Bardzo lubię takie odmienne potrawy, które od czasu do czasu urozmaicają naszą kuchnię. W szczególności garam masala mnie zaintrygowała. Ogromny plus dla tej przyprawy za brak soli w składzie, która w takich mieszankach często psuje aromat.
OdpowiedzUsuńSól jest często zbędna przy takich aromatach:)
UsuńBardzo fajne! :-)
OdpowiedzUsuńI świetnie urozmaicają smak :)
Usuńja bardzo rzadko gotuje a jak już to staram się unikać przypraw; p
OdpowiedzUsuńNawet tych bez chemii? ;)
Usuńorientalne propozycje, ta pikantna zdecydowanie nie dla mnie
OdpowiedzUsuńW małej ilości jest super :)
UsuńJuż czuję zapach tych cudowności. Lubię takie przyprawy.
OdpowiedzUsuńNajlepsze póki co chyba jakich używałam :)
UsuńUwielbiam tego typu przyprawy oraz zioła ;))
OdpowiedzUsuńNajlepsze do mięsa :)
UsuńNo Ci powiem, że z chęcią bym coś poprzyprawiała tymi przyprawami.. :-)
OdpowiedzUsuńDobry wybór :)
Usuńmuszę się w końcu skusić na ich produkty
OdpowiedzUsuńWarto :)
UsuńBardzo lubię takie przyprawy, nadają daniom nowe smaki :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńWspaniałe już poczułam się jak na tureckim targowisku i nawet w uszach słyszę ten gwar w pamięci przechowuję te piękne mieszaniny zapachów
OdpowiedzUsuńOj tak, ja tylko w szklanym okienku widziałam te tureckie targi :)
UsuńUwielbiam przyprawy z papryką chili :)
OdpowiedzUsuńPyszne są :)
UsuńLubię takie przyprawy. Shoarmę i masalę mogłabym zgarnąć z miejsca. Serdeczne pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
UsuńNigdy wcześniej nie spotkałam się z tymi przyprawiami. Na pewno poznam je bliżej i trochę z nimi poeksperymentuje :-)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
Usuńnie wiedziałam, że takie przyprawy istnieją ;O
OdpowiedzUsuńIstnieją :D
UsuńShoarmę uwielbiam Tandori Masala też:)
OdpowiedzUsuńShoarma jest jedną z moich ulubionych :)
UsuńNie znam tych przypraw :)
OdpowiedzUsuń