Recenzja: Harissa, Shoarma czerwona, Garam masala, Tandori masala- Eldorado Przypraw


Z Eldorado Przypraw każde mięso smakuje lepiej ;)

Harissa:

Kilka słów od producenta: Pochodzenie: Tunezja
Skład: papryka chilli, kumin, kolendra, czosnek.
Zastosowanie: ostra przyprawa kuchni arabskiej doskonała do wszelkich mięs z grilla i pieczonych, a także do dań orientalnych, sosów, makaronu, kanapek, zup, kuskus, ryżu oraz dipów.
Więcej informacji: >KLIK<

Moja opinia: Przyprawa to małe piekiełko, nadaje każdemu daniu pikantności. Ostra papryka chili gra tu pierwsze skrzypce, ale reszta przypraw nie ustępuje jej i jest wyczuwalna w tle. Świetnie komponuje się z każdym mięsem.


Przyprawa dla osób charakternych lubiących ostrą kuchnię. Możemy użyć jej do polędwiczek z kurczaka. Wyjdą podobne jak z kfc. Do tego dip czosnkowy dla złagodzenia ostrości. Pycha ;)


Shoarma czerwona:

Kilka słów od producenta: Pochodzenie: Irak
Skład: papryka czerwona, czosnek, papryka czerwona chili, kmin rzymski, cynamon, sól.
Zastosowanie: popularna mieszanka kuchni orientalnej przeznaczona do mięs z wołowiny lub wieprzowiny, może być to również mięso cielęce lub drobiowe.
Więcej informacji: >KLIK<

Moja opinia: Najlepsza do mięsa czerwonego. Prawdziwy orient, porządnie paprykowa, lekko ostra ze słodkimi nutami. Jedna z lepszych przypraw dostępnych na rynku.


Prawdziwa mieszanka dla podniebienia, mix smaków i świeży powiew orientu. Jeżeli lubicie dobrze przyprawione mięso to polecam ;)


Garam masala:

Kilka słów od producenta: Pochodzenie: Indie
Skład: pieprz czarny mielony, kolendra mielona, chili, kardamon mielony, kumin, curry, koper włoski.
Zastosowanie: do pieczonych warzyw, ryb, ryżu, mięs, sosów i innych potraw kuchni orientalnej.
Więcej informacji: >KLIK<

Moja opinia: Mój ulubiony dodatek do warzyw z patelni oraz pieczonych czy z grilla, a przede wszystkim ryżu. Nadaje ryżu lekkiej słodyczy z domieszką pieprzu. Wspaniała, typowo orientalna i aromatyczna przyprawa.


Ryż z kurczakiem i warzywami z patelni... z dodatkiem tej przyprawy. Zwyczajna paella nabiera nowego smaku, egzotycznego ;)


Tandori masala:

Kilka słów od producenta: Pochodzenie: Indie
Skład: kolendra, kmin rzymski, pieprz cayenne, imbir, trawa cytrynowa, czosnek, goździki, gałka, papryka słodka.
Zastosowanie: tradycyjna przyprawa kuchni indyjskiej do kurczaka, ryb pieczonych, mięsa mielonego, warzyw i sosów na bazie jogurtu.
Więcej informacji: >KLIK<

Moja opinia: Przyprawa uniwersalna, która powinna być w każdej kuchni. Nadaje charakterystycznego orientalnego smaku i zapachu. Szczególnie przyjemnie komponuje się z kurczakiem i warzywami.


W małej ilości świetnie smakuje z daniami z kapustą, ze względu na kmin w składzie.

Eldorado Przypraw

Komentarze

  1. Ale dzisiaj u Ciebie aromatycznie. Bardzo lubię takie odmienne potrawy, które od czasu do czasu urozmaicają naszą kuchnię. W szczególności garam masala mnie zaintrygowała. Ogromny plus dla tej przyprawy za brak soli w składzie, która w takich mieszankach często psuje aromat.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja bardzo rzadko gotuje a jak już to staram się unikać przypraw; p

    OdpowiedzUsuń
  3. orientalne propozycje, ta pikantna zdecydowanie nie dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Już czuję zapach tych cudowności. Lubię takie przyprawy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tego typu przyprawy oraz zioła ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. No Ci powiem, że z chęcią bym coś poprzyprawiała tymi przyprawami.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę się w końcu skusić na ich produkty

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię takie przyprawy, nadają daniom nowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe już poczułam się jak na tureckim targowisku i nawet w uszach słyszę ten gwar w pamięci przechowuję te piękne mieszaniny zapachów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, ja tylko w szklanym okienku widziałam te tureckie targi :)

      Usuń
  10. Uwielbiam przyprawy z papryką chili :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię takie przyprawy. Shoarmę i masalę mogłabym zgarnąć z miejsca. Serdeczne pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z tymi przyprawiami. Na pewno poznam je bliżej i trochę z nimi poeksperymentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. nie wiedziałam, że takie przyprawy istnieją ;O

    OdpowiedzUsuń
  14. Shoarmę uwielbiam Tandori Masala też:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Jeżeli zaciekawił Cię mój blog to zapraszam do obserwowania :)
Jak zaobserwujesz to napisz mi o tym, a się odwdzięczę :)

Popularne posty: