Recenzja: Zioła Babci Marysi, Posypka Alpejska, Przyprawa pięć smaków- Kociołek Smaków
Nic tak nie polepsza smaku jak mieszanki przypraw ;) Dziś o tych Kociołka Smaków :)
Zioła Babci Marysi:
Kilka słów od producenta: Zioła Babci Marysi - to uniwersalna, wspaniała, aromatyczna mieszanka ziół, przypraw i warzyw suszonych, która świetnie zastępuje wiele przypraw naraz. Nadaje potrawom niesamowity smak i aromat. Zioła babci marysi stosowane są do zup, pizzy, zapiekanek, jajecznicy, sosów ziołowych, sałatek, twarogów, jaj, ziemniaków, a także idealna do sporządzania pieczeni, mięs mielonych, potraw z grilla, farszów oraz do potraw z ryb i drobiu. Zioła babci marysi można stosować w trakcie i pod koniec gotowania.
Więcej informacji: >KLIK<
Moja opinia: Przyprawa do wszystkiego i to dosłownie :) Dodaję je do zup, szczególnie smakuje do rosołku i pomidorowej, a także do sosów- najlepiej również pomidorowy. Dodaje aromatu surówkom. Najlepiej jednak smakuje z mięsem. Czuć każdy składnik z osobna, a całość super się komponuje.
Posypka alpejska:
Kilka słów od producenta: Posypka Alpejska - to starannie dobrany zestaw przypraw, tworzących wysokogatunkową posypkę. Idealnie nadaje się do dań na zimno jak i na ciepło. Doskonała mieszanka przypraw posiadająca walory zarówno smakowo-zapachowe, jak i dekoracyjne. Dominującą przyprawą jest tutaj cebula, która wyróżnia się na tle pozostałych składników. Przyprawa jest przygotowana na bazie naturalnych składników, jest w pełni naturalnym produktem nie zawierającym chemii i soli. Ta bogata mieszanka przypraw stosowana jest jako panierka lub posypka do pieczeni, mięs, kotletów, boczku, szynki, steków, kurczaka, a także do grilla (szaszłyki i mięso z rusztu). Jest również doskonałym dodatkiem do past, sosów, twarogów oraz kanapek.
Więcej informacji: >KLIK<
Moja opinia: W tej posypce głównie czuć cebulę, jest dominująca. Reszta jest jednak dobrze wyczuwalna. Najlepsza do mięs. Dodana do panierki do schabowego wzbogaca jego walory smakowe. Fajna do galatu, a także innych przystawek na zimno typu schab w galarecie, szynka w galarecie. Dobrze komponuje się z twarożkiem na słono, a także do zwykłych kanapek, które z posypką stają się niezwykle smaczne ;)
Przyprawa pięć smaków:
Kilka słów od producenta: Przyprawa pięć smaków - to bardzo popularna chińska przyprawa, stosowana do wielu azjatyckich potraw (głównie potrawy chińskie i wietnamskie). Wysoce aromatyczna mieszanka o idealnym zapachu i smaku. Łączy w sobie pięć podstawowych smaków: słodki, słony, gorzki, ostry i kwaśny. Nie jest to przypadkowa mieszanka kilku, równoważących się smaków. Kompozycja, proporcje i skład tej mieszanki oparte są o filozofię feng-shui i jej główne założenie: równowagę pomiędzy yin i yang. Cyfra 5 odnosi się do symboliki chińskiej uznającej istnienie pięciu żywiołów (lub elementów przyrody), którym przypisuje się odmienne smaki. Są to drewno (kwaśny), ogień (gorzki), woda (słony), ziemia (słodki) i metal (pikantny). Potrawę uważa się za zdrowy i pełnowartościowy posiłek dopiero pod warunkiem prawidłowego zbilansowania wszystkich wymienionych składowych. Kuchnia chińska słynie z wyrafinowanej różnorodności oraz zdrowego stylu odżywiania. Bardzo aromatyczna, wykwintna, czasami prosta. Niegdyś potrawy kuchni chińskiej służyły głównie do zaspokojenia głodu, zachowania zdrowego ciała lecz spożywanie posiłków do dziś w Chinach przybiera formę święta - klimatycznie i zdrowo dla ducha.
Zastosowanie: przyprawa pięć smaków to idealna przyprawa do potraw z mięs: wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny, baraniny lub drobiu, a także do dań rybnych i z owoców morza, przygotowywanych na różne sposoby: pieczonych, smażonych, duszonych - każdej potrawie nada orientalnego charakteru i wyjątkowego smaku. Można jej używać do doprawiania sosów, farszy mięsnych, kotletów, dań wegetariańskich, marynat i zapiekanek, choć równie wyśmienicie smakuje w połączeniu z zupami, zwłaszcza przygotowywanych na bazie zawiesistych wywarów mięsno-warzywnych.
Więcej informacji: >KLIK<
Moja opinia: Ta przyprawa to prawdziwa petarda! Znajdziemy w niej każdy smak! Prawdziwa azjatycka mieszanka. Świetna do każdego dania chińskiego. Nadaje orientalnego zapachu i smaku. Szczególnie świetnie smakuje z kurczakiem i potrawką z kurczaka, a także chińszczyzną. Dobra paella też doceni tą przyprawę.
babcia MArysia rzadzi ;D
OdpowiedzUsuńTak :D
UsuńPierwszy raz słyszę o tych produktach, ale lubię mieć w kuchni dużo przypraw ;).pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMarcelka fashion
U mnie też musi być dużo przypraw :)
UsuńZ całej trójki wybrałabym posypkę alpejską :P. Wydaje mi się najbardziej trafioną dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPosypka do wszystkiego :)
Usuńuwielbiam przyprawy i ich chyba nadużywam w swojej kuchni, wiec musze kupić i te :)
OdpowiedzUsuńJa też muszę mieć wszystko doprawione :)
UsuńNabrałam ochoty na coś chińskiego :O
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńBardzo ciekawe kompozycje. Chyba najbardziej kusi mnie ta przyprawa pięć smaków bo dania kuchni chińskiej bardzo często pojawiają się na moim talerzu :)
OdpowiedzUsuńU mnie dzięki tej przyprawie było sporo tych dań :)
UsuńFirma ma w swoim asortymencie dużo ciekawych przypraw :-)
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńSame wspaniałości.
OdpowiedzUsuńMartyna pilnie potrzebuje Twojej pomocy z Blogiem.pozdrawiam Arleta
OdpowiedzUsuńmój e-mail arletunialalunia@gmail.com
Załatwione już mamy :)
UsuńNapisałam Ci meila, to bardzo dla mnie ważne :(
OdpowiedzUsuńOdpisane :)
Usuńuwielbiam takie mieszanki ziół :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
Usuń