Leśny mech- przepis z mąkami Młyny Stoisław


Dzisiaj poświątecznie szybciutko przepis na leśny mech ;)

Ciasto:
Masa:
  • 300 ml śmietany 36%
  • 2 śmietanki fixy
  • 2 łyżki cukru pudru


Opcjonalnie:
  • owoc granatu


(u mnie w sklepie na ostatnią chwilę jak kupowałam nie było, więc roztopiłam czekoladę mleczną dodałam trochę barwników, przelałam do form na pralinki i jak czekolada lekko zastygała powbijałam podłużne krakersy)


Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody. Do miski wybijamy jajka,dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy olej. Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy szpinak. Ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180 przez 1 godzinę lub do tak zwanego "suchego patyczka".
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy fixy i cukier puder. Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy odciętą górną część na okruszki.Na ciasto wykładamy śmietanę,posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią,aby nie odpadały. Całość posypujemy pestkami granatu (ja ułożyłam grzybki).

Komentarze

  1. raz w życiu jadłam takie ciasto, bardzo mi smakowało

    OdpowiedzUsuń
  2. SUPER, WIEDZIAŁAM IZ W PRZEPISIE ZNAJDZIE SIĘ SZPINAK. MOJA MAMA ROBIŁA PODOBNE CIASTO POSYPANE JESZCZE PESTKAMI GRANATU :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też czasami robię, ale teraz grzybki zrobiłam :)

      Usuń
  3. Robiłyśmy kiedyś z mamą to ciasto. Jest naprawdę wyjątkowe :) Pięknie się prezentuje. A do tego jest pyszniutkie. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam to ciasto już kilkakrotnie :) Gościom zawsze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię ciasta z warzywami, ale tego jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Znam i lubię :) Moja mam robi to ciasto. Za pierwszym razem przerażała mnie myśl zjedzenia jednocześnie słodkiej masy i szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O raju to musi być smaczne! :]

    OdpowiedzUsuń
  8. Słyszałam o tym przepisie, osobiście nie robiłam tego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale to apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj jakie śmieszne ciasto, ze szpinakiem ciekawa jestem jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  11. No takiego przepisu to ja jeszcze nie znłam! Ależ zjawiskowo wygląda1

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy go nie jadłam ale koleżanka mówiła mi że jest mega :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawa jestem jak smakuje i czy dzieciaki je polubią .Na pewno wypróbuje .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szpinak jest niewyczuwalny, a to dobry sposób aby przemycić znienawidzony szpinak w cieście :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Jeżeli zaciekawił Cię mój blog to zapraszam do obserwowania :)
Jak zaobserwujesz to napisz mi o tym, a się odwdzięczę :)

Popularne posty: