Do czego używać pieprz cytrynowy, czosnkowy, pomarańczowy- Kociołek Smaków


O kolorowych odmianach pieprzu już pisałam. Teraz przyszedł czas na smakowe, które oferuje Kociołek Smaków :)

Pieprz czosnkowy:

Kilka słów od producenta: Pieprz czosnkowy - jest mieszanką starannie dobranych składników, między innymi pieprzu czarnego mielonego oraz czosnku granulowanego. Dzięki temu w mieszance można odszukać zarówno ostrzejsze, jak i bardziej subtelne nuty smakowe. Tak wyrafinowane połączenie smaku pieprzu z czosnkiem nada wyjątkowego charakteru każdej potrawie. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza czosnku granulowanemu. Potrawy nim przyprawiane zyskują ostrość pieprzu i czosnku.

Więcej informacji: >KLIK<


Moja opinia: Pieprz od razu po otwarciu opakowania czaruje nas swoim zapachem. Ostrość pieprzu miesza się z aromatem czosnku. Zapach nie jest nachalny. Nadaje potrawom czosnkowej nuty, jest dobrą alternatywą dla zwykłego pieprzu. Całość jest świetnie zharmonizowana. 


Pieprz czosnkowy jest świetny do wszelkiego rodzaju ryb. Fajnie podkręca smak sosów do sałatek i dressingów. Dobrze sprawdza się do mięsa wołowego, szczególnie do zrazów.



Pieprz cytrynowy:

Kilka słów od producenta: Pieprz cytrynowy - jest mieszanką starannie dobranych składników, między innymi pieprzu czarnego mielonego oraz startej skórki cytrynowej. Dzięki temu w mieszance można odszukać zarówno ostrzejsze, jak i bardziej subtelne nuty smakowe. Tak wyrafinowane połączenie smaku pieprzu z cytryną nada wyjątkowego charakteru każdej potrawie. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza wysuszonej skórce z cytryny. Potrawy nim przyprawiane zyskują ostrość pieprzu i kwaskowy posmak cytryny.

Więcej informacji: >KLIK<


Moja opinia: Zapach pieprzny z kwaskowatą nutą. Potrawy nim przyprawione mają ostry smak pieprzu z jednoczesną, wspaniałą cytrynową nutą. Pieprz cytrynowy ze względu na swój charakterystyczny, cytrynowy posmak to przede wszystkim znakomity dodatek do ryb – pieczonych, smażonych czy grillowanych. Często mieszam go z bułką tartą i robię tym sposobem panierkę.


Pieprz cytrynowy chętnie dodaję do niektórych zup. Odrobina tej przyprawy świetnie nadaje się do kurczaka, warzyw, surówek i sałatek. Najlepiej jednak smakuje mięsko z grilla, które moczyło się wcześniej w marynacie z dodatkiem pieprzu cytrynowego.



Pieprz pomarańczowy:

Kilka słów od producenta: Pieprz pomarańczowy - jest mieszanką starannie dobranych składników, między innymi pieprzu czarnego mielonego oraz startej skórki pomarańczowej. Dzięki temu w mieszance można odszukać zarówno ostrzejsze, jak i bardziej subtelne nuty smakowe. Tak wyrafinowane połączenie smaku pieprzu z pomarańczą nada wyjątkowego charakteru każdej potrawie. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza wysuszonej skórce z pomarańczy. Potrawy nim przyprawiane zyskują ostrość pieprzu i kwaskowy posmak pomarańczy.

Więcej informacji: >KLIK<


Moja opinia: Pieprz pomarańczowy, podobnie jak cytrynowy, jest idealny do dań rybnych. Prócz tego idealnie wydobywa smak pieczonej kaczki oraz kurczaka. Odrobina dodana do gulaszu komponuje przyjemne nuty dla naszego podniebienia. Dressing czy sos do surówek i sałatek nabiera nowego znaczenia z tą przyprawą. 


Kompozycja smakowa bardzo zróżnicowana. Ostrość pieprzu miesza się z subtelnością pomarańczy. Wszystko podkręcone goździkiem i papryką słodką.

Logo

Komentarze

  1. uwielbiam przyprawy tej firmy ;) są bardzo dobre :) pieprzu pomarańczowego NIE ZNAM :(

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm ciekawe pieprze , z chęcią bym wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj zaobserwowałam. Ja kocham pieprz cytrynowy. Chętnie spróbuję pomarańczowego. Zapraszam Cię na moje I rozdanie kosmetyczne. Nie mam tak pięknego bloga jak ty ale może się skusisz. POzdrawiam Arleta www.arletu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo chętnie wezmę udział w wolnej chwili :) Dziękuję również za miłe słowo :)

      Usuń
  4. jeszcz nie słyszałam, by były takie pieprze ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. koniecznie muszę spróbować ten pieprz pomarańczowy do ryby :) bo strasznie lubię cytrusową nutę, szczególnie w grillowanym pstrągu :) minam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie znam tych pieprzów, ale intrygują mnie tym, że są inne od zwykłego pieprzu. Z chęcią wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham wszystko co z czosnkiem to i pieprz czosnkowy bym chciała. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj także uwielbiam wszystko co czosnkowe :) Do mięska idealny jest :)

      Usuń
  8. Pieprz cytrynowy to moje ostatnie odkrycie - dodaje prawie do wszystkiego ;))

    OdpowiedzUsuń
  9. Do kurczaka na pewno pomarańczowy pasuje świetnie, muszę wypróbować :)

    no-perfekt.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. ja sobie obiecałam, że wkrótce wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Jeżeli zaciekawił Cię mój blog to zapraszam do obserwowania :)
Jak zaobserwujesz to napisz mi o tym, a się odwdzięczę :)

Popularne posty: