Do czego używać pieprz cytrynowy, czosnkowy, pomarańczowy- Kociołek Smaków
O kolorowych odmianach pieprzu już pisałam. Teraz przyszedł czas na smakowe, które oferuje Kociołek Smaków :)
Pieprz czosnkowy:
Kilka słów od producenta: Pieprz czosnkowy - jest mieszanką starannie dobranych składników, między innymi pieprzu czarnego mielonego oraz czosnku granulowanego. Dzięki temu w mieszance można odszukać zarówno ostrzejsze, jak i bardziej subtelne nuty smakowe. Tak wyrafinowane połączenie smaku pieprzu z czosnkiem nada wyjątkowego charakteru każdej potrawie. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza czosnku granulowanemu. Potrawy nim przyprawiane zyskują ostrość pieprzu i czosnku.
Więcej informacji: >KLIK<
Moja opinia: Pieprz od razu po otwarciu opakowania czaruje nas swoim zapachem. Ostrość pieprzu miesza się z aromatem czosnku. Zapach nie jest nachalny. Nadaje potrawom czosnkowej nuty, jest dobrą alternatywą dla zwykłego pieprzu. Całość jest świetnie zharmonizowana.
Pieprz czosnkowy jest świetny do wszelkiego rodzaju ryb. Fajnie podkręca smak sosów do sałatek i dressingów. Dobrze sprawdza się do mięsa wołowego, szczególnie do zrazów.
Pieprz cytrynowy:
Kilka słów od producenta: Pieprz cytrynowy - jest mieszanką starannie dobranych składników, między innymi pieprzu czarnego mielonego oraz startej skórki cytrynowej. Dzięki temu w mieszance można odszukać zarówno ostrzejsze, jak i bardziej subtelne nuty smakowe. Tak wyrafinowane połączenie smaku pieprzu z cytryną nada wyjątkowego charakteru każdej potrawie. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza wysuszonej skórce z cytryny. Potrawy nim przyprawiane zyskują ostrość pieprzu i kwaskowy posmak cytryny.
Więcej informacji: >KLIK<
Moja opinia: Zapach pieprzny z kwaskowatą nutą. Potrawy nim przyprawione mają ostry smak pieprzu z jednoczesną, wspaniałą cytrynową nutą. Pieprz cytrynowy ze względu na swój charakterystyczny, cytrynowy posmak to przede wszystkim znakomity dodatek do ryb – pieczonych, smażonych czy grillowanych. Często mieszam go z bułką tartą i robię tym sposobem panierkę.
Pieprz cytrynowy chętnie dodaję do niektórych zup. Odrobina tej przyprawy świetnie nadaje się do kurczaka, warzyw, surówek i sałatek. Najlepiej jednak smakuje mięsko z grilla, które moczyło się wcześniej w marynacie z dodatkiem pieprzu cytrynowego.
Pieprz pomarańczowy:
Kilka słów od producenta: Pieprz pomarańczowy - jest mieszanką starannie dobranych składników, między innymi pieprzu czarnego mielonego oraz startej skórki pomarańczowej. Dzięki temu w mieszance można odszukać zarówno ostrzejsze, jak i bardziej subtelne nuty smakowe. Tak wyrafinowane połączenie smaku pieprzu z pomarańczą nada wyjątkowego charakteru każdej potrawie. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza wysuszonej skórce z pomarańczy. Potrawy nim przyprawiane zyskują ostrość pieprzu i kwaskowy posmak pomarańczy.
Więcej informacji: >KLIK<
Moja opinia: Pieprz pomarańczowy, podobnie jak cytrynowy, jest idealny do dań rybnych. Prócz tego idealnie wydobywa smak pieczonej kaczki oraz kurczaka. Odrobina dodana do gulaszu komponuje przyjemne nuty dla naszego podniebienia. Dressing czy sos do surówek i sałatek nabiera nowego znaczenia z tą przyprawą.
Kompozycja smakowa bardzo zróżnicowana. Ostrość pieprzu miesza się z subtelnością pomarańczy. Wszystko podkręcone goździkiem i papryką słodką.
uwielbiam przyprawy tej firmy ;) są bardzo dobre :) pieprzu pomarańczowego NIE ZNAM :(
OdpowiedzUsuńBardzo dobre przyprawy mają :)
Usuńmmm ciekawe pieprze , z chęcią bym wypróbowała :)
OdpowiedzUsuńDobra odskocznia od zwykłego pieprzu :)
UsuńPieprz cytrynowy bardzo lubię;)
OdpowiedzUsuńWspaniały do ryb i nie tylko :)
Usuńfajne te przyprawy :)
OdpowiedzUsuńI smaczne :)
UsuńWitaj zaobserwowałam. Ja kocham pieprz cytrynowy. Chętnie spróbuję pomarańczowego. Zapraszam Cię na moje I rozdanie kosmetyczne. Nie mam tak pięknego bloga jak ty ale może się skusisz. POzdrawiam Arleta www.arletu.blogspot.com
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie wezmę udział w wolnej chwili :) Dziękuję również za miłe słowo :)
Usuńjeszcz nie słyszałam, by były takie pieprze ;D
OdpowiedzUsuńSą, są :D
Usuńkoniecznie muszę spróbować ten pieprz pomarańczowy do ryby :) bo strasznie lubię cytrusową nutę, szczególnie w grillowanym pstrągu :) minam :D
OdpowiedzUsuńO do pstrąga go jeszcze nie próbowałam :D
UsuńNie znam tych pieprzów, ale intrygują mnie tym, że są inne od zwykłego pieprzu. Z chęcią wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dobra alternatywa :)
UsuńKocham wszystko co z czosnkiem to i pieprz czosnkowy bym chciała. :D
OdpowiedzUsuńOj także uwielbiam wszystko co czosnkowe :) Do mięska idealny jest :)
UsuńPieprz cytrynowy to moje ostatnie odkrycie - dodaje prawie do wszystkiego ;))
OdpowiedzUsuńDo kurczaka na pewno pomarańczowy pasuje świetnie, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńno-perfekt.blogspot.com
ja sobie obiecałam, że wkrótce wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuń