Pieprz ziarnisty czerwony, kolorowy, biały- Kociołek smaków
Kociołek smaków oferuje wiele różnych rodzajów pieprzu. Dzisiaj o trzech z nich. Który pieprz dodajemy do czego?
Pieprz kolorowy:
Kilka słów od producenta: Pieprz kolorowy - stanowi staranie dobraną mieszankę czarnego, białego, zielonego oraz czerwonego pieprzu. Połączenie tych czterech odmian stanowi ciekawą kompozycję zarówno smakowo, jak i wizualnie. Barwa ziaren pieprzu zależy od momentu ich zbierania, a także od późniejszych zabiegów, którym ziarna są poddawane. Każdy z rodzajów pieprzu występujący w mieszance wyróżnia się innym natężeniem smaku i aromatu. Dlatego pieprz kolorowy ziarnisty to kompozycja ostrzejszych i łagodniejszych nut smakowych, które zadowolą najbardziej wymagających smakoszy. Pieprz kolorowy ziarnisty nadaje potrawom nie tylko wyszukany charakter, ale także podkreśla ich atrakcyjny wygląd.
Więcej informacji: >KLIK<
Moja opinia: Pieprz kolorowy to mieszanka pieprzu czarnego, białego, zielonego i czerwonego. Każdy różni się smakiem, ostrością, posmakiem, z tego względu jest to idealna mieszanka do urozmaicania smaku każdego, nawet tego najprostszego dania.
Stosuje się go do każdej potrawy, tak jak pieprz czarny. Spektrum zastosowania jest więc nieskończone ;) Atrakcyjny wygląd - dodatkowo dodaje apetycznego wyglądu.
Pieprz czerwony:
Kilka słów od producenta: Pieprz czerwony - uprawiany jest na wyspie Reunion na Oceanie Indyjskim. Zbiera się dojrzałe ziarna, następnie suszy lub konserwuje w roztworze solnym. Pieprz czerwony jest bezzapachowy, dopóki nie zostanie zgnieciony, wtedy wydziela lekki, słodko-pieprzowy aromat. Pieprz czerwony zwany również peruwiańskim to owoce rośliny Schinus terebinthifolius (tzw. "brazylijskiego drzewa pieprzowego"). Ma czerwoną, kruchą otoczkę i drobną pestkę wewnątrz. Jest on lżejszy i delikatniejszy w dotyku od pieprzu czarnego. Używany jest jako zamiennik pieprzu czarnego, do którego podobny jest wielkością i smakiem. Pieprz czerwony ceniony jest za atrakcyjny wygląd. Kiedyś był bardzo modną przyprawą i dlatego często dodaje się go do innych rodzajów pieprzu, aby przyprawa ładnie prezentowała się na stole.
Więcej informacji: >KLIK<
Moja opinia: Pieprz czerwony nie jest pieprzem. Pozyskiwany jest z drzewa pieprzowego, które jednak w żaden sposób z pieprzem spokrewnione nie jest. W smaku lekko pikantne, a zarazem słodkawe. Pikantność jest stonowana, więc u mnie często jest dodawany do zup i bulionów.
Fajnie aromatyzuje potrawy, w tym marynaty, sosy, mięsa czy ryby. Już po sezonie ogórkowym, ale ja dodaję pieprz czerwony, kiedy robi ogórki małosolne lub konserwowe, a także do twarożku. Pieprz czerwony to także fajny element dekoracyjny.
Pieprz biały:
Kilka słów od producenta: Pieprz biały - należy do najbardziej rozpowszechnionych przypraw na świecie. Wywodzi się z Indii, lecz w chwili obecnej uprawiany jest w wielu krajach strefy tropikalnej. Otrzymywany jest z tej samej rośliny co pieprz czarny. Pieprz biały otrzymuje się z w pełni dojrzałych, żółto-czerwonych owoców, które są 7-10 dni moczone w wodzie, pozbawione owocni i suszone w słońcu. Powstałe w ten sposób szare ziarno jest kilkakrotnie myte i suszone do momentu uzyskania charakterystycznego szaro-kremowego koloru. Te wyblakłe w słońcu ziarenka pieprzu mają okrągły kształt. Pieprz biały jest delikatniejszy niż pieprz czarny. Ma delikatnie ostry, korzenny smak i bardzo przyjemny aromat, dlatego świetnie nadaje się do potraw, których smak chcemy jedynie podkreślić ostrą nutą. Pieprz biały ma bardziej subtelny smak niż czarny, a więc jest idealny dla osób, które nie są miłośnikami łagodnej kuchni.
Więcej informacji: >KLIK<
Moja opinia: Delikatny w smaku z subtelną ostrością. Przypadnie do gustu każdej osobie wrażliwej na pieczenie języka ;) Wydaje mi się, że ma za to bardziej intensywny zapach. Wzbogaca smak marynat, daje niepowtarzalnego posmaku mięsu.
Ze względu na swoją delikatność super komponuje się z jasnym mięsem- drobiem oraz chudymi rybami. Idealnie wtapia się w smak sosu beszamelowego (oraz innych jasnych sosów), a także jasnych zup oraz zup typu krem.
Wyglądają jak kolorowe żelki :D
OdpowiedzUsuńHaha, fajne skojarzenie :)
Usuńaż mi się kichać zachciało :P nie lubię za bardzo pieprzu w potrawach ;) dla mnie tylko śladowa ilość i już dość
OdpowiedzUsuńSą potrawy gdzie jednak trzeba go sypnąć :) Biały jest delikatny :)
UsuńUwielbiam kolorowy pieprz ;)
OdpowiedzUsuńI jako ozdoba i do potraw dobry :)
UsuńFajnie wygląda ten biały pieprz :) nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńFajny, delikatny :)
Usuńkolorowo się zrobiło :)
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńOooo sama używam takiego pieprzu, zresztą pieprz to moja ulubiona przyprawa, bo kocham pikantną kuchnię. :-)
OdpowiedzUsuńPikantna najlepsza :)
UsuńKusisz tymi przyprawami,że aż mam ochotę coś ugotować :)
OdpowiedzUsuńJa akurat skończyłam gotować obiad na jutro :)
Usuńuwielbiam kolorowy pieprz! Mam czarny, biały i czerwony :)
OdpowiedzUsuńWszystkie są wspaniałe :)
UsuńZ czerwonym to się jeszcze nie spotkałam :P
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie znam tych pieprzy, ale postaram się to zmienić :-)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej zachęcam :)
UsuńUwielbiam te przyprawy :):)
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńBardzo ładnie wyglądają, ja w kuchni bardzo lubię pieprz kolorowy i często go używam :)
OdpowiedzUsuńKolorowy jest zróżnicowany :)
UsuńPowiem Ci,że tyle się u Ciebie naczytałam o Kociołku smaków,że sama się u nich zaopatrzyłam :)
OdpowiedzUsuńDobra decyzja :)
UsuńPięknie się prezentują.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie przepadam za pieprzem, zawsze zastępuję go ostrą papryką.
OdpowiedzUsuńA ja lubię i to i to :)
UsuńLubię połączenie czerwonego pieprzu i lodów waniliowych :D
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować Twój pomysł!
UsuńLubię pieprz szczególnie o różnej "mocy ostrości"
OdpowiedzUsuńWięc kolorowy w sam raz :)
UsuńTeraz używam kolorowego pieprzu i jest lepszy od czarnego :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieprz.
OdpowiedzUsuńZ żadnym z tych nie miałam do czynienia, ale za to tradycyjny czarny, biały, cytrynowy czy cajen (nie mam pojęcia jak się to pisze) znam i bardzo lubię.
u mnie tylko czarny, ale już jakiś czas mam zamiar zakupić coś takiego :)
OdpowiedzUsuń