Recenzja: Czubryca zielona, Przyprawa lubczykowa do zup i rosołów, Przyprawa warzywna


Z rana przedstawiam ostatnie trzy przyprawy Kociołka Smaków :)

Czubryca zielona:

Kilka słów od producenta: Czubryca - to mieszanka przyprawowa mająca bułgarski rodowód. Pochodzi z Basenu Morza Śródziemnego i z Bliskiego Wschodu. Przyprawa jest bardzo popularna w Bułgarii. Jej charakterystycznym składnikiem jest cząber górski, który czubrycy nadaje specyficznego aromatu. W zależności od regionu, w jej skład wchodzą różne składniki.
Zastosowanie: czubryca jest najlepsza do przyprawiania potraw z soczewicy, dań z mięsem baranim, jagnięcym, zup. Czubryca wybitnie podnosi smak jajka w jakiejkolwiek postaci. Czubryca zielona świetnie komponuje się z wiosennymi sałatkami na bazie pomidorów, ogórka, cukinii, kalafiora, cebulki. Nadaje wybornego smaku surówkom oraz twarogom. Podnosi smak leczo, pikantnych gulaszów, bigosu, frytek, spaghetti, pizzy czy dań z roślin strączkowych. Świetnie komponuje się z rozmarynem oraz selerem. Czubryca zielona jest łagodniejsza w smaku od swojej siostry - czubrycy czerwonej.

Więcej informacji: >KLIK<


Moja opinia: Czubryca zielona, tak samo jak i czerwona zasmakowała mi najbardziej do jajek- jajecznicy, jajek sadzonych i omletu. Jest łagodniejsza w smaku od czerwonej, ale równie przyjemnie dodaje smaku. Świetna do surówek po zmieszaniu z czarnuszką i pomidorami suszonymi. Każde pikantne danie w sosie smakuje po jej dodaniu lepiej.



Przyprawa lubczykowa do zup i sosów:

Kilka słów od producenta: Przyprawa lubczykowa - jest to produkt wytworzony wyłącznie z naturalnych składników. Jest to przyprawa starannie wyselekcjonowanych składników, które tworzą niepowtarzalną kompozycję smakową i aromatyczną. Przyprawa lubczykowa to różnorodne przyprawy i suszone warzywa, dobrane w idealnej proporcji. Jest to mieszanka przyprawowa skomponowana tylko i wyłącznie według receptury naszej firmy. Znakomicie uzupełnia smak i aromat tradycyjnego rosołu nadając mu nową ciekawą nutę.
Zastosowanie: przyprawa lubczykowa wzbogaca i urozmaica smak domowej zupy, nadając jej głęboko warzywny aromat. Wzbogaca aromatem i smakiem dania mięsne, rybne, sosy, sałatki, dania warzywne, zupy, sosy pieczeniowe. Przyprawę dodaje się w trakcie przygotowywania potraw. Najczęściej na 1 litr wywaru można dodać 1-2 łyżki stołowe przyprawy lub według własnego uznania. Gotować 5 minut.

Więcej informacji: >KLIK<


Moja opinia: Ta przyprawa dla odmiany znajduje się w plastikowym, ciemnym słoiczku. Wieczko zakręcane. Przed pierwszym użyciem dodatkowo zabezpieczony był drugim wieczkiem- papierowym, dzięki czemu cały aromat pozostał w środku.


Mieszanka zawiera aż 40% lubczyku, co jest wystarczające aby nadać rosołkowi przyjemnego aromatu. Resztę stanowią warzywa, na końcu mamy odrobinę pieprzu i gorczycy. Prócz rosołku używam jej również do innych zup tradycyjnych, a także niektórych zup- kremów. Używam jej jako jeden ze składników marynat do mięsa oraz posypuję nią mięso gulaszowe na krótko przed zdjęciem z patelni, kiedy smażę.



Przyprawa warzywna do zup i potraw Vigo (Vegeta):

Kilka słów od producenta: Przyprawa VIGO (wegeta) - to przyprawa staranie wyselekcjonowanych składników, które tworzą niepowtarzalną kompozycję smakową i aromatyczną. Przyprawa VIGO to różnorodne przyprawy i suszone warzywa, dobrane w idealnej proporcji. Jest to mieszanka przyprawowa skomponowana tylko i wyłącznie według receptury naszej firmy.
Zastosowanie: przyprawa VIGO wzbogaca i urozmaica smak domowej zupy, nadając jej głęboko warzywny aromat. Wzbogaca aromatem i smakiem dania mięsne, rybne, sosy i sałatki. Z przyprawą VIGO można przygotować również wyśmienite marynaty i panierki, zapiekanki, pasty kanapkowe, dania warzywne, sosy pieczeniowe. Przyprawę dodaje się w trakcie przygotowywania potraw. Najczęściej na 1 litr wywaru można dodać 1-2 łyżki stołowe przyprawy lub według własnego uznania. Gotować 5 minut.

Więcej informacji: >KLIK<


Moja opinia: Vegetę zna każdy, tutaj mamy jej lepszego brata ;) Dodaję ją do zup, sosów. Kiedy obsmażam wstępnie mięso, by potem je pogotować w sosie to przyprawiam je. Do tego często służy mi między innymi przyprawa Vigo. 


Kiedy się spieszę to mieszam jej odrobinę z oliwą z oliwek i marynuję w tym pierś z kurczaka, a potem smażę ;) Przyprawa służy do dań warzywnych i sałatek. Wszędzie tam gdzie może ukazać swój warzywny smak :)

Logo

Komentarze

  1. Ta przyprawa do zup i sosów mnie ciekawi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Vegetka lub kucharek jest podobny, ale ta jest zdecydowanie lepsza :)

      Usuń
  2. Czubryca zielona pierwsze słyszę o czymś takim:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyprawy tego typu zawsze muszę być w domu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie miałam doczynienia z tą przyprawą;*

    OdpowiedzUsuń
  5. Polubiłam tą przyprawę lubczykową

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejne świetne przyprawy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyprawa lubczykowa - brzmi bardzo zachęcająco. Zdarza mi się dodawać lubczyk do rosołu więc z pewnością kiedyś wypróbuję taka mieszankę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również dodaję, ale z reguły dodawałam świeży. Teraz dodaję ten :)

      Usuń
  8. uwielbiam dobrze przyprawione mięcho i zupki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. miałabym ochotę na tę lubczykową :) a zieloną czubrycę zazwycZAJ kupuję bardziej zmieloną

    OdpowiedzUsuń
  10. Przyprawę lubczykową z miłą chęcią wypróbowałabym w rosole :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. wlasnie szukam pojemniczkow do nich:P

    OdpowiedzUsuń
  12. Niestety tak obcykana w gotowaniu nie jestem... dla mnie zwykły pieprz i sól stanowią podstawę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podstawa, ale dobre przyprawy przyjemnie dodają smaku :)

      Usuń
  13. U mnie najczęściej gości kucharek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. przypraawy lubczykowej nie znam zupełnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. z chęcią bym spróbowała rosołku z tą przyprawą, mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Przyprawa do zup stale u mnie gości.

    OdpowiedzUsuń
  17. Przyprawa warzywna chyba najlepiej by się u mnie spisała. Fajne składy mają te przyprawy.

    OdpowiedzUsuń
  18. Czubryca czerwoną i zieloną miałam z innej firmy

    OdpowiedzUsuń
  19. Nigdy nie testowałam tej przyprawy, ale chętnie to zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  20. musze mojej mamie pokazac ta recenzje ;d

    OdpowiedzUsuń
  21. Lubię różnorakie przyprawy ale smacznie u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja zawsze mam w domu tego typu przyprawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W kuchni muszą być przyprawy, które dodadzą aromatu :)

      Usuń
  23. przypomniałaś mi, jak jeszcze zza panny pojechałam z mym chłopakiem w jego rodzinne strony, tam pierwszy raz zjadłam zupę z lubczykiem. smak którego się nie zapomina!

    OdpowiedzUsuń
  24. Przypraw nigdy w domu nie za wiele. Trzeba i te wypróbować:-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Jeżeli zaciekawił Cię mój blog to zapraszam do obserwowania :)
Jak zaobserwujesz to napisz mi o tym, a się odwdzięczę :)

Popularne posty: