Ciasteczka owsiane bez mąki/ Helio, Młyny Stoisław i BioIndygo


Dzisiaj szybki przepis na błyskawiczne ciasteczka owsiane, które lubi większość z nas :)

Do ich zrobienia użyłam:
- 6 białek
- 10 łyżek cukru trzcinowego Diamant ze sklepu Bioindygo
- pół opakowania migdałów Helio
- pół opakowania chipsów bananowych (opcjonalnie)
- 5 g suszonych jagód goji Helio (jagody goji są dość cierpkie, ale ja je lubię, jeżeli wolicie na słodko to polecam rodzynki)
- 300 g płatków owsianych górskich- Młyny Stoisław

Dodatkowo:
papier do pieczenia.

Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Migdały i chipsy bananowe zmielić blenderem lub posiekać na mniejsze kawałki i wymieszać z cukrem, jagodami goji/ rodzynkami i płatkami owsianymi. Dodać delikatnie do ubitych białek (nie odwrotnie) i przemieszać. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i formować płaskie ciasteczka. Piec 20-25 minut.


Do przygotowania użyłam:
- Chipsy bananowe Helio- smaczna przekąska i dobra alternatywa dla czegoś słodkiego, bogata w potas, magnez. Lekko słodkie i smaczne, chrupiące, w sam raz do filmu.
- Migdały- Bakalie Helio- bogate w magnez, wapń i fosfor. Dobrze wpływają na układ odpornościowy i krwionośny. Warto włączyć je do diety właśnie ze względu na magnez, który likwiduje uczucie zmęczenia, drżenie mięśni itp. symptomy niedoboru.
- Jagody goji suszone Helio- one mają w sobie moc! Ostatnio sporo ich spożywam ze względy na niedobór żelaza i czuję się mniej zmęczona. Jagody goji to najzdrowsze owoce świata, bogate witaminy i mikroelementy.
Płatki owsiane górskie błyskawiczne- Płatki owsiane znane są z ogromnych pokładów błonnika, a także białka, magnezu, potasu, żelaza, fosforu oraz wapnia. 
Cukier trzcinowy Diamant z BioIndygo- zdrowsza alternatywa dla zwykłego cukru.


Miłego popołudnia oraz smacznego :)


Komentarze

  1. Lubię ciasteczka owsiane i często je robię :) Pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być pyszne. :D Uwielbiam takie ciasteczka. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale narobiłaś mi apetytu na te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama robi podobne. Jeszcze lepiej smakują niż wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nawet nie wiesz jaką mam teraz ochotę na te ciasteczka. Mniam! Ale by się zjadło. Owsiane są najsmaczniejsze :)
    Idealne.
    Pozdrawiam ciepło. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo apetycznie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym z czystą przyjemnością takie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Akurat dzisiaj robiłam ciasteczka owsiane, ale w innej wersji :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Jeżeli zaciekawił Cię mój blog to zapraszam do obserwowania :)
Jak zaobserwujesz to napisz mi o tym, a się odwdzięczę :)

Popularne posty: