Kontakt:

Wszelkie uwagi, sugetie i propozycje współpracy proszę kierować na adres e-mail Mstrzal@gmail.com

sobota, 20 maja 2017

Recenzja: Żywność fermentowana i probiotyczna Dietz Michael- Zdrowe Podejście


Kiedyś usłyszałam, o fermentowaniu żywności i temat mnie zainteresował. Odpowiednia lektura pomaga w poszerzaniu wiedzy, dlatego na moją półkę zawitała książka pt. "Żywność fermentowana i probiotyczna", którą otrzymałam od sklepu Zdrowe Podejście.

Opis:
Jeszcze sto lat temu prawie każdy miał w swojej piwnicy naczynia do fermentacji i przygotowywał w nich różne produkty. Ta tradycyjna i zdrowa metoda konserwowania potraw obecnie wraca do łask. Fermentacja to proces, w którym mikroorganizmy przetrawiają do pewnego stopnia produkty spożywcze i przez to poprawiają wartość i przyswajalność znajdujących się w nich substancji odżywczych. Współczesne zwyczaje żywieniowe są odpowiedzialne za wszelkie problemy trawienne. Idealnym rozwiązaniem jest spożywanie żywności fermentowanej i probiotycznej, która zawiera żywe bakterie kwasu mlekowego i przez długie miesiące zachowuje witaminy i enzymy. Potrawy są lekkostrawne oraz wspierają florę bakteryjną jelit, a tym samym układ odpornościowy. Teraz i Ty odkryjesz ponad 30 przepisów na trwałe potrawy zaczerpnięte z różnych regionów świata. Dzięki tej książce samodzielnie przygotujesz zdrowe pikle, kimchi, sunomono czy tofu. Poznasz tajniki kiszenia i marynowania popularnych warzyw takich jak kapusta, marchew czy buraki. Te i wiele innych produktów poprawiają wchłanialność witamin i żelaza. W znaczący sposób pobudzają trawinie tłuszczów i białka. Pozytywnie wpływają na przepływ krwi w jelitach, aktywują pracę trzustki i oczyszczają krew. Żywność fermentowana i probiotyczna w dużym stopniu poprawia pracę mózgu i uspokaja system nerwowy. Dzięki niej oczyścisz organizm ze środków konserwujących, wzmacniaczy smaku oraz innych składników, które spożywałeś wraz ze sztucznie przetworzonym pokarmem. 

Więcej informacji:


Moja opinia:
Książka jak widać ładnie wydana. 
Fermentacja to proces, w którym mikroorganizmy przetrawiają do pewnego stopnia produkty spożywcze i przez to poprawiają wartość i przyswajalność znajdujących się w nich substancji odżywczych. Ja osobiście wcześniej nie wiedziałam, że żywność fermentowana ma tyle witamin i taki wspaniały wpływ na zdrowie. 


Książka objętościowo nie jest obszerna. Jednak wszystko co najważniejsze zostało w sposób przystępny opisane. Poznamy historię fermentacji, korzyści zdrowotne, dowiemy się o drobnych uwagach. Po tej krótkiej lekturze możemy przystąpić do fermentacji żywności, a po przeczytaniu podejdziemy do tego z wielką ochotą :)


Po tym wstępie czeka na nas ponad 30 łatwych przepisów z różnych części świata- chociaż muszę powiedzieć, że ocet ume su czy też ocet ryżowy genmai su, które są potrzebne do niektórych przepisów, stacjonarnie dość trudno było znaleźć, ale warto było szukać. W książce znajdziemy przepisy m. in. na pyszne marynowane pomidory, pikle z buraka czy marchwi, kiszona kapustę, marynowaną rzodkiew. Z bardziej egzotycznych przepisów znajdziemy okrę, pikle z kombu czy kimchi, które swoją drogą wychodzi przepyszne z tego przepisu. Kiedy kiedyś usłyszałam o kimchi, zakopywaniu tej kapusty w dzbanku "na x" dni pod ziemią to byłam obrzydzona. Przepis Dietza Michaela jest dużo apetyczniejszy i łatwiejszy.


Zanim przystąpimy do fermentacji to znajdziemy także informację o nietypowych składnikach- właśnie jak wspomniane przeze mnie wcześniej octy czy miso lub tamari. 
Ze swojej strony bardzo polecam książkę.
Zapraszam do zapoznania się ze wszystkimi tytułami, które oferuje Zdrowe podejście: >KLIK<

22 komentarze:

  1. Uwielbiam jedzenie i właśnie z tego względu muszę ją przeczytać :)
    Buziaki, Mavselina (klik)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, a skorzystanie z przepisów to samo zdrowie ;)

      Usuń
  2. Bardzo chętnie przeczytałabym tą książkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zdrowe to na pewno, pozycja przydatna

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz widzę tę książkę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wpis! Pozdrawiam!:)

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie bym przeczytała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mogłaby być fajną inspiracją dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio bardzo interesuję się probiotykami, dlatego niesamowicie chciałabym dorwać w swoje łapki tę książkę.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam pikle :D Myślę, że książka bardzo ciekawa chociaż miałabym problem z kupnem niektórych produktów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie można kupić w sklepach internetowych, gorzej stacjonarnie :P

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Jeżeli zaciekawił Cię mój blog to zapraszam do obserwowania :)
Jak zaobserwujesz to napisz mi o tym, a się odwdzięczę :)