Szybka zapiekanka pizzowa (a la pizza), czyli recenzja makaronu gryczanego ekologicznego Fabijańscy oraz przyprawy śródziemnomorskiej Rafex


Czasami wpada dziwny pomysł do głowy i trzeba go zrealizować. Tak samo było w tym wypadku- połączenie pizzy oraz zapiekanki ;)

- 250g dobrej szynki
- ok. 500g pieczarek (wstąpią się podczas podsmażania)
- małe opakowanie/słoiczek oliwek
- 1 duża cebula
- kilka plastrów sera
- 1 puszka pomidorów/3 pomidory świeże
- sól, pieprz


Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kosteczkę i lekko podsmażyć na maśle. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem. Pomidory z puszki lub świeże (wcześniej sparzone i obrane ze skórki) wrzucić na odrobinę oliwy na patelnię, lekko rozgnieść tłuczkiem i chwilę podsmażyć, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić solą pieprzem i przyprawą śródziemnomorską. 


Szynkę i ser pokroić w kostkę, a oliwki odsączyć z zalewy. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym.


No i wymieszać ;)


Górę zapiekanki wyłożyć plastrami sera, bądź serem startym. Posypać jeszcze odrobiną przyprawy śródziemnomorskiej.


Piec w temperaturze 180 stopni do momentu roztopienia sera. 


Oczywiście możecie do niej włożyć wszystko na co macie ochotę ;) Mi jeszcze zabrakło papryki ;)



Przyprawa śródziemnomorska Rafex:

Kilka słów od producenta: Stosujemy do spagetti, pizzy, rizotto, zapiekanek, sałatek. Skład: bazylia, cząber, estragon, gałka muszkatołowa, tymianek, czosnek, cebula, pieprz, sól, ziele angielskie.

Więcej informacji: >KLIK<


Moja opinia: Dokładnie tak jak producent poleca, przyprawa nadaje się do pizzy, spaghetti, zapiekanek itp. Sprawia, że spaghetti czy pizza nabiera włoskiego smaku, podkreśla smak sosu. Ja pokusiłam się również do dodania odrobiny do gęstej pomidorowej. Wyszła w stylu italijskim. Przede wszystkim wyczuwalna jest bazylia i tymianek, na drugim planie mamy ziele angielskie i estragon. 


Przyprawa doda charakteru każdemu sosu i urozmaici smak sałatki. Można również zrobić z niej sos do surówki- wystarczy pół łyżeczki przyprawy wymieszać z 3 łyżkami oliwy z oliwek :) Wszystko z tą przyprawą jest po prostu delizioso :)

Rafex


Makaron gryczany ekologiczny na wodzie źródlanej- muszla z gryki:

Kilka słów od producenta: Tradycyjne smaki - Nowa jakość. Połączenie polskiej klasyki z włoską finezją stworzyło wyśmienity makaron gryczany.
Gryka przez wiele wieków gościła na staropolskich stołach, będąc podstawą diety Polaków. Stare powiedzenie mówi, że Polska to kraina gryką i miodem płynąca : ) Za sprawą gryki Polski chłop był na schwał, a szlachta i wojsko pogoniło Tutków, tatarów, Szwedów i innych cudzoziemców na polskie ziemie dybających ... Teraz w pełni świadomi mocy zawartych w gryce - możemy znów nabierać krzepy spożywając grykę w nowej, makaronowej szacie. 

Więcej informacji: >KLIK<


Moja opinia: Makaron zapakowany w przezroczyste opakowanie. Na zgrzanej etykiecie mamy wszystkie niezbędne informacje. Makaron to niewielkie muszelki. Podczas gotowania nie przywiera do garnka. W smaku nie jest według mnie aż tak "razowy" jak orkiszowy. Jest delikatniejszy w smaku, ale dość zbity w konsystencji po ugotowaniu. W zapiekance smak makaronu był praktycznie niewyczuwalny. Cóż mogę powiedzieć, wyszło pysznie ;)


Gryka ma bardzo korzystny skład aminokwasów, który wpływa korzystnie na obniżenie cholesterolu, zawartość tłuszczu jest niewielka, z resztą w większości są to kwasy nienasycone. Gryka jest bogata przede wszystkim w w witaminy z grupy B.

Fabijańscy


Komentarze

  1. ale narobiłaś mi apetytu na taką zapiekankę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zapiekanki w takiej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smaka narobiłaś tą zapiekanką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię makaron w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak to pysznie sie prezentuje! jednak użyłabym innego makaronu ponieważ ten przypomina mi robaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ten makaron to z daleka jak robaki wygląda :D
    ale ogólnie lubię makaron.

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię makaronowe zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis! Zrobię, tylko zamienię sos pomidorowy na jakiś śmietanowy chyba, bo mój chłopak nienawidzi pomidorów dziwak jeden :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jak tak można :D Dużo potasu i smakowite są :D

      Usuń
  9. mniam, ale pychota
    Pozdrawiam:)
    http://kosmetyczny-kuferek.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda to apetycznie, ale ... bez makaronu :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm :) Bardzo lubię makarony - z pewnością by mi posmakowała! Zgłodniałam!

    OdpowiedzUsuń
  12. I znów zaglądam tu późną porą - przez Ciebie przytyje ;) Nie jadłam nigdy makaronu gryczanego i kształt taki trochę inny od tradycyjnych muszelek.

    OdpowiedzUsuń
  13. Niam!!!.
    Ja wyrzucam oliwki i chętnie się poczęstuję!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Często robię podobną zapiekankę ale nie dodaję sosu tylko daję 1 warstwę majonezu i 1 warstwę ketchupu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Jeżeli zaciekawił Cię mój blog to zapraszam do obserwowania :)
Jak zaobserwujesz to napisz mi o tym, a się odwdzięczę :)

Popularne posty: