Recenzja: Olej rzepakowy nieoczyszczony, tłoczony na zimno- Mała Olejarnia- samo zdrowie zamknięte w butelce.


Jeden z najcenniejszych olejów świata- rzepakowy, który charakteryzuje największa proporcja kwasów. Ten tłoczony na zimno i nieoczyszczony jest najlepszy, taki właśnie oferuje Mała Olejarnia.

Kilka słów od producenta: Olej Rzepakowy jest popularnym produktem, jednak najczęściej stojące na półce w sklepie oleje rzepakowe przeszły proces rafinacji, a spożywanie go zaopatruje nasz organizm w uszkodzone w procesie obróbki kwasy tłuszczowe - jest szkodliwy dla zdrowia!
Nasz nieoczyszczony olej rzepakowy tłoczony na zimno zmniejsza zawartość złego cholesterolu i sprzyja zachowaniu młodości, dzięki zawartym witaminom.

Walory zdrowotne nieoczyszczonego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.
W Szlachetnej postaci, Olej rzepakowy zawiera bogate źródło witaminy A, E, K i D2 która w organizmie przekształca się w D3. Ma najwięcej witaminy E z dostępnych na rynku olejów roślinnych ok. 26 mg na 100 gramów oleju.

Olej rzepakowy  zwany "oliwką północy", zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, głównie kwas oleinowy ok. 60%, linolowy ok. 20 %( omega -6 ) i linolenowy 10 % (omega -3), a więc w swym składzie jest bardzo podobny do oliwy z oliwek, która jednak zawiera mniej kwasów nienasyconych, co ma zbawienny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu i wspomaga jednocześnie wydalanie złego cholesterolu (LDL).
OLEJ RZEPAKOWY jest produktem świeżym, a jego termin przydatności do spożycia wynosi 6 miesięcy

Więcej informacji: >KLIK< lub >KLIK<

Moja opinia: Olej znajduje się w butelce z ciemnego szkła, dzięki czemu mamy ochronę przed światłem, a olej zachowuje swoje cenne właściwości. Etykieta mimo iż minimalistyczna to kojarzy mi się z babcinymi przetworami, czyli czymś najwyższej jakości. Z tyłu znajdziemy najważniejsze informacje o produkcie.
Butelka wyposażona w "korek- niekapek" gwarantuje brak rozlewania produktu podczas wylewania. Nic także nie cieknie po ściankach i nie mamy potłuszczonej butelki. 


Olej ma wręcz złocisty kolor, tym różni się od tych rafinowanych, oczyszczonych ze sklepowych półek. Pachnie przyjemnie i delikatnie, podczas gdy zwyczajne oleje nie mają zapachu. Myślę, że zapach rzepaku zna każdy- podczas wiosny można wyczuć go wszędzie poza miastem ;) Właśnie tak pachnie ten olej, ale dużo delikatniej. W smaku jest subtelnie słodki, mi przypomina lekko słodką, gotowaną kukurydzę ;) Widać, że olej jest z wyższej półki (ale w przystępnej cenie).
Olej rzepakowy jest wspaniały pod tym względem, że w kuchni możemy go stosować i na ciepło i na zimno. Nadaje się zarówno do sałatek, surówek, dressingów, majonezów. Możemy również smażyć na nim, dusić, dodawać do gotowanych potraw, a także do marynaty do mięsa, które zostanie upieczone. Jest więc wszechstronnym olejem kuchennym :)


Olej rzepakowy nieoczyszczony, nierafinowany i tłoczony na zimno posiada duże ilości witamin. Włosy wchłaniają je bardzo szybko, dlatego jest świetny do olejowania. Czupryna odwdzięcza się gładkością, nawilżeniem i miękkością. Tak samo skóra, która jest delikatna i aksamitnie miękka. Nawilża skórę w ekspresowym tempie i usuwa szorstkość i suche skórki. Przy okazji olej nie zapycha i nie przyczynia się do powstawania wągrów.


Wiele osób pije także olej rzepakowy. A to dlatego, że przyczynia się on do obniżenia złego cholesterolu przy jednoczesnym wzroście dobrego. Wielonasycone tłuszcze zawarte w oleju rzepakowym wspomagają pracę mózgu, zapobiegają depresji, poprawiają pamięć i koncentrację.  Jest bogatym źródłem antyoksydantów, polifenoli i witaminy E, zwanej witaminą młodości, która jest silnym antyoksydantem. Zapobiegają one uszkodzeniom komórek wywoływanym przez szkodliwe wolne rodniki oraz opóźniają starzenie się organizmu. Dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób serca, a nawet niektórych nowotworów. Reguluje również przemianę materii, przeciwdziała miażdżycy, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia choroby mięśnia sercowego, a także łagodzi objawy zapalenia stawów.  Zawiera polifenole, które charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Zawarta witamina A działa na poprawę wzroku, wpływa na stan błon śluzowych i skóry.
Poprawę skóry sama mogłam doświadczyć pijąc olej rzepakowy. Skóra poprawiła swój koloryt, wyglądała zdrowiej. Nie dochodziło do suchości przez ten czas. 

Mała Olejarnia

Komentarze

  1. Nigdy go nie próbowałam, ale jestem otwarta na nowe doznania:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Olej rzepakowy jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja chce spróbować kokosowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przyszło by mi do głowy pić olej, ale muszę przyznać, że to ciekawy sposób na zadbanie o siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rzepakowy u mnie gości. Ostatnimi czasy również lniany. A Biedronce kupiłam sobie właśnie olej kokosowy, który będzie już u mnie gościł:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie próbowałam pić oleju i chyba bym się nie zdecydowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie takie straszne :P Mi tak się kiedyś wydawało :)

      Usuń
  7. Nie miałam dokładnie z tym olejem do czynienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak widać nawet nasz stary, poczciwy olej rzepakowy jest dobry dla zdrowia i urody.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, zaraz po lnianym dla zdrowia jest najlepszy :)

      Usuń
  9. u mnie na co dzień dominuje olej rzepakowy, ale ten też bym wypróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale mam nadzieję, że nie ten sklepowy?

      Usuń
  10. Olej rzepakowy też u mnie gości ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja bym go nie piła :P, jakoś nie mam przekonania do picia olei :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tam lubię :P Szczególnie lniany :)

      Usuń
  12. Butelka jest śliczna i kolor oleju :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Jeżeli zaciekawił Cię mój blog to zapraszam do obserwowania :)
Jak zaobserwujesz to napisz mi o tym, a się odwdzięczę :)

Popularne posty: