Sosy do wszystkiego- Remulada duńska i Sos kebab-gyros- Folwark
Sosy Folwark to łatwe i pyszne urozmaicenie posiłków :)
Kilka słów od producenta:
Remulada duńska: Remulada duńska – Skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu.
Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa.
Więcej informacji: >KLIK<
Sos kebab-gyros ostry: Dla wielbicieli pikantnych smaków mamy wersję ostrzejszą. Z charakterem! Sos majonezowy o lekkiej konsystencji i wyrazistym, ostrym smaku papryki chilli. Znakomity do potraw kuchni etnicznych oraz mięs z grilla.
Więcej informacji: >KLIK<
Moja opinia: Sosy zamknięte w plastikowych buteleczkach. Na etykiecie mamy najważniejsze informacje- kaloryczność, skład, datę ważności itp. Opakowania zamykane na "klik", zabezpieczone były dodatkowo przed pierwszym użyciem. Nie ma problemu z wyciskaniem sosu. Z możemy zobaczyć ile sosu pozostało nam w butelce. Opakowanie może stać normalnie, ale i do góry nogami ;)
Remulada duńska jest majonezowa, bardzo gęsta w odcieniu żółtym, dzięki curry, które także jest wyczuwalne. Warzywa dodają jeszcze więcej przyjemności w smaku, ale nie wychodzą na główny plan. Kapusta, ogórek i cebula świetnie komponują się z sosem majonezowym. Jeżeli nie lubimy cebuli to nie musimy się obawiać, bo nie jest praktycznie za mocno wyczuwalna :)
Sos jest delikatny, swoją subtelnością łaskocze podniebienie. Jest delikatnie słodki, idealnie doprawiony. Co tu dużo mówić- stał się moim ulubionym sosem dostępnym na rynku!
Remulada duńska świetnie komponuje się z drugim sosem opisywanym dzisiaj- Ostrym kebab-gyros. Ten sos jest również na bazie majonezu. Jest pikantny... ba, ostry ;) Jeżeli lubicie taki smaczki to coś dla Was :) Tak jak Remulada duńska jest kremowy, ale rzadszy, w odcieniu delikatnie różowym. Smakuje wyśmienicie.
Oba sosy świetnie smakują z kiełbaskami, karkówką z grilla, jajkami. Jeżeli lubimy fast foody to i do tego je wykorzystamy- nadają się idealnie do frytek, a także podkręcają smak zapiekanek i pizzy. U mnie wykorzystane były również do domowych hamburgerów.
Ostry kebab-gyros świetnie nadaje się jako nadzienie do de volaille zamiast standardowo masła ziołowego. Nada charakteru. Doda także smaku w przypadku nadziewanych, pieczonych kieszonek z piersi kurczaka do farszu. Sosy są świetne również po prostu do kanapek :)
Sosy sprawdzają się do paluszków warzywnych oraz nachosów. Ja lubię je także dodać do parówek lub kiełbasek (wcześniej przypieczonych na patelni grillowej) zapiekanych w cieście francuskim (szczególnie ostry). Pycha!
Wspaniale wzbogacają smak sałatek (szczególnie tych z kurczakiem i kukurydzą) i surówek domowych. Jeżeli lubicie sałatkę gyros to również wypróbujcie albo zróbcie kebab domowy :)
Sosy, a szczególnie Remulada duńska, podbiły podniebienia domowników :)
Sosy dostępne są w sieciach sklepów Polomarket, Netto, Intermarche. L`eclerc :)
Polecam wypróbować, są wspaniałe!
Lubię tego typu dodatki :)
OdpowiedzUsuńJeszcze jak są pyszne :P
UsuńZaciekawił mnie ten łagodniejszy, choć przyznam szczerze, że jeśli chodzi o różnego rodzaju sosy i deepy to staram się przygotowywać je sama :)
OdpowiedzUsuńTeż robiłam raczej sama, ale Remulada tak podbiła moje podniebienie, że kupiłam kolejne opakowanie :)
UsuńMuszę spróbować :) domownikom mogłyby posmakować
OdpowiedzUsuńKochana, na pewno zasmakuje!
UsuńTego sosu remulada to na oczy nie widziałam :P. Gyros chętnie bym poznała :)
OdpowiedzUsuńŻałuj, jest wspaniały!
UsuńZ gyrosem chętnie się zaprzyjaźnię :))
OdpowiedzUsuńTeż dobry jest :))
Usuńuwielbiam ten sos duński ;)
OdpowiedzUsuńPyszny jest :)
Usuńmmmm, sos kebab! :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię :))
UsuńMniam narobiłaś mi ochoty na fryty z takim sosikiem :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńChce, chce i to koniecznie. Dobrze, że mam niedaleko do Intermarche, to rozejrzę się za tymi sosami.
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
Usuńale pyszności nam tu pokazałaś :)
OdpowiedzUsuńU mnie króluje keczup, tych sosów jeszcze nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńKeczup też dobry :)
UsuńA mój faworyt to sos barbecue :) ale wybór jest duży , więc każdy znajdzie coś dla siebie ;)
OdpowiedzUsuńDla każdego coś dobrego :)
UsuńMuszę sie zainteresować tym sosem duńskim
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńZaciekawiła mnie kuchnia duńska w polskim wydaniu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :))
Pozdrawiam :))
UsuńU mnie remulada robi furorę,chociaż pozostałe też mają wyborny smak :)
OdpowiedzUsuńU mnie tak samo, ale wszystkie są dobre :)
UsuńMoje już się skończyły ale kupiłam kolejne :)
OdpowiedzUsuńU mnie się Remulada skończyła, też już zakupiłam :)
UsuńUwielbiam tego rodzaju sosy.
OdpowiedzUsuńOj ja też :)
UsuńMuszą być pyszne. Aż mi ślinka pociekła.
OdpowiedzUsuńWspaniałe są :)
UsuńMiałam okazję próbować tych sosów :) Pyszne są!
OdpowiedzUsuńapetyzneeeeeeeeee :);D;D
OdpowiedzUsuńWszystko o.k.sosy są smaczne,ale zawierają całą listę Mendelejewa polepszaczy,konserwantów i wzmacniaczy smaków.
OdpowiedzUsuńbenzoesan sodu w składzie dyskwalifikuje te sosy od razu.
OdpowiedzUsuń