Sosy do wszystkiego- Remulada duńska i Sos kebab-gyros- Folwark


Sosy Folwark to łatwe i pyszne urozmaicenie posiłków :)

Kilka słów od producenta:
Remulada duńska: Remulada duńska – Skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu.
Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa.

Więcej informacji: >KLIK<


Sos kebab-gyros ostry: Dla wielbicieli pikantnych smaków mamy wersję ostrzejszą. Z charakterem! Sos majonezowy o lekkiej konsystencji i wyrazistym, ostrym smaku papryki chilli. Znakomity do potraw kuchni etnicznych oraz mięs z grilla.

Więcej informacji: >KLIK<


Moja opinia: Sosy zamknięte w plastikowych buteleczkach. Na etykiecie mamy najważniejsze informacje- kaloryczność, skład, datę ważności itp. Opakowania zamykane na "klik", zabezpieczone były dodatkowo przed pierwszym użyciem. Nie ma problemu z wyciskaniem sosu. Z możemy zobaczyć ile sosu pozostało nam w butelce. Opakowanie może stać normalnie, ale i do góry nogami ;)


Remulada duńska jest majonezowa, bardzo gęsta w odcieniu żółtym, dzięki curry, które także jest wyczuwalne. Warzywa dodają jeszcze więcej przyjemności w smaku, ale nie wychodzą na główny plan. Kapusta, ogórek i cebula świetnie komponują się z sosem majonezowym. Jeżeli nie lubimy cebuli to nie musimy się obawiać, bo nie jest praktycznie za mocno wyczuwalna :)


Sos jest delikatny, swoją subtelnością łaskocze podniebienie. Jest delikatnie słodki, idealnie doprawiony. Co tu dużo mówić- stał się moim ulubionym sosem dostępnym na rynku!


Remulada duńska świetnie komponuje się z drugim sosem opisywanym dzisiaj- Ostrym kebab-gyros. Ten sos jest również na bazie majonezu. Jest pikantny... ba, ostry ;) Jeżeli lubicie taki smaczki to coś dla Was :) Tak jak Remulada duńska jest kremowy, ale rzadszy, w odcieniu delikatnie różowym. Smakuje wyśmienicie.


Oba sosy świetnie smakują z kiełbaskami, karkówką z grilla, jajkami. Jeżeli lubimy fast foody to i do tego je wykorzystamy- nadają się idealnie do frytek, a także podkręcają smak zapiekanek i pizzy. U mnie wykorzystane były również do domowych hamburgerów.



Ostry kebab-gyros świetnie nadaje się jako nadzienie do de volaille zamiast standardowo masła ziołowego. Nada charakteru. Doda także smaku w przypadku nadziewanych, pieczonych kieszonek z piersi kurczaka do farszu. Sosy są świetne również po prostu do kanapek :)


Sosy sprawdzają się do paluszków warzywnych oraz nachosów. Ja lubię je także dodać do parówek lub kiełbasek (wcześniej przypieczonych na patelni grillowej) zapiekanych w cieście francuskim (szczególnie ostry). Pycha!



Wspaniale wzbogacają smak sałatek (szczególnie tych z kurczakiem i kukurydzą) i surówek domowych. Jeżeli lubicie sałatkę gyros to również wypróbujcie albo zróbcie kebab domowy :)
Sosy, a szczególnie Remulada duńska, podbiły podniebienia domowników :)
Sosy dostępne są w sieciach sklepów Polomarket, Netto, Intermarche. L`eclerc :)
Polecam wypróbować, są wspaniałe!

Folwark

Komentarze

  1. Zaciekawił mnie ten łagodniejszy, choć przyznam szczerze, że jeśli chodzi o różnego rodzaju sosy i deepy to staram się przygotowywać je sama :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też robiłam raczej sama, ale Remulada tak podbiła moje podniebienie, że kupiłam kolejne opakowanie :)

      Usuń
  2. Muszę spróbować :) domownikom mogłyby posmakować

    OdpowiedzUsuń
  3. Tego sosu remulada to na oczy nie widziałam :P. Gyros chętnie bym poznała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z gyrosem chętnie się zaprzyjaźnię :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam narobiłaś mi ochoty na fryty z takim sosikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chce, chce i to koniecznie. Dobrze, że mam niedaleko do Intermarche, to rozejrzę się za tymi sosami.

    OdpowiedzUsuń
  7. ale pyszności nam tu pokazałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie króluje keczup, tych sosów jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. A mój faworyt to sos barbecue :) ale wybór jest duży , więc każdy znajdzie coś dla siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę sie zainteresować tym sosem duńskim

    OdpowiedzUsuń
  11. Zaciekawiła mnie kuchnia duńska w polskim wydaniu :)
    Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie remulada robi furorę,chociaż pozostałe też mają wyborny smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie tak samo, ale wszystkie są dobre :)

      Usuń
  13. nice post :)

    http://www.itsmetijana.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Moje już się skończyły ale kupiłam kolejne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie się Remulada skończyła, też już zakupiłam :)

      Usuń
  15. Uwielbiam tego rodzaju sosy.

    OdpowiedzUsuń
  16. Muszą być pyszne. Aż mi ślinka pociekła.

    OdpowiedzUsuń
  17. Miałam okazję próbować tych sosów :) Pyszne są!

    OdpowiedzUsuń
  18. Wszystko o.k.sosy są smaczne,ale zawierają całą listę Mendelejewa polepszaczy,konserwantów i wzmacniaczy smaków.

    OdpowiedzUsuń
  19. benzoesan sodu w składzie dyskwalifikuje te sosy od razu.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Jeżeli zaciekawił Cię mój blog to zapraszam do obserwowania :)
Jak zaobserwujesz to napisz mi o tym, a się odwdzięczę :)

Popularne posty: