Kontakt:

Wszelkie uwagi, sugetie i propozycje współpracy proszę kierować na adres e-mail Mstrzal@gmail.com

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Recenzja: Koper włoski mielony (fenkuł), Tarczyca bajkalska korzeń, Pomidory z czosnkiem i czarnuszką- Kociołek Smaków


Koper włoski:

Kilka słów od producenta: Koper włoski - to dwuletnia roślina z rodziny selerowatych, występująca dziko w strefie śródziemnomorskiej oraz w Pakistanie, Iranie, Afganistanie. Grecy używali ją do plecenia wieńców nakładanych na głowę w czasie misteriów, zaś Rzymianie wykorzystywali jako roślinę leczniczą w terapii schorzeń wzroku. W wiekach średnich koper żuto po posiłkach dla odświeżenia oddechu i jako środek wspomagający trawienie. Surowcem lekarskim są przede wszystkim owoce fenkułu. Zawierają do 6% olejków eterycznych, flawonoidy, sole mineralne, związki białkowe i olej tłusty. Koper włoski wyróżnia się słodkim aromatem i smakiem przypominającym anyż, lecz łagodniejszym od tej przyprawy.
Zastosowanie: koper włoski stosuje się jako składnik przyprawy do chleba (razem z anyżem, kminkiem i kolendrą) oraz do potraw kuchni włoskiej bazującej na pastach, pieczeni wieprzowej i kiełbasach. Może być dodawany do kapusty kiszonej oraz do potraw z ryb i owoców morza. Doskonale nadaje się do konserwowania warzyw, a w szczególności ogórków. Wzbogaca smak i aromat zup i sosów. Używany jest również do wyrobu niektórych napojów alkoholowych (absynt, pastis).
Więcej informacji: >KLIK<

Moja opinia: Kopru włoskiego używam przede wszystkim jako dodatek do sosów i zup. Przyjemnie wzbogaca smak. Świetnie nadaje się do potraw azjatyckich i orientalnych ze względu na korzenno-anyżowy smak. 



Tarczyca bajkalska korzeń:

Moja opinia: Jeżeli chodzi o tarczycę bajkalską to zaparzam z niej napar i piję. Ma działanie uspokajające, odprężające i wyciszające.  Tarczyca bajkalska działa ochronnie na komórki nerwowe i wątroboweDzięki właściwościom antyoksydacyjnym tarczyca bajkalska wykazuje dużą skuteczność w usuwaniu metali ciężkich z organizmu oraz w hamowaniu zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.


Obniża ciśnienie krwi, hamuje proces zwapniania tętnic. Uodparnia i działa antyprzeziębieniowo oraz antyalergicznie. Warto ją zatem pić w okresie pylenia.


Pomidory z czosnkiem i czarnuszką:

Kilka słów od producenta: Pomidory z czosnkiem i czarnuszką - to wyborna mieszanka starannie dobranych trzech składników: czerwonych pomidorów, czosnku i aromatycznej czarnuszki. Nadaje potrawom barwny i apetyczny wygląd, a także wyjątkowy smak. Dzięki tradycyjnej metodzie suszenia pomidorów na słońcu, otrzymuje się przyprawę o bardzo intensywnym aromacie, niezwykle wzmocnionym smaku i zapachu.
Zastosowanie: mieszanka polecana jest do wszelkich potraw, szczególnie do past, sosów, zapiekanek, pizzy, surówek, sałatek oraz do mięs i marynat, jogurtów, twarożku, omletów. Sprawdza się najlepiej w duecie z makaronem, a nawet jako urozmaicenie tradycyjnej jajecznicy. Zwykłe tosty z żółtym serem posypane suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, zapieczone, podawane na gorąco - smakują i wyglądają wyjątkowo. Polecamy do gastronomii oraz celów domowych.
Więcej informacji: >KLIK<

Moja opinia: Jedna z moich ulubionych przypraw do wszystkiego. Najbardziej lubię podkręcać nią smak zupy pomidorowej, sosów pomidorowych- wszystkich dań na bazie pomidorów. Jednocześnie to przyprawa uniwersalna- do zup, mięsa, jajek (wspaniale wzbogaca smak jajecznicy). 

Logo

29 komentarzy:

  1. co rusz to nowe przyprawy u Ciebie widze, a sama nie znam żadnej, znowu,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj kilka, trzeba odkrywać nowe smaki :)

      Usuń
  2. Bardzo fajne te przyprawy, super. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta tarczyca to jakiś ciekawy wynalazek :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomidory z czosnkiem i czarnuszką muszę koniecznie wypróbować :) u Ciebie jak zwykle można dowiedzieć się czegoś ciekawego. Tarczyca bajkalska jeszcze zupełnie mi nie znana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też pierwszy raz miałam z nią do czynienia i żałuję, że tak późno ją poznałam :)

      Usuń
  5. Ciekawa jestem jak smakują potrawy doprawione tą przyprawą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Produkt numer 2 mnie zainteresował :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie piłam tarczycy bajkalskiej :P, nawet nie wiedziałam, że istnieje :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się dopiero dowiedziałam jak ją otrzymałam :)

      Usuń
  8. Uwielbiam te przyprawy są gebialne ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z chęcią wypróbowałabym pomidory z czosnkiem i czarnuszką :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale super! Uwielbiam takie rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pomidorki z czosnkiem i czarnuszką muszą być przepyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  12. I jak tu obejsć się bez takich drogocennych przypraw w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ooo i znowu ciekawe i warte wypróbowania przyprawy. Tarczycy jako przyprawa w ogóle nie znam...

    OdpowiedzUsuń
  14. Pomidorki chętnie wypróbowałabym :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Jeżeli zaciekawił Cię mój blog to zapraszam do obserwowania :)
Jak zaobserwujesz to napisz mi o tym, a się odwdzięczę :)