Recenzja: Kurkuma, Czosnek niedźwiedzi, Kminek mielony- Kociołek smaków


Mniej używane, ale jakże smaczne i o wielu właściwościach zdrowotnych. Kociołek smaków wie co dobre :)

Kurkuma:

Kilka słów od producenta: Kurkuma -  inaczej ostryż, szafranica lub żółcień. Pochodzi z południowej Azji, gdzie ceniono ją przede wszystkim za właściwości lecznicze i barwiące. Uprawiana jest głównie we wschodnich Indiach, Chinach, Japonii, na Jawie i w Ameryce Środkowej. Jest to podzwrotnikowa wieloletnia roślina z rodziny imbirowatych, która ma silny zapach i ostry palący smak. Obejmuje on ponad 70 gatunków ciepłolubnych bylin. Obecnie głównym producentem Kurkumy są Indie. Marco Polo zanotował w czasie swojej podróży do Chin, że uzyskiwana z kłączy przyprawa "barwą przypomina szafran i chociaż faktycznie zupełnie doń niepodobna, nadaje się równie dobrze do praktycznego zastosowania". Z rośliny tej uzyskuje się przyprawę i żółty barwnik zwany kurkuminą.


Zastosowanie: mieloną kurkumę stosuje się do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowych w occie. Przyprawia się nią sosy, potrawy z drobiu, zupy kremowe i omlety. Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i soi. Szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego lub biszkoptowego nada mu pięknego, żółtego koloru. Stosowana również do przyprawiania gotowanych jaj, majonezów, omletów, serów topionych, sałatek rybnych, krabów, ostryg i mięczaków. Dzięki kurkumie dania zyskują specyficzny zapach podobny do pieprzu i piżma oraz delikatny smak, zbliżony do imbiru, lecz nieco łagodniejszy.
Właściwości: kurkumę stosuje się w leczeniu wielu chorób, takich jak: kolka, czerwonka, żółtaczka, schorzenia wątroby, katar, ospa wietrzna, świerzb, przeziębienia, zapalenie spojówek, w schorzeniach dróg moczowo-płciowych. Pomaga w niestrawnościach, a także reumatoidalnego zapalenia stawów. Dodawana do potraw działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, a stosowana wewnętrznie pomaga zwalczyć kamienie żółciowe. Działa rozkurczowo i wzmacnia system nerwowy. Wchodzi w skład curry oraz sporządza się z niej maseczki pielęgnacyjne.

Moja opinia: Kurkumy używam najczęściej w małych ilościach do barwienia ryżu, który w ten sposób zyskuje piękny żółtawy kolor i lekko orientalny smak. Dodaję ją także do mięs oraz warzyw. 
Kurkuma jest łagodna dla przewodu pokarmowego, pobudzająca i wiatropędna.  Wspomaga gojenie się ran. Redukuje cholesterol.Ma działanie antyseptyczne, łagodzi stany przeziębienia. Używana i u mnie do domowej maseczki (2 łyżki miodu, 1/4 łyżeczki kurkumy i pół banana) oraz do maseczki rozjaśniającej cienie pod oczami (łyżka tłustego mleka, 1/8 łyżeczki kurkumy, łyżeczka masła migdałowego) lub maseczki rozjaśniającej przebarwienia i wyrównującej koloryt (1/2 łyżeczki kurkumy i 2 łyżki jogurtu naturalnego).



Czosnek niedźwiedzi:

Kilka słów od producenta: Czosnek niedźwiedzi - gatunek rodziny z podrodziny czosnkowych z rodziny amarylkowatych. Rośnie dziko na terenie Europy, Turcji oraz na Kaukazie. W Polsce występuje na całym terenie, głównie jednak w Sudetach, Karpatach, na Pogórzu i na przyległym obszarze (Kotlina Sandomierska i wyżyny), gdzie jest dość pospolity. Na niżu jest dużo rzadszy. Czosnek niedźwiedzi objęty jest częściową ochroną. Chętnie uprawiany jest w ogrodach i parkach jako roślina ozdobna. Łodyga rośliny osiąga wysokość do 50 cm, jest prosta i pozbawiona liści. Liście wyrastające z cebuli są podłużne, bardzo podobne do liści konwalii. Czosnek kwitnie w okresie kwiecień-maj, a kwiaty są białe, zebrane w baldach na szczycie łodygi.


Zastosowanie: można go dodawać do sałatek, doskonale nadaje się jako przyprawa do zup, dań mięsnych, sosów, ryb, warzyw, kotletów, gołąbków, ryżu, grzanek z masłem i pomidorem. Doskonale uzupełnia smak wędlin, jaj i serów (białych i żółtych). Można go dodawać do wyrobów wędliniarskich. 
Właściwości: ma praktycznie wszystkie właściwości "zwykłego" czosnku, jest bogaty w witaminę A,B,C. Obniża poziom cholesterolu i wspomaga układ odpornościowy. Spożywanie czosnku niedźwiedziego zaleca się w profilaktyce miażdżycy i chorób układu krążenia. Ziele wspomaga w leczeniu stanów zapalnych układu moczowego oraz nieżytów dróg oddechowych - pobudza wydzielanie śluzu, ułatwiając odkrztuszanie. Zalecany jest przy zaburzeniach przemiany materii oraz w profilaktyce chorób nowotworowych, posiada bowiem silne właściwości antyutleniające. Przemywanie twarzy naparem lub nalewką z czosnku niedźwiedziego zalecane jest przy chorobach skórnych o podłożu bakteryjnym oraz przy opryszczce. Ma silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, zapobiega nowotworom złośliwym, miażdżycy, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Czosnek niedźwiedzi jest najbogatszą w siarkę rośliną w Europie. Dla porównania, pospolity ma 1,7 g siarki aktywnej w 100 g substancji suchej, zaś niedźwiedzi aż 7,8 g.

Moja opinia: Czosnek niedźwiedzi wygląda jak suszona pietruszka. W smaku przypomina zwykły czosnek. Ja osobiście lubię aromatyzować nim oliwę, która nabiera wspaniałego aromatu czosnkowego. Ogólnie czosnek niedźwiedzi został wyparty przez tradycyjny. Możemy go zatem używać praktycznie do wszystkiego.
To wspaniały środek na odtrucie organizmu i oczyszczenie górnych dróg oddechowych. Świetnie sprawdza się też w likwidacji pasożytów, a szczególnie popularnego drożdżaka siejącego spustoszenie w przewodzie pokarmowym i nie tylko.
Czosnek niedźwiedzi stosuje się w leczeniu bólów głowy i szumów usznych. Wykorzystywany jest również do regeneracji flory bakteryjnej jelit po kuracjach antybiotykowych. Zawiera witaminę A i C oraz dobrze przyswajalne żelazo. Wspomaga układ sercowo-naczyniowy.


Kminek mielony:

Kilka słów od producenta: Kminek - jest przyprawą typową dla regionu Europy Środkowej i Północnej. Znany był już w okresie neolitu, a w epoce średniowiecza używany był powszechnie jako składnik potraw z kapusty i ziemniaków.
Zastosowanie: kminek charakteryzuje ostry, korzenny smak i zapach. Jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych służących do aromatyzowania chleba, przyprawiania kiszonej kapusty, pieczonychi smażonych mięs (wieprzowiny, dziczyzny, baraniny, drobiu), niektórych serów, mieszanek jarzynowych. Może być również przyprawą do zup (grzybowa, ziemniaczana, kapuśniak), ciasteczek, szarlotki, pieczonych jabłek i sera. Stanowi podstawowy składnik likierów. Kminek dodaje się przy wypieku wyrobów piekarniczych, do pasztecików, past serowych oraz sałatek.

Właściwości: kminek oddziałuje znakomicie na układ trawienny, wspomagając jelita w ich prawidłowym funkcjonowaniu. W przypadku kobiet karmiących również zaleca się wykorzystywanie tej przyprawy, ponieważ związki w niej zawarte zwiększają produkowanie mleka. Działa moczopędnie, pomaga przy zaparciach i biegunkach. Kminek jest sprzymierzeńcem osób na diecie. Dzięki niemu składniki danego pokarmu szybciej się przyswajają oraz poprzez aromatyzację usprawnia proces przemiany materii. Uchodzi również za doskonały środek na bóle menstruacyjne.


Moja opinia: Kminku mielonego uwielbiam używać do pieczonych jabłek. Serio, spróbujcie, wydobywa smak :) Fajnie smakuje także jako przyprawa do kiełbaski z grilla czy wszelkiego mięsa wieprzowego. Urozmaica smak zupy grzybowej, kapuśniaka i grochówki. Świetny do ciasteczek, pierników i omletów na słodko. 
Kminek na dobry wpływ na trawienie, dolegliwości żołądkowe, jest środkiem lekko uspokajającym i może być używany na mdłości żołądka (rozkurczowy). W tej ostatniej roli sprawdza się świetnie. Pomocniczy przy wzdęciach, poprawia apetyt. 

Logo

Komentarze

  1. JA u siebie co raz mniej gotuję ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak dobre przyprawy. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią wypróbuję kminek do pieczonego jabłka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z tego Tria nie lubi tylko kminku mielonego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodawany pod koniec gotowania/pieczenia/duszenia smakuje lepiej. Za długo w obróbce termicznej gorzknieje.

      Usuń
  5. oj ciekawie wygladają te przyprawy

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja kurkumę używam do zabarwiania potraw.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurkumę dodaję też do kawy wraz z innymi przyprawami, bo jest zdrowa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooooo :) Muszę jutro wypić taką kawkę :)

      Usuń
  8. kusisz tymi przyprawami!!
    Nigdy ich nie stosowałam, ale z tego patrzenia chyba wypróbuje kiedys! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam kurkumę. Dodaję ją bardzo często do kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam te przyprawy są bossskie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Po czosnek i kurkumę często sięgam :), ale tej firmy jeszcze nie miałam okazji.

    OdpowiedzUsuń
  12. Kurkume i kminek uwielbiam.
    Jak kurkumy używam często to niestety kminku nie, bo mój go nie lubi i sam zapach go odrzuca.

    Jeśli idzie o czosnek niedźwiedzi nie miałam jeszcze tej przyprawy, ale lubię kupować sery białe właśnie z tym czosnkiem.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ostatnio coraz częściej stosuję kmin w potrawach :)

    OdpowiedzUsuń
  14. fajne przyprawy! ;) plus za opakowanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Te przyprawy goszczą u mnie na codzień :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ja nie potrafię odważnie przyprawiać potrawy, może dlatego, że raz przesadziłam z ostrością bogracza :(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Jeżeli zaciekawił Cię mój blog to zapraszam do obserwowania :)
Jak zaobserwujesz to napisz mi o tym, a się odwdzięczę :)

Popularne posty: