Pawie oczka- zrazy schabowe z jajkiem, ogórkiem i cebulką, czyli recenzja musztardy ostrej BIO Primavika i przyprawy do golonki (i nie tylko) Rafex


Składniki:
- schab bez kości- 1kg (mi wyszło 16 zrazów z 1,2kg)
- Przyprawa do golonki Rafex
- Musztarda ostra Bio Primavika
- 4 jajka
- ogórki konserwowe
- 1-2 cebule
- olej
- mąka
- sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie

Ugotować jajka na twardo, pokroić na 4 części. Ogórki konserwowe pokroić na 2-4 części, cebulkę w grubsze piórka. Schab pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm i rozbić. Obsypać przyprawą do golonki Rafex. 


Każdy z kotletów z jednej strony wysmarować musztardą ostrą Primavika, następnie nałożyć jajko, ogórka, cebulę i zawijać przy okazji obtaczając w mące.


Zraziki usmażyć z każdej strony do zrumienienia na odrobinie oleju, przełożyć do garnka. Pozostały tłuszcz na patelni zalać wodą (aby był smak ;)) i wlać do garnka, w który wrzuciliśmy zrazy. Dolać wody, aby przykryła mięso, wrzucić kilka liści laurowych i ziela angielskiego.


Gotować aż do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Aby nadać wyrazistego smaku włożyć musztardę i koncentrat (na każde dwie łyżeczki koncentratu włożyć 1 łyżeczkę ostrej musztardy). Tym sposobem sos nam już zgęstnieje. Jeżeli nadal jest za rzadki "zaklepujemy" mąką.


Musztarda ostra BIO Primavika:

Kilka słów od producenta: Musztarda ostra BIO poza walorami smakowymi, dzięki zawartym w gorczycy związkom chemicznym, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga trawienie, zwłaszcza tłuszczów. Nasze musztardy przygotowane są z najlepszych, ekologicznych i wyłącznie tradycyjnych surowców, według klasycznych, starych receptur.

Więcej informacji: >KLIK<


Moja opinia: Musztarda zamknięta w klasycznym słoiczku, na etykiecie najważniejsze informacje. Skład jak widać powyżej jest krótki i treściwy. Musztarda została wyprodukowana w większości z surowców ekologicznych :)
Smak bardzo zdecydowany, podobnie jak zapach. Czuć wysokiej klasy gorczycę z pikanterią w tle. Musztarda nie należy do tych najostrzejszych, ale jest bardzo wyrazista. Konsystencja kremowa, taka jaką lubię. Nie wyczujemy praktycznie żadnej chemii, smak pochodzi z produktów wykorzystanych do produkcji. Idealnie komponuje się z kiełbasami, parówkami. Jest również doskonała do sosów m.in. vinegrette.

Primavika

Przyprawa do golonki Rafex:

Kilka słów od producenta: Dedykowana mieszanka przypraw przeznaczona do golonki. 
SKŁAD: KMINEK,SÓL,KOLENDRA,PAPRYKA SŁODKA,CZOSNEK,MARCHEWKA,CEBULA,LIŚCIE LAUROWE,ROZMARYN,PIEPRZ CZARNY,ZIELE ANGIELSKIE,GORCZYCA,KURKUMA.

Więcej informacji: >KLIK<


Moja opinia: Przyprawa znajduje się w przezroczystym opakowaniu. Na etykiecie znajdziemy wszystkie ważne informacje. 
Zapach bardzo przyjemny, po otwarciu wyczujemy trafną mieszankę przypraw, idealną nie tylko do golonki. Od razu można wyczuć lekko ostry aromat kminku, pieprzu czarnego i gorczycy.
Przyprawa nadaje się praktycznie do każdego mięsa wieprzowego- czy pieczonego, smażonego czy gotowanego. Nadaje mu niepowtarzalnego smaku.

Rafex


Smacznego :)

Komentarze

  1. pysznie wyglada ostatnio kocham ryz, wiec taki obiadek bardzo by mi smakowal
    http://zielonoma.blogspot.it/2015/06/isola-spargi.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najbardziej lubię ryż, ziemniaków za to nie bardzo :P

      Usuń
  2. Martynko, czemu mi to robisz? Jeszcze nic dziś nie jadłam, a wygląda tak smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie, nie, to danie nie dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie też niekoniecznie ;) Nie za bardzo lubię mięso...

      Usuń
    2. Ja może też za mięsem nie przepadam, a właściwie nie za każdym :)

      Usuń
  4. Szkoda że w tej musztardzie jest cukier. Bardzo mało jest musztard bez cukru na polskim rynku... Pozostałe składniki ma bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ale lepszy ten trzcinowy niż zwyczajny biały :)

      Usuń
    2. To jest ściema marketingowców. Trzcinowy (pod warunkiem że jest nierafinowany) zawiera ułamek melasy, dlatego jest innego koloru i jakieś tam śladowe zawartości żelaza ma. Ale sacharozy (czyli dokładnie tego samego czym jest biały cukier) ma tyle samo.

      Usuń
    3. Coś właśnie o tym słyszałam, ale nie zagłębiałam się w temat. Czyli jedno i to samo...

      Usuń
    4. No niestety. Jestem na bieżąco w temacie (moja druga połówka niestety ma cukrzycę) i zdążyłam już poznać wiele funkcjonujących powszechnie "mitów"...

      A do słodzenia najlepszy jest ksylitol, tak w ogóle :)

      Usuń
  5. Wygląda apetycznie , a musztardy lubię i to im mocniejsza tym lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, chociaż już takich które wycisną łzy to nie :)

      Usuń
  6. Akurat jestem głodna :D Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Troszkę nie moje klimaty (wegetarianka od 100 lat :)) ale mój mąż byłby zachwycony:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę wegetarianizmu, ja się od 3 lat zastanawiam czy nie przejść :)

      Usuń
  8. też robię takie danie bo smakuje moim chłopakom ja raczej nie przepadam ale nie używam takiej przyprawy - jak znajdę to wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyprawę polecam, a chłopaki wiedzą co dobre :D

      Usuń
  9. Ja uwielbiam muszczardę no właśnie, typu francuskiego? To ta gdzie gorczyca jest w całości :)

    Ale smaka mi zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Typu francuskiego robię sama w domu, bo domownicy lubią. Ja znowu nie za bardzo :P

      Usuń
  10. Aż zgłodniałam, wygląda smakowicie i jeszcze ten ryż mmmm pycha

    Zapraszam do mnie: http://forliveop.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Jeżeli zaciekawił Cię mój blog to zapraszam do obserwowania :)
Jak zaobserwujesz to napisz mi o tym, a się odwdzięczę :)

Popularne posty: