Pawie oczka- zrazy schabowe z jajkiem, ogórkiem i cebulką, czyli recenzja musztardy ostrej BIO Primavika i przyprawy do golonki (i nie tylko) Rafex
Składniki:
- schab bez kości- 1kg (mi wyszło 16 zrazów z 1,2kg)
- Przyprawa do golonki Rafex
- Musztarda ostra Bio Primavika
- 4 jajka
- ogórki konserwowe
- 1-2 cebule
- olej
- mąka
- sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie
Ugotować jajka na twardo, pokroić na 4 części. Ogórki konserwowe pokroić na 2-4 części, cebulkę w grubsze piórka. Schab pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm i rozbić. Obsypać przyprawą do golonki Rafex.
Każdy z kotletów z jednej strony wysmarować musztardą ostrą Primavika, następnie nałożyć jajko, ogórka, cebulę i zawijać przy okazji obtaczając w mące.
Zraziki usmażyć z każdej strony do zrumienienia na odrobinie oleju, przełożyć do garnka. Pozostały tłuszcz na patelni zalać wodą (aby był smak ;)) i wlać do garnka, w który wrzuciliśmy zrazy. Dolać wody, aby przykryła mięso, wrzucić kilka liści laurowych i ziela angielskiego.
Gotować aż do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Aby nadać wyrazistego smaku włożyć musztardę i koncentrat (na każde dwie łyżeczki koncentratu włożyć 1 łyżeczkę ostrej musztardy). Tym sposobem sos nam już zgęstnieje. Jeżeli nadal jest za rzadki "zaklepujemy" mąką.
Musztarda ostra BIO Primavika:
Kilka słów od producenta: Musztarda ostra BIO poza walorami smakowymi, dzięki zawartym w gorczycy związkom chemicznym, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga trawienie, zwłaszcza tłuszczów. Nasze musztardy przygotowane są z najlepszych, ekologicznych i wyłącznie tradycyjnych surowców, według klasycznych, starych receptur.
Więcej informacji: >KLIK<
Moja opinia: Musztarda zamknięta w klasycznym słoiczku, na etykiecie najważniejsze informacje. Skład jak widać powyżej jest krótki i treściwy. Musztarda została wyprodukowana w większości z surowców ekologicznych :)
Smak bardzo zdecydowany, podobnie jak zapach. Czuć wysokiej klasy gorczycę z pikanterią w tle. Musztarda nie należy do tych najostrzejszych, ale jest bardzo wyrazista. Konsystencja kremowa, taka jaką lubię. Nie wyczujemy praktycznie żadnej chemii, smak pochodzi z produktów wykorzystanych do produkcji. Idealnie komponuje się z kiełbasami, parówkami. Jest również doskonała do sosów m.in. vinegrette.
Przyprawa do golonki Rafex:
Kilka słów od producenta: Dedykowana mieszanka przypraw przeznaczona do golonki.
SKŁAD: KMINEK,SÓL,KOLENDRA,PAPRYKA SŁODKA,CZOSNEK,MARCHEWKA,CEBULA,LIŚCIE LAUROWE,ROZMARYN,PIEPRZ CZARNY,ZIELE ANGIELSKIE,GORCZYCA,KURKUMA.
Więcej informacji: >KLIK<
Moja opinia: Przyprawa znajduje się w przezroczystym opakowaniu. Na etykiecie znajdziemy wszystkie ważne informacje.
Zapach bardzo przyjemny, po otwarciu wyczujemy trafną mieszankę przypraw, idealną nie tylko do golonki. Od razu można wyczuć lekko ostry aromat kminku, pieprzu czarnego i gorczycy.
Przyprawa nadaje się praktycznie do każdego mięsa wieprzowego- czy pieczonego, smażonego czy gotowanego. Nadaje mu niepowtarzalnego smaku.
Smacznego :)
Nie cierpię musztardy.
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam :)
Usuńmusi świetnie smakować! :))
OdpowiedzUsuńJest pycha :P
Usuńpysznie wyglada ostatnio kocham ryz, wiec taki obiadek bardzo by mi smakowal
OdpowiedzUsuńhttp://zielonoma.blogspot.it/2015/06/isola-spargi.html
Ja najbardziej lubię ryż, ziemniaków za to nie bardzo :P
Usuńmasz fajny lakier na pazurkach
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMartynko, czemu mi to robisz? Jeszcze nic dziś nie jadłam, a wygląda tak smakowicie!
OdpowiedzUsuńPrzepraszam :*
UsuńNie, nie, to danie nie dla mnie :D
OdpowiedzUsuńDla mnie też niekoniecznie ;) Nie za bardzo lubię mięso...
UsuńJa może też za mięsem nie przepadam, a właściwie nie za każdym :)
Usuńwyglada i brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńAle pyszności :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSzkoda że w tej musztardzie jest cukier. Bardzo mało jest musztard bez cukru na polskim rynku... Pozostałe składniki ma bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńNo ale lepszy ten trzcinowy niż zwyczajny biały :)
UsuńTo jest ściema marketingowców. Trzcinowy (pod warunkiem że jest nierafinowany) zawiera ułamek melasy, dlatego jest innego koloru i jakieś tam śladowe zawartości żelaza ma. Ale sacharozy (czyli dokładnie tego samego czym jest biały cukier) ma tyle samo.
UsuńCoś właśnie o tym słyszałam, ale nie zagłębiałam się w temat. Czyli jedno i to samo...
UsuńNo niestety. Jestem na bieżąco w temacie (moja druga połówka niestety ma cukrzycę) i zdążyłam już poznać wiele funkcjonujących powszechnie "mitów"...
UsuńA do słodzenia najlepszy jest ksylitol, tak w ogóle :)
Pewnie super smakuje :)
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńWygląda apetycznie , a musztardy lubię i to im mocniejsza tym lepiej :)
OdpowiedzUsuńOj tak, chociaż już takich które wycisną łzy to nie :)
UsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńAkurat jestem głodna :D Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam do siebie :)
UsuńTroszkę nie moje klimaty (wegetarianka od 100 lat :)) ale mój mąż byłby zachwycony:)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę wegetarianizmu, ja się od 3 lat zastanawiam czy nie przejść :)
UsuńMniam mniam :D
OdpowiedzUsuń:)
Usuńteż robię takie danie bo smakuje moim chłopakom ja raczej nie przepadam ale nie używam takiej przyprawy - jak znajdę to wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńPrzyprawę polecam, a chłopaki wiedzą co dobre :D
UsuńJa uwielbiam muszczardę no właśnie, typu francuskiego? To ta gdzie gorczyca jest w całości :)
OdpowiedzUsuńAle smaka mi zrobiłaś :)
Typu francuskiego robię sama w domu, bo domownicy lubią. Ja znowu nie za bardzo :P
UsuńAż zgłodniałam, wygląda smakowicie i jeszcze ten ryż mmmm pycha
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: http://forliveop.blogspot.com
Wpadam :)
Usuń