Dwuskładnikowe lody- recenzja masła smażonego z nerkowców Primavika
Lody, kto z nas ich nie lubi w upalne dni, ale żeby były jeszcze zdrowe. Dzisiaj szybki i bardzo prosty przepis na lody z masłem z nerkowców Primavika w roli głównej ;)
Co jeszcze jest nam potrzebne? Banany, I to wszystko ;)
Banany obieramy ze skórki, kroimy na plasterki i zamrażamy. Kiedy są już zmrożone to blendujemy razem z masłem z nerkowców.
Na każdego jednego banana dajemy łyżkę masła z nerkowców. Lody są fajne, kremowe. Słodycz bananów lekko równoważy delikatny słony posmak masła.
Należy zwrócić uwagę na jedno- zmrożone banany lubią się zbić i ciężko je zblendować. Można więc odwrócić kolejność i najpierw wszystko zblendować, a potem zmrozić ;)
Masło z nerkowców smażone:
Kilka słów od producenta: Delikatne masło z nerkowców o kremowej konsystencji i aromatycznym zapachu, to z pewnością przekąska dla smakoszy wybornych specjałów. Słodycz orzechów z delikatną nutą słoności nadaje masłu wyjątkowości. Bogate w cenny kwas oleinowy, energię , tłuszcz i białko, oraz niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki mineralne, takie jak: magnez, fosfor, potas i miedź, a także żelazo.
Więcej informacji: >KLIK<
Moja opinia: Masełko znajdziemy w małym słoiczku, na etykiecie wszystkie najważniejsze informacje. Masełko jak każde orzechowe jest dosyć kaloryczne, ale nie ma czasami co sobie żałować :P
Jeżeli chodzi o skład to nie znajdziemy tu żadnej chemii- jedynie orzechy nerkowca i sól morską ;)
Zapach jest delikatny, orzechowy, a konsystencja kremowa i delikatna. Jeżeli chodzi o smak to chyba najlepsze jakie próbowałam :) Jest delikatnie słone, bardzo orzechowe i lekko słodkie. Delikatnie zbite, ale świetnie się rozsmarowuje na kanapce nawet od razu po wyjęciu z lodówki.
Idealnie smakuje jako dodatek do naleśników z owocami :) Urozmaica smak. Ja generalnie nie przepadam za orzechami, lubię tylko nerkowce i pistacje (no i masła orzechowe), więc to bardzo dobra alternatywa dla takich osób jak ja ;) Nerkowce są bogactwem wartości odżywczych takich jak żelazo, magnez, wapń, fosfor, a przede wszystkim potas. Zapobiegają nadciśnieniu i chorobom serca. Podobno również dobre dla włosów i paznokci ;)
Ale bym zjadła takiego pysznego loda, świetny przepis i bardzo prosty
OdpowiedzUsuńBanalny wręcz :)
Usuńspróbowałabym takiego loda :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam lody :)
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńJejku, ale wcięłabym takiego lodzika.
OdpowiedzUsuńZapraszam na loda :)
UsuńCiekawe jak to smakuje :)
OdpowiedzUsuńPysznie :)
UsuńAle mi narobiłaś smaku!!!!!!!!!!!!! :]
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMistrzostwo - chętnie spróbuje w przyszłości - lody to mój ulubiony deser <3
OdpowiedzUsuńOj mój też, szczególnie latem :))
UsuńŚwietny przepis! To masło mnie zaciekawiło :)
OdpowiedzUsuńSzybki i prosty :)
Usuńojj zjadłabym takiego loda :)
OdpowiedzUsuńZdrowy i domowy :)
UsuńŚwietny pomysł, ja co prawda z lodów najbardziej lubię chipsy, ale dla dzieci byłyby supr, zdrowe i smaczne!
OdpowiedzUsuńDla dzieci jak najbardziej :) Chipsy też dobre :D
UsuńNie jadłam takich lodów. Ciekawa propozycja. Wyglądają ekstra. Lody dla ochłody w upały jak znalazł :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNa taki dzień jak dziś jak najbardziej :)
Usuńojej lody to moja zguba jeszcze do tego takie!!
OdpowiedzUsuńInne i smaczne :)
Usuńsmaka mi narobiłaś!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńmniam też muszę takie coś zrobić;D
OdpowiedzUsuńZachęcam :D
UsuńW sam raz na te porę roku:)
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńOooo że z nerkowcow jest takie masełko to nie wiedzialam. Znam tylko z laskowych nutellę i z ziemnych :) muszę zatem poszukać i tego z nerkowców
OdpowiedzUsuńPoszukaj, poszukaj :)) Smakuje dość podobnie do orzechowego, ale jest jakby bardziej puszyste :)
Usuńale czad! <3 uwielbiam nerkowce! :)
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńTakiego masła to ja na oczy nie widziałam :P. Akurat za lodami w takich smakach nie przepadam, ale samo masło chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńMasło zawsze można czy na kanapki czy do jakichś placuszków lub naleśniczków :)
UsuńWygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuń