Dwuskładnikowe lody- recenzja masła smażonego z nerkowców Primavika



Lody, kto z nas ich nie lubi w upalne dni, ale żeby były jeszcze zdrowe. Dzisiaj szybki i bardzo prosty przepis na lody z masłem z nerkowców Primavika w roli głównej ;)

Co jeszcze jest nam potrzebne? Banany, I to wszystko ;)
Banany obieramy ze skórki, kroimy na plasterki i zamrażamy. Kiedy są już zmrożone to blendujemy razem z masłem z nerkowców.


Na każdego jednego banana dajemy łyżkę masła z nerkowców. Lody są fajne, kremowe. Słodycz bananów lekko równoważy delikatny słony posmak masła.
Należy zwrócić uwagę na jedno- zmrożone banany lubią się zbić i ciężko je zblendować. Można więc odwrócić kolejność i najpierw wszystko zblendować, a potem zmrozić ;) 

Masło z nerkowców smażone:

Kilka słów od producenta: Delikatne masło z nerkowców o kremowej konsystencji i aromatycznym zapachu, to z pewnością przekąska dla smakoszy wybornych specjałów. Słodycz orzechów z delikatną nutą słoności nadaje masłu wyjątkowości. Bogate w cenny kwas oleinowy, energię , tłuszcz i białko, oraz niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki mineralne, takie jak: magnez, fosfor, potas i miedź, a także żelazo.

Więcej informacji: >KLIK<


Moja opinia: Masełko znajdziemy w małym słoiczku, na etykiecie wszystkie najważniejsze informacje. Masełko jak każde orzechowe jest dosyć kaloryczne, ale nie ma czasami co sobie żałować :P 
Jeżeli chodzi o skład to nie znajdziemy tu żadnej chemii- jedynie orzechy nerkowca i sól morską ;)


Zapach jest delikatny, orzechowy, a konsystencja kremowa i delikatna. Jeżeli chodzi o smak to chyba najlepsze jakie próbowałam :) Jest delikatnie słone, bardzo orzechowe i lekko słodkie. Delikatnie zbite, ale świetnie się rozsmarowuje na kanapce nawet od razu po wyjęciu z lodówki.


Idealnie smakuje jako dodatek do naleśników z owocami :) Urozmaica smak. Ja generalnie nie przepadam za orzechami, lubię tylko nerkowce i pistacje (no i masła orzechowe), więc to bardzo dobra alternatywa dla takich osób jak ja ;) Nerkowce są bogactwem wartości odżywczych takich jak żelazo, magnez, wapń, fosfor, a przede wszystkim potas. Zapobiegają nadciśnieniu i chorobom serca. Podobno również dobre dla włosów i paznokci ;)

Primavika

Komentarze

  1. Ale bym zjadła takiego pysznego loda, świetny przepis i bardzo prosty

    OdpowiedzUsuń
  2. spróbowałabym takiego loda :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku, ale wcięłabym takiego lodzika.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi narobiłaś smaku!!!!!!!!!!!!! :]

    OdpowiedzUsuń
  5. Mistrzostwo - chętnie spróbuje w przyszłości - lody to mój ulubiony deser <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis! To masło mnie zaciekawiło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ojj zjadłabym takiego loda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł, ja co prawda z lodów najbardziej lubię chipsy, ale dla dzieci byłyby supr, zdrowe i smaczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla dzieci jak najbardziej :) Chipsy też dobre :D

      Usuń
  9. Nie jadłam takich lodów. Ciekawa propozycja. Wyglądają ekstra. Lody dla ochłody w upały jak znalazł :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ojej lody to moja zguba jeszcze do tego takie!!

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam też muszę takie coś zrobić;D

    OdpowiedzUsuń
  12. Oooo że z nerkowcow jest takie masełko to nie wiedzialam. Znam tylko z laskowych nutellę i z ziemnych :) muszę zatem poszukać i tego z nerkowców

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poszukaj, poszukaj :)) Smakuje dość podobnie do orzechowego, ale jest jakby bardziej puszyste :)

      Usuń
  13. ale czad! <3 uwielbiam nerkowce! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takiego masła to ja na oczy nie widziałam :P. Akurat za lodami w takich smakach nie przepadam, ale samo masło chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło zawsze można czy na kanapki czy do jakichś placuszków lub naleśniczków :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Jeżeli zaciekawił Cię mój blog to zapraszam do obserwowania :)
Jak zaobserwujesz to napisz mi o tym, a się odwdzięczę :)

Popularne posty: