Recenzja: Czosnek suszony grys, czubryca czerwona, kmin rzymski (kumin)- Kociołek Smaków



No to przyprawiamy z Kociołkiem Smaków ;)

Czosnek suszony grys:

Kilka słów od producenta: Zastosowanie: czosnek jest stosowany do tłustej wieprzowiny i baraniny, jak również do łagodnego drobiu, mięsa z królika, a nawet do dziczyzny. Swoje wszechstronne zastosowanie czosnek potwierdza jako dodatek do wędlin, ryb, zup (barszczów, żurów), sosów, warzyw, grzybów, jaj, serów, surówek, sałatek warzywnych, kiszonek, marynat. Smak i intensywny zapach łagodnieją pod wpływem temperatury. Dlatego należy pamiętać, że do gotowania czy pieczenia trzeba go dodać nieco więcej niż do potraw podawanych na zimno. To czosnek właśnie nadaje charakterystyczny akcent smakowy i zapachowy. Czosnek jest bardzo ceniony w wędliniarstwie i przemyśle farmaceutycznym.

Więcej informacji: >KLIK<

Moja opinia: Czosnek mimo suszenia zachował swój pierwotny smak i aromat, są jednak nieco słabsze. Co tu dużo mówić o czosnku- możemy używać go do każdej potrawy, którą lubimy ;) O właściwościach czosnku nie trzeba wiele mówić, są wszech obecnie znane.



Czubryca czerwona:

Kilka słów od producenta: Zastosowanie: czubryca jest najlepsza do przyprawiania potraw z soczewicy, dań z mięsem baranim, jagnięcym, zup. Czubryca wybitnie podnosi smak jajka w jakiejkolwiek postaci. Lubi ją czerwone mięso oraz mięsne pieczenie. Nadaje wybornego smaku daniom z pomidorami, sałatkom, surówkom, twarogom. Podnosi smak leczo, pikantnych gulaszów, bigosu, frytek, spaghetti, pizzy czy dań z roślin strączkowych. Czubryca czerwona zaostrza potrawy oraz sprawia, że przygotowane dania zyskują niespotykan i oryginalny smak. Czubryca czerwona jest ostrzejsza od swojej siostry - czubrycy zielonej.

Więcej informacji: >KLIK<

Moja opinia: Wspaniała mieszanka, która nada smaku każdemu mięsu wieprzowemu i wołowemu. Wspaniale zastępuje sól i pieprz do jajecznicy czy jajka sadzonego. Fajnie komponuje się również z surówkami i sałatkami. Pychotka ;)



Kmin rzymski (kumin):

Kilka słów od producenta: Zastosowanie: kmin rzymski nadaje się do tych samych potraw, do których stosuje się kminek: bigos, kapuśniak, barszcz, paszteciki czy chleb. Świetnie pasuje do schabu, ćwikły i pieczonych ziemniaków. Warto go dodać do tłustych mięs (wędlin), szczególnie baraniny i kiełbas, gdzie ma podwójne działanie - z jednej strony wzmacnia aromat, z drugiej przyspiesza proces trawienia obfitych kalorycznie potraw. Jednak nie sposób zapomnieć o nim przygotowując także chude mięsa - wieprzowinę, jagnięcinę czy dziczyznę, które dzięki kminkowi zyskują nową głębię smaku. Dosypuje się go do past z serów, sosów mięsnych czy potraw z warzyw - zarówno surowych jak i gotowanych. Obowiązkowo z fasolą, grochem i burakami. Warto dodać go także do marynat czy domowej produkcji oleju ziołowego. Można go również mieszać z cynamonem lub szafranem i dodawać do gulaszu.

Więcej informacji: >KLIK<


Moja opinia: Zapach i smak podobny do zwykłego kminku, czyli można dodawać do świątecznych pasztecików, kapuśniaka i bigosu ;) U mnie gości także przy doprawianiu mięs czerwonych. Przyjemnie oddaje ich smak i wzmacnia wrażenia smakowe :)

Logo

Komentarze

  1. Czubricę bardzo lubię, dodaję ją prawie do każdej zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie używałam przypraw tej firmy. Większość przypraw mi znanych. Na stałe zagościły w mojej kuchni. Nigdy jednak nie próbowałam czubrycy mimo, że soczewicę bardzo lubię. Musze wypróbować przy okazji kolejnego dania z soczewicą lub jajkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj, mi najlepiej smakuje z jajecznicą :)

      Usuń
  3. Czubryca czerwona pierwsze o niej słyszę.

    Czosnku używam w różnych postaciach, bo bardzo go lubię.

    Kmin tak jak i kminek tylko do białej zasmażanej kapusty dodaję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czosnek dodaje smaku każdej potrawie, pyszny jest :)

      Usuń
  4. Dotychczas używałam czosnek ale nie wolno mi teraz bo czosnek potrafi teź szkodzić zabija płytki we krwi i przede wszystkim kolagen we krwi ::(

    OdpowiedzUsuń
  5. czubrycę dodawałam do jajecznicy:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Firma ma bardzo szeroką gamę przypraw, których wcześniej nie znałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nawet nie wiedziałam, że istnieje coś takiego jak czubryca.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie używałam nigdy przypraw tej marki. Najchętniej kupuję ostatnio przyprawy na wagę.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie spotkałam się jeszcze z czubrycą :D. Jeśli chodzi o czosnek, to ja jakoś zawsze wybieram świeży :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wolę jednak ten suszony niż przypadkiem kupić ten chiński :D

      Usuń
  10. Wielu przypraw nie znałam, chętnie bym jednak dodała je do swoich dań. :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. u nas te smaki by nie przeszły, każdy czegoś nie lubi ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Jeżeli zaciekawił Cię mój blog to zapraszam do obserwowania :)
Jak zaobserwujesz to napisz mi o tym, a się odwdzięczę :)

Popularne posty: